Новините на югозападна България
Полезно! Културни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина  
   РегистрацияЗабравена парола

Евродепутатът Асим Адемов в ексклузивно интервю пред Struma.com: За тежката и отговорна работа в Европарламента, за протестите в България и кой клати държавата...


10 декември 2018 10:48  9 коментара   13367 прочитаКаква е алтернативата, която ни предлага специалистката по приватизационни дела К. Нинова? Това ли е алтернативата – една специалистка по гешефтарска приватизация и един чутовен специалист по фалиране на държавата!


Бившият заместник-областен управител на Благоевградска област Асим Адемов е един от българските евродепутати, който от 14 септември 2017 г. е член на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ (8-ми Европейски парламент) замествайки г-жа Мария Габриел, която бе избрана за Еврокомисар по цифровизацията в Комисията Юнкер. Дни преди края на годината се срещнахме с г-н Адемов, за едно ексклузивно интервю, в което без цензура и без намеса той говори за България, за Европа, за протестите и повдига завесата на куп скандални неща...

Г-н Адемов, повече от година сте част от европейския парламент и представител на България и региона в него. Според вас, какво е мястото на България в Европа, как се отнасят към нас вашите колеги в парламента?!

България вече 11 год. е член на ЕС, най-големият мирен проект в света. И това е едно от най-хубавите неща, които са се случили за България през последните години. Откакто е създаден, ЕС генерира мир, стабилност, сигурност, просперитет. Ние като страна членка на този проект само можем да се гордеем, че сме членове на Съюза. Въпреки че все още има хора в България, които се опитват да предизвикат дебат дали сме спечелили, или загубили от членството ни в ЕС, дали ни е там мястото, или не. Не само моето мнение, а и на огромната част от българския народ е, че ние сме спечелили твърде много от това членство. Да, нещата не са идеални, имахме твърде много лишения по пътя към пълноправното членство, а и вече като членове, но важното е, че ние сме там, където ни е мястото. И ако сега има недоволни от ситуацията в България, не оспорвам правото на никого да е доволен или не, не искам да си мисля какво ли щеше да е ако ние бяхме извън ЕС! Да, ние имаме право да желаем по-добър живот, да ние можем и трябва да живеем по-добре, но си трябва време и търпение.

Кога и как ще ги стигнем европейците?!

Вярно е, че много често си даваме за пример старите членки на Съюза, техният начин на живот, техният жизнен стандарт, техните заплати, но някак си забравяме, или не се сещаме, че те не са получили всичко това даром, наготово. Те почти 70 години градят този живот, този стандарт. И те са минали през куп лишения и несгоди, но това са 70 год., докато ние сме в ЕС има няма 11 год. Нека не се заблуждаваме, че за 11 год. ние не само ще ги стигнем, но и ще ги задминем. Най-важното, според мен, е че сме на правилното място и в правилния път. И ако сме честни пред себе си, няма как да не си признаем, че за тези 11 год. България коренно се промени и то положително, благодарение на европейската солидарност.

Нима забравихме откъде тръгнахме, от каква стартова позиция. Защо толкова бързо забравихме през какво минахме, какво преживяхме в годините на прехода? Защо толкова бързо забравихме годините на празните рафтове в магазините, купоните за хляб по времето на правителството на Луканов? Защо толкова бързо забравихме 1996-1997 год. какво ни причини правителството на Жан Виденов? Наистина ли забравихме банковите фалити, ограбването на спестяванията на хората. Та аз помня как като учител взех заплата, януари 1997 год. 12 хил. лв., които се равняваха на цели 4 / четири / долара! Забравихме ли постиженията на правителството на Орешарски? Спирането на еврофондовете, фалита на КТБ и още куп геройства на това правителство.

Обаче хората в момента недоволстват от правителството, какъв е вашия коментар за това?!

Да, хората имат високи изисквания към ГЕРБ като управляваща партия и към министър-председателя Бойко Борисов, но нека да видим дали през годините, които управлява ГЕРБ имаме спиране на еврофондове, фалити на банки, спадане на жизнения стандарт, намаляване на доходите. Мисля, че човек не бива да е толкова черноглед и нихилистично настроен, защото тези настроения много често водят до грешни решения. Нека да видим кой е основният говорител и специалист по финансово-икономическите въпроси на опозицията – проф. Румен Гечев!!!

Наистина ли забравихме, че именно той беше икономическото гуру на правителството на Жан Виденов, при което бяха ограбени през 1996-1997 год. спестяванията на хората, инфлацията бе трицифрена и взехме огромните заплати от 3-4 долара! Това ли е алтернативата, която ни предлага специалистката по приватизационни дела Корнелия Нинова? Това ли е алтернативата – една специалистка по гешефтарска приватизация и един чутовен специалист по фалиране на държавата! Не бива да забравяме тези неща от историята, защото като нищо можем да станем причина да се повторят.

Смятате ли, че има политическа намеса в протестите в момента?!

Казах ви, такива хора, като горе изброените, в момента клатят държавата и я тласкат към хаос. Ако хипотетично успеят, повече от сигурен съм, че хаосът ни е гарантиран. Няма как да обещаваш неизпълними неща и след това да не последва провал, и след провала хаос и пак няколко крачки назад. Не бива да се излъжем за пореден път от захаросаните лъжи на БСП, защото те циклично се повтарят, а резултатът от техните управления е винаги един и същ – провал! Поради тази причина – да избегнем поредния провал, който ни предлагат социалистите, са изключително важни европейските избори. Но те са важни, както за България, така и за ЕС.

Не се ли разклащат в момента и устоите на евросъюза?!

За да бъдем честни, ще кажа, че не всичко е по мед и масло в Съюза. Моето лично мнение е, че ЕС се намира в най-тежката ситуация от създаването си досега и пред него стоят изключително тежки проблеми за разрешаване. 28 страни-членки, които след март ще са 27, 6 страни, кандидати за членство от Западните Балкани, милиони мигранти от Африка, които имат огромното желание и са готови да дойдат в Европа! Надигаща се националистическа и популистка вълна, която посочва и критикува всичко лошо, но не дава решения. Това наистина ще са съдбоносни избори за Европа и нейното бъдеще, както и много важни за България и нашето бъдеще. Всеки от нас би трябвало да е убеден вече колко труден и понякога мъчителен е пътят напред и колко бързо и лесно можем да направим крачките назад, когато взимаме грешните емоционални решения.

Сигурно всеки недоволен от правителството на ГЕРБ и ОП има своите основания, но не може да отречем, че когато управлява ГЕРБ имаме сигурност, имаме стабилност – финансова, политическа и нещата се развиват в правилната посока. За мнозина не с такива темпове, с каквито им се иска, но посоката е правилната.

Вие сте член на каква комисия в Европейския парламент и за какво е отговорна тя?!

Аз наследих Мария Габриел като член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тази комисия се занимава с проблеми като спазването на върховенството на закона в страните-членки, опазването на външните граници, правата на човека, борба с тероризма, борба с дискриминацията по религия, етнос, убеждения и др. Работата в тази комисия е изключително натоварена, но в същото време и много, много интересна. В своята работа комисията провежда редовен обмен с еврокомисари, с министри от страните-членки, както и с представители на правителства на страни от останалия свят.

По един от въпросите, по които взимам много дейно участие е въпросът за приемането на България в Шенген. Тук мога да кажа откровено, че съм много критичен към позицията на някои страни-членки, които продължават да са против влизането ни в Шенгенското пространство и то без основание. Има ясно изписани критерии от тяхна страна, които България е изпълнила още през 2011 год., но ние продължаваме да чакаме.

На няколко пъти вече съм заявил, че това е крайно несправедливо към нас, особено като се има предвид, че ние охраняваме и опазваме една от най-трудните външни граници на ЕС – границата с Турция. Заявил съм, че това е ярка демонстрация на двоен стандарт, който е недопустим в ЕС! Един от основните им доводи, без обаче да присъства в критериите им е, че в България имало корупция.

А това вярно ли е?!

Да, за съжаление е така, но съм категорично против мнението, че ние сме най-корумпираната страна в ЕС и едва ли не корупцията е патент на България, защото корупция има навсякъде. Само за сведение да напомня, че скоро в Европейския парламент имаше дебат па една скорошна разкрита афера, в която ставаше въпрос за източени 55 милиарда евро в 11 страни от Европа! А начело на организираната група за източването на тези суми стои един немски адвокат. 55 млрд евро е целият БВП на България за 2019 год.! Е, ние ли сме най-корумпираната и крадлива страна в ЕС? Но очаквам положително развитие по този въпрос през 2019 год.

Прави впечатление, че евродепутатите ни Андрей Новаков, Мария Габриел и вие, сте изключително активни не само в европарламента, но и у нас. Вие сте начело на няколко успешни кампании?! Готвите ли се за евроизборите?!

Месеците до края на този мандат се очаква да са много интензивни, за да се довърши започнатото. Но освен работата ми в парламента, аз не изоставям и ангажиментите си в страната. Всяка седмица се прибирам в България и всеки петък, събота и неделя аз имам срещи в различни региони на страната ни.

Ще продължа и моята кампания „ Да върнем родителите в училище“, която има за цел да подобри комуникацията между родителите и учителите, нещо което е от изключително голямо значение и за двете страни, а най-вече за нашите деца. Другата ми кампания е „Да опознаем ЕС“, която цели да даде повече информация на младите хора за същността на ЕС, за функционирането на различните нейни институции. Непрекъснато получавам покани от училища от различни краища на България и се стремя да откликна на всяка една покана.

Вашето пожелание към читателите ни по повод предстоящите празници?!

Пожелавам на вашите читатели една много по-спокойна и успешна 2019 год., да сме много здрави и щастливи, много разумни и мъдри! Нека да сме по-добри, нека по-състрадателни и по-смирени, тогава си мисля, че и Господ ще е по-благосклонен към нас! Весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници!

Разговаря Петя Иванова

Още за: Асим Адемов  интервю  област  парламент Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


9 коментара

10 декември 2018 12:06 | Кой клати държавата?
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Ами много просто-самите ДЪРЖАВНИЦИ !То не беше повишени цени на ток, на горива, на вода, на хляб, кисело млеко- и от тук нататък на всичко друго. Повишение на пенсиите. Ама по-късно - след половин година. Ама повишение на заплатите на държавните служители с 5. 7%. Пардон - с 10%. Е-е и? Та лош бил народът..., че търпи!


10 декември 2018 15:28 | Екстра Мадура
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

И тоя от Долината на дългите гащи кога стана калайджия, кога му почерня задникот, че и акъл взе да дава!


10 декември 2018 16:51 | Плешивмишотплоски
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

С тая трудна, тежка работа сигурно много се потиш. Кажи къде да ти изпратя няколко хавлиени кърпи да се бършеш! Елит Български! БОЖЕ!!!!


11 декември 2018 01:20 | туз туз пика
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Често брате скришом плача, над народен гроб печален, но кажи ми кого да тача в тоя мъртъв свят коварен... Добре, е че е Асим Адемов от нейде изпратен, да ни каже тез тегоби, от де ги клатим... Нищо, нищо! Отзив няма
на глас искрен, благороден,
пък и твойта й душа няма
на глас божий - плач народен


11 декември 2018 13:40 | Запознат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Безчестен човек изпълнявал поръчки удостоен с чест. Е Народе!!!


11 декември 2018 19:25 | 112233
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кой беше ти....
Някой хора просто трябва да бъдат забравени...
Като Моргана ...


11 декември 2018 21:04 | Ники
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Защо триете коментари бе струма? Журналистически аматьори! Пеевски хрантутници! Лизачи! Като тоя мазен фес!


11 декември 2018 21:35 | бай Хасан
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ники, кикирики, най напред си обърши стафидите по кирливия задник, след това давай оценка на един достоен човек!!! Бъди европеец, не бъди Ивайло бърдоквата! Иначе съм съгласен, че учителската заплата беше 3 долара, но след идването на Големия Иван Костов, за 3 месеца стана 100 долара! Що се отнася до омразата на горните писачи, тя е обяснима:Асим трябва да е на нивата при ТУТУНО! Да, ама НЕ!!!


12 декември 2018 20:54 | Ники
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

да ама не Хасане, защото е мазен нагаждач! Иначе мястото му е там, на нивата или в школото!
А с изказването за "големия иван Костов! ми стана ясен Хасане!
Недовиждащ си, като като другите мазни помаци!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.