Ето какво намислиха къщи за гости! Студенти празнуват 8 декември... инкогнито!

30 ноември 2020 11:08   6 коментара   6010 прочита


Масово анулиране на резервациите за декемврийските празници след въвеждането на новите мерки. Това отчитат хотелиери и ресторантьори. В същото време запитванията към къщи за гости и семейни хотели нарастват с пъти. Ще се превърнат ли те в територия за частни партита, където без контрол да се събират големи групи от хора и възможни ли са големи празненства по време на пандемия, въпреки забраните?

Още с обявяването на новите мерки, в хотели и ресторанти започнаха масови откази от направените резервации. Според последните правила се забраняват екскурзиите, груповите пътувания и посещения, както и заведенията. Това означава, че хотелите ще могат да работят, но не и ресторантите в тях. Забраняват се и частните тържества за групи над 15 човека.

Всяка година между 10 и 20 000 студенти от различни краища традиционно пристигат в Банско за 8 декември. Неслучайно местните наричат курортното градче „студентската столица на България”. Но не и тази година. Още с обявяването на новите мерки дори и малкото резервации за студентския празник в хотелите са отменени.

„Всички хотелиери са изключително притеснени от затварянето на ресторантите – живите мъртви – хем ни има живи, хем не. Никой няма да дойде да се весели в хотелската стая. Всички резервации се отмениха - тъжно и жалко”, посочи хотелиерът Малин Бистрин.

Същата е ситуацията и в традиционните бански механи.

„Независимо от многото организирани срещи, в които се коментираха ограниченията, се оказа че 8 декември реално няма да го има. Ще се проведе някъде другаде, но не и в заведенията”, коментира собственикът на механа Юлия Попова.

Масово анулиране на резервациите за 8 декември има във всички големи хотели и заведения в страната, показа проверка на Nova, цитирани от Glas.bg. Заради ограниченията студентите търсят план „Б” и сега основните запитвания са за къщи за гости, разказват от бранша. Там обаче, според правилата, купонът може да е до 15 човека.

„Какво избягваме в случая? Събирането на тези 15-16 човека не в нормална кръчма, където е осигурено с мерки, а в една къща за гости, в една стая. Какво печелим с това?”, попита Попова.

Така студентските купони ще се изместят към по-малки хотели и къщи за гости, категорични са туроператори и собствениците на заведения. Без да се спазват въведените мерки и правила.

„Няма как да спрете хората да празнуват 8 декември, Коледа и Нова година – без значение какви ограничения ще се наложат. Хората ще празнуват – за сметка на ресторантите и хотелите, които са едни от най-сигурните места”, отбеляза Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията

„Ще се насочат към по-малки хотели, къщи за гости, където и контролът е трудно осъществим – дали ще са 10, 15 или 20 човека, съвсем логично можем да очакваме, че правилата масово ще се нарушават”, категоричен е Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите.

За да проверим възможен ли е студентски празник по време на пандемия въпреки правилата – ще направим експеримент. Екип на Нова влиза в ролята на таен клиент. От офертите в интернет избираме произволни 10 къщи за гости или малки хотели в различни краища на страната. Представяме се за голяма група студенти, която търси вариант за празнуване за 8 декември.

Резултатът от експеримента - от 10 запитвания – намираме свободни места в 8 обекта. В 5 от тях директно успяваме да резервираме за групи над 15 човека, в 2 – опитите са на кантар, а на едно от запитванията екипът ни получи отказ.

Резервациите извън правилата са по-скоро изключение, отколкото правило, категорични са от бранша. Огромна част от къщите за гости са до 10-15 човека, а в по-големите ще приемат по-малко гости, обясняват от Асоциацията на собствениците.


Още за: Банско   студенти   празник   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
30 Ноември 2020 11:19 | ???
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Проверки, солени глоби и затваряне!!!


30 Ноември 2020 12:24 | Общинар
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В Гербеландия всичко е позволено.


30 Ноември 2020 12:59 | Селяко
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А бе, тоя папуар и ретро мутра Алибергов ли е, каков е там, се спря да реве. Лигльо. От го немаше никаков кога лапкаше кинти от оборот


30 Ноември 2020 14:39 | от кукуряхцево
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Стига сте ревали - е гати демагозите - цяла година получавате заплати без да работите и само ревете . Има забрани и те се отнасят за всички - полицията да си влезе в ролята . БОЙ И САМО БОЙ ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ ТАЗИ МАНГЪРОВА НАПАСТ.


30 Ноември 2020 20:35 | ....
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Ти си психопат. Мангъров от скоро е в щаба и начело на инфекциозна болница, нали не беше прав? Глупав трол.


30 Ноември 2020 21:48 | Йонко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До по горния олигофрен - не е зле да си пиеш хапчетата редовно.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар