Днес всеки принц е с право да поиска ръката на Принцеса Турандот

23 октомври 2018 11:25   3567 прочита


Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград представя „Принцеса Турандот” по Карло Гоци

Днес /23 октомври/, от 19:00ч., на Голяма сцена Драматичен театър „Н.Вапцаров” – Благоевград представя „Принцеса Турандот” по Карло Гоци. Сценичният вариант и постановката са на режисьора Маргарита Мачева, която от скоро е директор на Благоевградски театър.

Сценографията и костюмите са на Теодор Киряков, а музиката отново на Пламен Мирчев – Мирона, с който Маргарита Мачева работи успешно в последните години. Хореографията и пластиката са поверени на актьора Аладин Алиибрахим.

В „Принцеса Турандот“ („Turandot“, 1762), четвъртата си фяба, Карло Гоци се отказва от чудесното, но въвежда източна екзотика. Сюжетът на пиесата води началото си от два старогръцки мотива: за гатанката, която Сфинксът задава на Едип и за трудната задача, която Пенелопа, съпругата на Одисей, задава на досаждащите женихи. През ХII в. гениалният поет Низами използва мотива за гатанката в своя повест, препечатана в сборника „Персийски приказки“, от която драматургът се е ползвал. Действието протича в Пекин.

„Всеки принц е с право да поиска ръката на Принцеса Турандот, но най-напред той трябва да отгатне три гатанки, които тя ще му постави в Дивана пред Сановниците вещи. Ако ги разгадае, ще му стане съпруга тя, ако не ги отгатне, в ръката на палача се предава, за да му отсече без жал главата!”

„Основен двигател в действието е любовта на Калаф (Кънчо Кънев) към Турандот (Божана Косева). Фактът, че досега много младежи са загубили главите си, насища драмата с напрежение, като предварително не се знае какъв ще бъде изходът. Въпросите - загадки принцесата задава пред Дивана – Съвета на мъдреците. Принц Калаф се влюбва в Турандот и нито отрязаните глави, нито горещите молби на Барах – бивш наставник на Калаф (Огнян Спиров) могат да го спрат от опасното начинание. Образът му изпада в изгнание и неуморно броди по света в търсене на истинската обич. Чист, наивен, облъхнат от идеалите на младостта, той навлиза в съдбовните предели, над които владее Принцеса Турандот (Божана Косева). Тя е мистична принцеса от древната китайска легенда, която остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Гласът ѝ е носен в ефира от силата на стенанията и воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, к
оято никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за близост, че копнежът ѝ се превръща в ненаситна жестокост.

Сюжетът на приказната фяба „Принцеса Турандот“ е майсторски изграден. Наблюдава се непрекъснато нарастване на напрежението. Смекчаването в поведението на жестоката принцеса и влюбването в Калаф са показани постепенно и последователно, мотивирано и убедително. Историческите лица (Конфуций и Тимур) не я превръщат в историческа драма, тъй като сюжетът има универсални измерения, поставяйки общочовешките проблеми за войната и чуждото иго, за любовта и свободата, за жестокостта и милосърдието, за достойния владетел и др.”

„Принцеса Турандот” е трето представление на режисьора Мачева в Благоевград, след „В полите на Витоша”(2017) и „Вампир”(2016), чиито успехи извоюваха участието на театъра в Международния театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/. Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимен фестивал на изкуствата "Сцена,палитра,слово" - Пловдив 2017.

ПРИНЦЕСА ТУРАНДОТ

по Карло Гоци

сценичен вариант и постановка Маргарита Мачева

сценография и костюми Теодор Киряков

музика Пламен Мирчев-Мирона

хореография и пластика Аладин Алиибрахим

Действащи лица и изпълнители:

ТУРАНДОТ, китайска принцеса - Божана Косева

АЛТУМ, император на Китай - Лъчезар Кацарски

АДЕЛМА, татарска принцеса - Пепа Манева

СКИРИНА, придворна на Турандот - Биляна Дилкова

БАРАХ, бивш наставник на Калаф - Огнян Спиров

КАЛАФ, татарски принц - Кънчо Кънев

ТИМУР, баща на Калаф - Андраш Кончалиев

СВИТА, на Турандот - Александър Митев

Теодор Куков
Мартин Лазаревски
Илия Павлевчев
Анастас Жайгаров


*В текста са използвани цитати от пиесата „Принцеса Турандот” и от Списание „Театър” - Година LXVI, брой 1-3, 2012, автор Д-р Иван Симеонов(Република България) Запорожки национален университет, Украйна.

Билети на касата на Драматичен театър "Н.Вапцаров" - Благоевград или на телефон 0879/ 52 37 29.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар