Новините на югозападна България
На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики  
   РегистрацияЗабравена парола

Добра новина! Учителските заплати скачат на 1500 лева


15 Януари 2019 10:37  47 коментара   23226 прочитаОчакваме следващото увеличение на учителските заплати – с 20%, да е факт или януари или март месец. Това ще е стъпка в правилната посока така, че до края на управлението на това правителство учителската заплата ще достигне или ще изпревари 1500 лева. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Юлиян Петров от КТ "Подкрепа".

Навсякъде по света обаче учителят е учител заради признанието и кредита на доверие към него. Професията на учителя по света е уважавана от децата и е освободена от несвойствените проблеми, характерни за българския учител, като например това да отделя часове за писане на доклади, отчети и прогнози. От това ученикът няма полза, родителят няма полза и обществото няма полза.

Над 70% от учители казват, че в последните години не усещат намаляване на бумащината, заяви Петров. Българският учител е подложен на сериозен стрес за постигане на високи резултати, без необходимото съдействие от страна на родителите и обществеността.

Стои и въпросът за дисциплината – например, когато ученик е наказан по-строго и има недоволство от страна на родителите, се случва да бъдат отменени решения на педагогически съвети, посочи синдикалистът. Българският учител има нужда от защита и кредит на доверие, каза още Юлиян Петров./blitz.bg

Още за: заплати  увеличение  учители Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


47 коментара

15 Януари 2019 10:43 | .....
Оценка:
11
 (
61
 гласа)

Доверието не се дава даром, доверието трябва да се заслужи.
Няма друга професия в страната с толкова кратък работен ден и с толкова дълъг платен годишен отпуск, но все са недоволни. Ми да станат доктори или полицаи тогава, пък да ги питаме дали е по-лесно от даскалуването.


15 Януари 2019 10:58 | Трохата
Оценка:
-4
 (
44
 гласа)

Точица златна, я кажи какви са заплатите на докторите убавци????? Ами на полицаите какви са облагите?????
А я кажи тия докторчета и милиционерчета децата им какво учатз къде учат и правят ли се на недосегаеми пред обикновенния учител.
Я кажи кой даскал е върнал някое дете, че няма пари за учебници, тетрадки, химикали, скъсани дрехи!!!!!
Кой учител е казал на милиционерското дете, сега какво правим, като си без домашно?????
Ако си много отворен ходи за по една седмица от 1 до 12 клас и да видиш какво е!!!!!
И да не говорим как се назначават учителите, че над половината са хора на партията


15 Януари 2019 11:17 | почна се
Оценка:
16
 (
38
 гласа)

Значи така, учениците се правят на недосегаеми пред учителите, но да не забравяме, че част от учениците са точно учителски деца и обикновено точно те са привилегировани, точно на тях "по право им се полагат" високите оценки, точно на тях издънките се прикриват и замитат под килима. Има още много какво да се каже по темата, но е напълно безмислено. За жалост все по-малко кадърни учители остават в училищата, а многократно нараства броят на тези, които вярват, че всеки е длъжен да ги уважава просто защото упражняват тази професия.


15 Януари 2019 11:26 | Атанасова
Оценка:
28
 (
48
 гласа)

Аз пък се питам като все са недоволни учителите и не спират да натякват колко им е трудно, как никой не ги оценява и т. н. защо никой не напуска училище? Защо не сменят професията? Истината е, че останаха единици с призванието УЧИТЕЛ, другите са просто заплатаджии! Това е!


15 Януари 2019 11:41 | правилно, г-жо Атанасова
Оценка:
20
 (
42
 гласа)

Не вярвам някой да ограничава учителите, свободни са да работят нещо друго, в крайна сметка условията за работа като учител са такива, каквито са. На който не му изнася - прав му път. Нали и без това постоянно се повтаря по колко много кандидати се явяват за всяко свободно учителско работно място. Е, може пък безработните учители да не са толкова придирчиви и мрънкащи.


15 Януари 2019 11:48 | мисля си
Оценка:
28
 (
44
 гласа)

Защо учителите, които дават частни уроци (приходите от които не декларират никъде и по този начин ощетяват държавната хазна, което се знае от всеки в тази държава) не се оплакват от частните си ученици, напротив, хвалят пред родителите напредъка на ученика, за да могат да получават повече $$$$, а в същото време постоянно се оплакват колко са лоши децата в училище .... е нали това са все едни и същи български ученици, нали тези, които отиват следобяд на частен урок, сутринта са били в училище .... или само $$$$$ има значение за тях?


15 Януари 2019 11:56 | тук
Оценка:
26
 (
36
 гласа)

ВСЕКИ УЧИТЕЛ КОЙТО ПРЕПОДАВА ЧАСТНИ УРОЦИ ДА ОТЧИТА ПРИХОДИ ОТ ТАЗИ ДЕЙНОСТ И ДА СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ В ДЪРЖАВАТА . ТОВА МОЖЕ МНОГО ЛЕСНО ДА СЕ ДОКАЖЕ. ДА НЕ СЕ ТЪРСЯТ ПАРИ ЗА ДАНЪЦИ САМО ОТ БИЗНЕСА


15 Януари 2019 12:33 | Добре
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

1500 лева заплата добре, но какво ще кажете да дадеш между 5000 лева и 7000 лева и ако имаш необходимото образование ставаш учител, а конкурсите са бош лаф работа. Прокуратурата да се самосезира и да направи тайна проверка в училищата в Благоевград


15 Януари 2019 13:18 | Жителка
Оценка:
23
 (
39
 гласа)

И защо само на учителите ?? На другите хора кога ще се вдигнат заплатите? Да не би да не работят... срамота, хора с висше образование стигнаха дотам, че да работят за минималната заплата, за няколко години никаква актуализация. Да не говорим, че другите хора като се пенсионират, не получават брутни заплати, да не би да не ги заслужават... Вече ми писна с тези учители, и аз се трудя, и аз храня семейство!!!


15 Януари 2019 14:01 | у
Оценка:
28
 (
30
 гласа)

Образованието в България е като да пълниш кофа без дъно - никакъв смисъл. И най-учените, цвета на нацията, и посредствените, ще се изнесат през граница. Колко от завършващите елитните МГ и ЕГ остават тук ? Инвестира се в подготвянето на емигранти.
И 3 000 лв да направите заплатите на учителите това няма да промени нищо.
Трябва да се инвестира в справедливост, закон, ред и тогава може и да има смисъл от учене и правене на каквото и да е тук.


15 Януари 2019 14:32 | поп Нафърфорий
Оценка:
8
 (
28
 гласа)

1500 лв. е повече от средна доцентска заплата в университет. Пирамидата пак се обръща – тия, които учат даскалите на занаят ще вземат по-малко от тях, сиреч пилето ще взема повече от кокошката. Хубава работа, ама българска!


15 Януари 2019 15:42 | б
Оценка:
23
 (
33
 гласа)

Дори и по пет хиляди да им направят заплатите пак няма да се оправи положението в образованието. Ако всички учители положат матура по български език и литература - половината сигурно няма да я издържат успешно, но все от учениците са недоволни. Ами нали тези ученици те ги образоват.


15 Януари 2019 17:42 | Костадинова
Оценка:
-6
 (
30
 гласа)

Аз съм български учител и смятам, че заплатата ми е заработена с честен умствен труд и съвсем не работя до обяд и не почивам цяло лято. Не се оплаквам от професията си, защото не работя, а изпитвам истинско удоволствие да обучавам и възпитавам подрастващи. Живея с проблемите и радостите им. Откликвам на всеки мой ученик и на неговия родител 24 часа в денонощието, 365 дни. Смятам, че един интелигентен български гражданин трябва да знае, че 1500 лв. е брутната заплата, която ще стане някога и също да знае, че когато се увеличава учителската заплата, се увеличават и осигуровките, и данъците, и всичко българско и родно. Българският учител е посредник на една престъпна система и е непочтено да се излага на публична дискусия, която е и некомпетентна. Разбира се, че във всички сектори трябва да се увеличат заплатите, но не завиждайте на българския учител, а бъдете взискателни към него, уважавайте усилията му и му вярвайте, защото е за доброто на децата ви. Бъдете здрави и добри!


15 Януари 2019 19:26 | 000
Оценка:
-6
 (
24
 гласа)

Кой Ви каза че учителите работят до обяд. Защо не дойдете да видите до колко часа проверявам домашни. И мойта заплата от 1000 лева след удръжките става 750. 250 лева ми ги удържат. Не ме осигуряват на 560 пък да ми дават 1500. А като се прибера нямам сили да чуя какво ми разказва моето дете защото цял ден съм слушала шума да не кажа панаирите на вашите деца. Щото видите ли колко са кротки у вас и как е невъзможно да са лоши в училище. Ама като си прибирате децата стоите от другата страна на улицата защото " Аууу госпожо как издържате на този шум "


15 Януари 2019 20:03 | до Костадинова
Оценка:
8
 (
24
 гласа)

Не се опитвайте да въвеждате хората в заблуждение, госпожо. Не брутната, а основната заплата ще стане 1500 лв. + % за прослужено време + лекторски часове + още куп други допълнителни плащания = брутна учителска заплата. Сигурно сте единствената учителка в страната, която не почива лятото, защото доколкото можем да направим една проста сметка, 58 работни дни платен годишен отпуск едва ли ги ползвате през учебно време, когато твърдите, че 24/7 сте на разположението на родители и ученици.


15 Януари 2019 20:13 | eeee
Оценка:
12
 (
22
 гласа)

Българският учител бил подложен на сериозен стрес за постигане на високи резултати .... е, само учителят ли? Нима учениците, родителите, всички други не са подложени на огромен стрес в днешно време? Стига сте ги изкарвали най-големите страдалци тези учители, де! Нито работата им е от най-тежките, нито заплатите са им малки спрямо труда, който полагат. А що се отнася до високите резултати - всички виждаме как прогресивно намаляват грамотните хора в страната ни. И грамотните учители в това число.


15 Януари 2019 21:25 | ???
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

В ЮЗУ започна кандидатстудентската кампания. Със сигурност ще ви приемат, учете и станете учители. Най-вероятно дотогава заплатите ще станат 2500. От сърце ви пожелавам да си ги харчите със здраве.


15 Януари 2019 21:29 | 123
Оценка:
-4
 (
12
 гласа)

Когато в държавата нещата зациклят, вниманието на хората е насочено умишлено към учителите, и най-вече към техните заплати. Не завиждайте, хора! Всичко е игри на високо в този театър на абсурда. Не разбрахте ли за всичките тези години, че преди увеличението на учителските заплати започва поголовно увеличение на всичко!


15 Януари 2019 21:39 | 123
Оценка:
4
 (
8
 гласа)1500 лв. е повече от средна доцентска заплата в университет. Пирамидата пак се обръща – тия, които учат даскалите на занаят ще вземат по-малко от тях, сиреч пилето ще взема повече от кокошката. Хубава работа, ама българска!


15 Януари 2019 21:43 | УЗУ
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Е те вече са царе на нищоправенето!!! Уважаеми доценти и професори, започнете да давате качествен продукт. Не приемайте с двойки, не им решавайте тестовете на кандидатстудентския изпит, стеснете фунията към изхода, премахнете личните си такси и нещата ще започнат да стават.


15 Януари 2019 21:48 | знам
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

На спешен медик- заплата 1200 лв., нощни смени, денонощна работа на делник и празник, няма дървени, грипни и др. подобни ваканции На учител- 1500 лв. Изводите си направете сами.


15 Януари 2019 21:53 | 000
Оценка:
-11
 (
13
 гласа)

Защо нищо не казвате за минималните заплати на, които Ви осигуряват и, че под масата взимате тройно повече. Омръзна ми от лицемери.


15 Януари 2019 21:59 | 000
Оценка:
-11
 (
13
 гласа)

Да си харчат 2 500 със здраве, но здраве няма. Има грип, въшки, жълтеница, шарка и всичко това го носим вкъщи на децата си.


15 Януари 2019 22:05 | 000
Оценка:
-9
 (
13
 гласа)

А това, че сме на разположение 24 часа на родителите е вярно. Знаете ли колко често ми звънят родители след 22. 00 ч.? Щото някой дигнал температура и утре нямало да дойде, или забравил какво било домашното или още куп неща. А аз съм на работа 6 часа нали?


15 Януари 2019 22:18 | до 000
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Спри да пишеш глупости! На разположение сте 24 часа, ама друг път. Първо се научи да пишеш грамотно, след това пиши коментари тук. Някой "дигнал" температура и звъняли родителите! Температера се Вдига!!! Ето заради такива неграмотни даскали обществеността е настроена срещу тази гилдия!


15 Януари 2019 22:34 | 888
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Няма ги вече учителите от старото поколение, за които тази професия беше призвание. Тези, които са влизали в университетите с отлични оценки от средно образование и са завършвали висшето си образование също с отлични оценки. Няма ги тази учители, които упражняваха професията си наистина с огромна любов и всеотдайност. Сега учители стават тези, които не ги приемат в никакви други специалности и за да не стоят на село да нижат тУтУн - дай поне учител да стане.


15 Януари 2019 22:49 | Хихи
Оценка:
-5
 (
13
 гласа)

Ейй, мрънкаме, че са ниски заплатите, но когато я увеличат в дадена сфера-защо на тях? Човеко, наясно ли си какво искаш? Защо на учителите, защо на докторите, защо на полицайте, на кой тогава?


15 Януари 2019 23:57 | Анонимен
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Живея в Германия и съм била учителка в България. Докато образователната система в България не се промени, ще има невежество и много приети кандидат-студенти, които не би трябвало да са приети.
Тук, в Германия, има много ученици които повтарят класа заради нисък успех, а има и такива, които не успяват да завършат училище.
Що се отнася до увеличението на заплатите на българския учител, тя трябва да се увеличи, з-то независимо от ваканциите, това е тежък труд в обстановка, в която за съжаление я няма дисциплината от старите времена. Има непослушание и високо самочувствие мужду учениците, което се дължи на факта, че те знаят, че както вземането на диплома, така и следването им са сигурни и без да полагат кой знае какви усилия.
Аз напуснах работата си точно поради тези проблеми и ниското заплащане на времето.


16 Януари 2019 08:02 | тамерланд
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

И ПО 15000 ХИЛЯДИ ДАИМ ДАВАТ ДЕЦАТА ПАК ОСТАВАТ НЕГРАМОТНИ


16 Януари 2019 08:03 | 000
Оценка:
-8
 (
10
 гласа)

Жалко е когато си ограничен и не можеш да направиш разлика, че като пиша дигнал температура се подигравам. Защото моите деца и провръщат. Но Вие сте велики. А температура се вдига но не се звъни посред нощ да информираш някой щото и той си има семейство и в края на краищата отговорност за вашите деца носите Вие родителите.


16 Януари 2019 08:11 | 000
Оценка:
-7
 (
11
 гласа)

Децата трябва да учат и в къщи. А не след почивните дни да идват и да ми казват " не можах да си науча, щото ходихме на гости " А знаете ли как звучи " Снощи тати сука от ц..... на мама" . Хубаво си мислите че знаете какво става в училище, но и ние знаем какво става у вас. Но си мълчим. А когато у нас идва майстор да ми оправи пералнята например никога не ми е давал касова бележка. Интересно ми е той как отчита данъците си? Ние учителите различни ли сме? Семейства нямаме ли?


16 Януари 2019 08:16 | 000
Оценка:
-9
 (
9
 гласа)

А на коментатора, който ми направи забележка, че съм написала дигнал, аз съм написала и " щото ", но това ще го види по - късно . ЩОТО от там трябваше да прецени, че пиша както говорят моите деца и родителите им.


16 Януари 2019 10:34 | Васил
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

До 000 : Видяхме всички колко грамотна сте. С цялата си наглост се опитвате да замажете положението като се преструвате, че нарочно пишете така. Бих ви посъветвал и вас, и всички мрънкащи учители като вас да напуснат, след като е толкова тежка и непосилна работата ви и да се преквалифицирате. Идете да работите частно на минимум 3 длъжности, но на минимална заплата и пак да си говорим. Аман се каза от такива като вас, които уронват престижа на малкото останали истински учители! Хайде, със здраве!
P. S. Преди "но" се пише запетая :-)


16 Януари 2019 11:11 | учителка
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Смея да твърдя, че аз съм от старото поколение учители, за които професията бе призвание. Вече съм в групата на пенсионерите, имам база са сравнение между нас и сегашното поколение учители. Според мен една от причините за нивото на учителите (настоящите) е, че в педагогическите специалности влизат тези кандидат-студенти, които са отпаднали от всякъде. А за обучението им... да не говорим!


16 Януари 2019 11:48 | 000
Оценка:
-8
 (
8
 гласа)

Обяснение не Ви дължа. И нищо не замазвам. А работя защото все още има деца заради които си струва.


16 Януари 2019 11:50 | 000
Оценка:
-8
 (
8
 гласа)

Знам къде се пише запетая. Тук не си меря ..... .


16 Януари 2019 11:52 | 000
Оценка:
-8
 (
8
 гласа)

Децата са други. И се налага нови методи да се използват. Но Вие това откъде ще го знаете. Айде чао.


16 Януари 2019 12:10 | Ема
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

До 000 : Обяснявате колко сте отдадена на професията си и че сте 24/7 на разположение на ученици и родители, пък не спирате да пишете във форума. Това по време на час ли го правите? Спрете да се излагате, заради такива като вас образованието е на кота 0!


16 Януари 2019 12:25 | 000
Оценка:
-6
 (
6
 гласа)

Е аз работя на смени. Интересно Вие какво работите? Защото и Вие пишете.


16 Януари 2019 13:32 | Срам
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Четейки коментарите, преминах през следните състояния на духа:
1. Изненада
2. Гняв
3. Срам
4. Съжаление
5. Безразличие
Повечето хора няма да ме разберат, затова ще обобщя - О, неразумний юроде, разбираш ли, че Българския народ е загубен безвъзвратно...


16 Януари 2019 17:25 | жителка
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

000 написа:И мойта заплата от 1000 лева след удръжките става 750. 250 лева ми ги удържат.

Извинявайте, но аз съм съм с висше образование и имам още две магистратури. Моят щат е 563 лв, вие сметнете колко взимам чисто ??? Така, че не ми се оплаквайте. Аз ще скачам до небето, ако щатът ми стане 1000 лв ..


16 Януари 2019 18:03 | 000
Оценка:
-9
 (
9
 гласа)

Като сте с висше и две магистратури защо работите за тези пари. На мен ще ми е обидно.


16 Януари 2019 21:46 | жителка
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

000 написа:Като сте с висше и две магистратури защо работите за тези пари. На мен ще ми е обидно.

Ами обидно ми е, не си мислете, че не ми е обидно... само, че промени в заплатите в бюджетните предприятия не са правени няколко години, минималната заплата се вдигаше няколко пъти, а заплатите никой не ги мърда и това е така, защото има вратичка в закона, докато не се попадне по минимума, работодателя може и да не я променя... Не съм само аз така, бюджетните служби са така в Благоевград, затова и така реагирам, в края на краищата не са само учителите (без да омаловажавам труда им). И аз съм учила, и други като мен също, но ще си останем само с горчивината от този факт, за съжаление...


17 Януари 2019 08:09 | 000
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

А аз живея в град с преобладаващо ромско население. Една малолетна ромка без нито един трудов ден и вече с две деца, взима над 1000 лв. помощи. Е нормално ли е тогава аз да взимам 700 лв.? Затова и аз реагирам така. За, което Ви се извинявам.


17 Януари 2019 10:05 | До 000
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Въпросът не е в това дали ти, аз или някой друг взима повече или по-малко от учител. Всеки човек заслужава и трябва да взима достатъчно пари, за да живее "нормално". Плашещото във вашите коментари е, че все още не сте разбрал, че България умира. Една от основните причини е свързана с унищожението на един от основните стълбове на една стабилна държава, а именно образованието. Защо? Защото образованието на бъдещите родители, лекари, съдии, полицаи, политици, кметове, държавни служите, бизнесмени започва от същите тези родителите, продължава в яслата и детската градина, началното и средното училище, университета и последно, но не на последно място, хората около нас. Всичко е свързано... учители няма и никой не иска да бъде учител.
Каквато и заплата да направят, ще отнеме десетилетия за пълното възстановяване на това, което бе игнорирано с години. А виждайки коментарите тук, ние дори не сме готови да започнем възстановяването.
П. С. Не съм учител, но пък съм израснал в учителско семей


17 Януари 2019 10:26 | До 000
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Коментарът ми не е до 000, а до всички, който пишат против идеята учителите да взимат малко по-нормално възнаграждение...


17 Януари 2019 17:18 | До всички нули
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Кой каза, че няма учители и че никой не иска да бъде учител? Дали знаете как сега може да започнете като учител - че ако не сте член на ГЕРБ и ако нямате връзки въобще не можете да се доберете до учителско място. А университетите бълват неграмотни студенти с дипломи за педагози, които ще учат децат ни /защото в момента има недостиг на кадри-пълна идиотщина/. По високи заплати -да, но само срещу по-високо качество на предлаганата услуга!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.