Новините на югозападна България
Тайната на една отвара, която прави чудеса с тялото ви   
   РегистрацияЗабравена парола

Две къщи за гости в Пиринско не функционират по предназначение, връщат парите


12 юли 2019 10:46  5 коментара   12047 прочитаМинистърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи резултатите от проверките във връзка с къщите за гости, реализирани по Програма за развитие на селските райони 2007-2013г. По данни в област Благоевград 2 къщи за гости по проект не функционират по предназначение и ще трябва да върнат отпуснатите за тяхната реализация средства. Освен в Благоевградска област, средства ще трябва да връщат и Област Варна – 1 проект; Област Ловеч – 1 проект; Област Пловдив – 1 проект; Област София – 4 проекта; Област Видин – 1 проект; Област Разград – 1 проект; Област Пазарджик – 2 проекта; Област Шумен – 1 проект и Област Добрич – 1 проект.

„През последните 2 седмици на месец юни, екипи на Държавен фонд „Земеделие“ провериха общо 295 къщи за гости – 288 в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период, по сигнали на журналисти. Проверките се извършиха в присъствието на медиите“. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

15 къщи за гости не функционират по предназначение от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). „За тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите“, обясни Десислава Танева.

От всички проверени къщи са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия.

Министър Танева уточни, че 24 от проектите са проверени на база на риск анализ преди издаване на заповедта. Това представлява 8% от останалите в мониторинг къщи, т.е. преди заповедта са проверени близо два пъти повече проекти от изискуемите по регламент. По европейски регламент, Разплащателната агенция трябва да проверява между 1 и 5 % от изплатените проекти в период на мониторинг.

„Докладите от проверките се финализират и ще бъдат представени на Прокуратурата. Проверката, която извърши ДФЗ е за функционирането на къщите за гости като такива, в изпълнение на целите на ПРСР. Прокуратурата извършва друг вид проверки - за спазване на законодателството“, заяви министърът на земеделието, храните и горите.

Изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков съобщи, че е установена свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени наказания и какви.

„Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие“, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване, обясни Живков.

Цв. Иванова

Още за: къщи  гости  заповед Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


5 коментара

12 юли 2019 12:13 | Хаха
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Само две функционират е по правилно


12 юли 2019 13:00 | убеден
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

Защо не напишете имената на крадците, защо ги криете?


12 юли 2019 13:29 | zemedelec
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

ТИКВИ ОДЕТЕСИ, И ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ! тУРЧИН ТАКА НЕ Е ГРАБИЛ ПО БЪЛГАРСКО!


12 юли 2019 13:32 | Убеден,ама не съвсем!
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Каква проверка на самите себе си?! А и много искате-имена. Проверката е направена само "проформа" Та за всеки случай-за "шарено" има и два броя. Нека да бяха на техните съмишленици от БСП немаше да ги побере списъка. Нема как да стане "да проверявам себе си" и да съм виновен!


12 юли 2019 15:44 | А.А.А
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

От умрел писмо. Ще върнат парите когато пръдне гущер, гарван на гарван око не вади айдуциииии....,. мамка им пуганска.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.