Новините на югозападна България
Ужасяващо! Лицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (СНИМКИ 18+)  
   РегистрацияЗабравена парола

До 12 000 лева глоба за шум на открито след 23.00 часа


20 юни 2019 09:45  6 коментара   4760 прочитаДепутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита от шума в околната среда, целящи ограничаването на вредното му въздействие върху хората. Един от новите текстове предвижда строги забрани за каквото и да било генериране на шум в периода от 23.00 до 08.00 часа, както и от 14.00 до 16.00 часа всеки ден.

„Този закон е изключително необходим, важен и актуален с оглед на докладите на Световната здравна организация и завишените изисквания на ЕК по отношение на спазването на нормите за допустими нива на шума“, обясни лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.

Още като вицепремиер той най-много настояваше за промените и дори стана известен с акциите си против шума от заведенията по Черноморието.

Промените в закона предвиждат и солени глоби за нарушителите – от 500 до 1 000 лева ще бъде глобата за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 3 000 до 6 000 лева. При повторно нарушение обаче размерът скача драстично, като имуществената санкция за физическите лица става от 2 000 до 6 000 лева, а за юридическите – от 5 000 до 12 000 лева.

„Гордея се, че това е един от малкото закони за шума, приети в Европейския съюз. Смятам, че с нормите, които въвеждаме, допринасяме много за превръщането на България в държава-флагман в борбата срещу това вредно явление“, заяви Симеонов.

За посочените периоди се въвежда и изрична забрана се въвежда и за строителството, освен ако не е регламентирано в специална наредба на съответния общински съвет.

Контролът в периода на пълна забрана за вдигане на шум се възлага на органите на МВР.

„Това прави законът действащ, опростен и ефективен. До момента контролът върху нивата на шума се възлагаше върху 6 министерства, плюс общините. Както е казано – много баби, хилаво бебе. Всеки прехвърляше отговорността на другия и България беше царството на шумовата анархия. На това нещо ще бъде сложена точка“, допълни още Валери Симеонов.

Недоволни от така гласуваните промени останаха от БСП. Според депутата Христо Проданов опозицията подкрепя строгите регламенти срещу шума в околната среда, но настоящите мерки са повърхностни.

„И в досега действащата норматива достатъчно ясно е разписано какъв трябва да е шумът, от колко до колко часа и всичко останало. Ние направихме няколко смислени предложения, които не бяха приети от Народното събрание. Едно от тях беше за намаляване на диапазона, в който забраната важи – от 24.00 до 08.00 часа“, обясни той. Според него 8 часа са напълно достатъчни на човек да се наспи и отпочине, а у нас има много сезонни заведения, които формират печалбата си само в конкретни периоди.

Още за: промени  закон  шум  период Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


6 коментара

20 юни 2019 10:53 | Разтревожен гражданин
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Хайде сега да ги видим заведенията !Ако не са комбина с полицията разбира се!


20 юни 2019 10:54 | До разтревожен гражданин
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Или с кмета


20 юни 2019 11:03 | мангасарян
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

да не забравяме, че и римляните много често нарушават вечер спокойствието на работещите и изморени граждани, дано да ги опукват яко с глоби та да им дойде акъла...


20 юни 2019 15:55 | !!
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Това не касае само заведенията, а и отвратителните, безпардонни и нахални съседи! Зимно време забраната за шум трябва да е след 22 часа


20 юни 2019 20:55 | Питам с надежда
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А с мотористите как ще се справите ?


20 юни 2019 20:55 | Никола
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Концертите на бг радио и франкофолии са до 1 през ноща, кой трябва да бъде глобен?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.