Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан  
   –егистрац舫абравена парола

÷»  с много важна информаци€ за изборите


24 май 2019 09:58   4613 прочитаЌ€ма да се извършва контролно ръчно пребро€ване на хартиените разписки от машинното гласуване на изборите за европейски парламент на 26 май.

„¬ кра€ на изборни€ ден н€ма да се прави такова пребро€ване, но то може да бъде направено, когато се отнесат резултатите в –айонната избирателна комиси€. јко има разминаване или съмнени€ в резултатите от машинното гласуване, тогава ще бъдат изброени разписките от машинното гласуване“, об€сни “ан€ ÷анева, един от говорителите на ÷» . “€ подчерта, че комиси€та обмисл€ на следващите избори да се извършва проверка на случаен принцип за съответствие на разписките и финални€ протокол, изл€зъл от машината за гласуване.

ѕреди дни пък омбудсманът ћа€ ћанолова изпрати писмо до ÷» , с което алармира за опасени€ на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него. ƒнес изтича срокът, в който ръководителите на институции, в чиито помещени€ ще има избирателни секции, ще тр€бва да уведом€т общинската администраци€ и да предадат списъците с хора, които имат право да гласуват.

ƒо 25 май пък партиите могат да регистрират в районните комисии своите застъпници. „ƒо момента имаме регистрирани 2575 наблюдатели от 14 неправителствени организации. »маме и един отказ до момента, тъй като за€вление за регистраци€ беше подадено от фондаци€, а според изборни€ кодекс те не могат да бъдат регистрирани за изборни€ процес“, об€сни още “ан€ ÷анева.

Ќачалото на изборни€ ден ще бъде от 07.00 часа, а кра€т ще настъпи в 20.00 часа. јко и след настъпването на крайни€ час пред секци€та има чакащи избиратели, те ще могат да упражн€т правото си на глас. ѕолитическата агитаци€ в ден€ за размисъл и в ден€ на изборите остава забранена. ќстава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвани€ преди кра€ на изборни€ ден.

ќт ÷»  припомн€т, че избирателите имат право да изберат как да гласуват – машинно или с хартиена бюлетина. јко предпочетат гласуването с бюлетина те тр€бва да помн€т, че т€ се попълва със знак „V” или „X“, задължително със син химикал. јко гласоподавател допусне грешка и отбележи една парти€ или коалици€, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

—екциите в чужбина ще бъдат 191, а до момента в ÷»  са постъпили общо 60 сигнала и 26 жалби. 6 партии, 6 коалиции и 6 независими кандидати, които не получават държавна субсиди€, са се възползвали от възможността да ползват средства за медийни пакети. ƒо този момент от комиси€та са одобрили 84 договора на стойност над половин милион лева./Blitz.bg

ќще за: ÷»   информаци€  избори ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.