Д-р Кунчев: Има няколко нови случая на заразени с коронавирус в Банско. Това са чужденци, които са били в града

30 март 2020 08:24   2 коментара   8635 прочита


 
Има няколко нови случая на заразени с коронавирус в Банско след поставянето на града под карантина. Това съобщи пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

 
„Над 8 са случаите от Израел, които са с коронавирус и са били в града, 4 има от Македония. 

Там е имало по-ефективно предаване на вируса, но не толкова в града, колкото по пистите. Там контактът е по-тесен. Това повтаря на 100% случилото се в австрийски и швейцарски курорти”, обясни той, пише Блиц. 

„Строгите мерки свършиха работа. Моето мнение е, че карантината свърши работа. Ако остане във вида, който прилагаме в областните градове, ще е достатъчно. Ще го обсъдим утре в щаба”, уточни той. 

"Бихме искали по-голяма бройка тестове, но не искаме фалшиви резултати. Математическите модели също няма да са ключови за пандемията, могат да ни помогнат малко", каза още той. 

"Какво получаваме срещу половин милиард, който ще дадем за бързи тестове? ", попита той. 

"Сега най-важното е организацията на здравната система, за да може да поеме огромният брой търсещи помощ", добави Кунчев. 

"Обикновените хирургични маски пазят, ако имаме симптоми. Добре е хората с непрекъснат контакт да ги носят. Обикновените маски пазят на 60%. Ако маската виси под носа съвсем не действа. FF53 маските, които ползват медиците пазят над 90%", посочи в заключение той. 

2 коментара
30 Март 2020 16:35 | СТАМАТ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ИСКАМ ДА ПИТАМ САМО ЗАЩО ПЕДАЛИТЕ НЕ ГИ ЛОВИ КОДИТУ


31 Март 2020 12:52 | Факти
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Какво означава пазят на 90%? 0. 3 микрона или минават през тях или не минават... съдейки по голямото число от заразени лекари по света очевидно минават... Я експерта да каже на колко процента пазят маските от плат,)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар