Новините на югозападна България
Завръщането! Женствени обувки с котешки ток хит на 2018   
   РегистрацияЗабравена парола

Цената на горивата падна още! Бензин в Благоевград 2,04 лв., дизел: 2,27. Защо анти ГЕРБ протестите започнаха с бензина. Логично или абсурдно?!


16 ноември 2018 14:29  48 коментара   36834 прочитаПет години по-рано, хората са взимали по 310 лв., а бензинът е бил с 0,50 лв. по-скъп!


Падна цената на горивата. Днес в Благоевград цената на дизела варираше от 2,34 до 2,36, а на бензина от 2,16 до 2,11 лв. Проучване на struma.com в малките бензиностанции, не подвластни на голям бранд обаче показа, че можем да открием бензин на цена 2,04, а дизел на цената от 2,27. Видимото намаляване на цената на бензина и дизела логично повдигна въпроса – защо бяха използвани цените на горивата за протестите?!

Любопитна е справка от преди пет години, когато държавата се управляваше от Кабинета Орешарски. Тя показа, че по негово време цената на бензина е 2.58, а на дизел 2.66 лв., т. е. значително по-висока. Въпреки разликите обаче цените на горивата бяха използвани като повод за протестните действия този месец, хората излязоха на улицата и търсеха сметка на правителството за поскъпването им., въпреки, че определянето на цената на горивата не е дело на правителството, а зависи от много външни фактори, както и от доставчиците им-предимно частни дружества с международно участие и в тази връзка обвиненията към кабинета Борисов са неоснователни.

Въпросът предизвика много дебати в мрежата, най-вече със самата организация на протеста: блокиране на пътища, карайки коли до самото шествие, а същевременно протестирайки, че няма как да карат колите си, защото им е много скъпо. Плановете за пътуване до столицата от всички краища на България също породи въпроса – защо като е скъпо, пътуваме без проблем? И тук в протеста има ярко противоречие. Справка показва, че в сравнение с минали години по пътищата на България се движат многократно повече коли т. е цената на горивата, срещу които скочихме не ни направиха по-малко мобилни.

От друга страна опозиционери на властта веднага се обединиха с исканията държавата да промени Закона за горивата и да се намали акциза върху тях. Според изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев обаче искането на много политически опозиционери за намаляване на ДДС върху горивата ще намали цената им, но това не е добро решение, защото ще има повече измами.

Депутатът от "Обединени патриоти", Емил Димитров- Ревизоро пък заяви, че всички искания конкретно към държавата за намаляване цените на горивата са неоснователни, защото самата цена се определя от страните, производители на петрол. По думите на Емил Димитров високите цени в момента се определят от ОПЕК, а от цената на петрола зависи и цената на горивата.

"Иран е третият по големина производител на петрол. В момента, в който Иран няма да може да разпространява заради американските санкции, трябва някой да компенсира това количество. Докато го компенсира цените се вдигат", илюстрира ситуацията депутатът от групата на Патриотите.

Погледнато в глобален план, България е далеч по-добра страна за зареждане на бензин, отколкото съседните ни Турция и Сърбия. Известен международен сайт преди време направи проучване за цените на горивата по света, като ги нареди в класация. В тази класация България е чак на 108-о място със средна цена от $ 1,32. От съседните държави най-близко в класацията е Турция, която е непосредствено след нас – 1,34 долара за литър. На 111-то място е Македония (1,36), следвана от Полша (1,37), Унгария е на 116-то място ($1,41), а Румъния на 118-то място – ($1,42). Сърбия е на 127-мо място.

Цените на горивата у нас зависят основно от фактори извън България, обяснява икономистът Румен Гълъбинов. Усложняващата се обстановка около Саудитска Арабия и предстоящите санкции срещу Иран, биха покачили още цената на суровия петрол. „При това положение, очаквам цени в България на 2, 60 лв. на бензина, на дизела - 2,70 лв. Инфлацията ще се ускори до 4%, а може и да премине тази граница. По този начин, тя ще изпревари ръста на БВП за тази година”, коментира Гълъбинов преди време. От петролната и газова асоциация също отбелязват, че поскъпването на горивата се дължи на обстоятелства, върху които България не може да влияе.

„Ръстът на горивата се дължи изцяло от котировките на суровия петрол. От средата на август до сега, те са се повишили с 15-17% или 5% за горивата. Това е тренд, който се наблюдава в цяла Европа”, каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

И докато протестиращите се опитват чрез протести да постигнат невъзможното – принуждавайки държавата да намали цената до крайният потребител – нещо, което не е в нейната компетенция, споменатата по-горе графика за стандарта на живот в България показва, че той си е повишил. Минималната работна заплата в Кабинета на Орешарски е била 310 лв., а днес е 510 лв., като от Януари става 560 лв. Безработицата пък е паднала от 12, 9 % до 5, 7%. Минималната пенсия тогава е била 150 лв., а днес е 210 лв. Преди дни пък правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г., където се реши, че минималната пенсия става 219, 43 лв., а максималната се вдига до 1200 лв.

През 2019 г. за изплащане на пенсии са предвидени 9 988, 2 млн. лв - с 533, 8 млн. лв повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година. Вчера премиерът Борисов в едно тв предаване бе категоричен, че правителството прави всичко възможно да увеличава пенсиите, да раздава бонуси на пенсионерите, но със средствата, с които разполага. Според премиера ГЕРБ пое управлението с едно тежко наследство и милиарди дългове, които още изплаща.

Видно е, че стъпването на цената на горивата като повод за протестни действия не почива на никаква логика. Усеща се някаква хаотична намеса, използвайки народа, които изпитва затруднения в живота си заради общото му поскъпване. Факт е, че когато цената на горивата тръгна на горе търговците като обезумели веднага вдигнаха цените на продуктите, храните от първа необходимост и услуги, обяснявайки, че увеличението се дължи на високите цени на горивата и така удариха сериозно по джоба българина.

Когато обаче цената пада, търговците си правят оглушки не намаляват цените на стоките си. Тук е и омагьосаният кръг, в който попадат потребителите. Гласът народен гневно се извисява срещу ония, които са отгоре, мислейки, че те не могат да управляват по новому в създадената обстановка, а тези, които са "отдолу " не искат да живеят по старому. Така се стига до революционна ситуация и протести.

Въпросът е: Горивата паднаха, оттук нататък какво ще сторят частните търговци, как ще оправдаят повишението на цените си и няма ли да поевтинеят продуктите от първа необходимост, чието поскъпване доведе до обедняването ни?! Високите цени не са ли достатъчен повод за протест?! Вината на държавата и управлението е, че не намериха начин да контролират строго търговците и начина на ценообразуването им, така, че спекулативното увеличение на цените да не уадри така жестоко в джобовете ни. Народът страда - Факт! Кой обаче умишлено го тика в алогични търсения на вина, кой възбужда народния гняв, изполвайки хората за размирици тип "против системата" - Общо обвинение с общ виновник! Коя система обаче беше по-добра и коя по-добра ще дойде?! - това е въпросът, който засега остава не ясен. Има бунт, има протест - Решения няма! Както и очаквана реакция от всички по веригата, която да потуши народния гняв!

Екип Struma.com

Още за: цена  гориво  бранд  сметка Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


48 коментара

16 ноември 2018 15:01 | Георгиев
Оценка:
21
 (
43
 гласа)

Първия път тиквун падна след протести за цените на тока, сега за горивата, сбогом герб.


16 ноември 2018 15:03 | Стуй
Оценка:
23
 (
43
 гласа)

А защо след протестите започнаха да падат цените на горивото? Отговора е прост, картелите и Бойко се уплашиха да не изпуснат кокала.


16 ноември 2018 15:04 | Василев
Оценка:
28
 (
44
 гласа)

Просто досега спекулативно са били високи цените, картел си е плащал такса спокойствие на Борисов.


16 ноември 2018 15:05 | Милен
Оценка:
16
 (
34
 гласа)

Герб си отивааа спете спокойно децааа :)


16 ноември 2018 15:09 | Пепино
Оценка:
28
 (
40
 гласа)

Народа протестира за ниските доходи, високите цени на всички стоки от първа необходимост, 10 години управлява герб и все някой друг им е виновен, през тези година над 2 милиона млади, работоспособни, здрави българи напуснаха страната, станахме най бедната страна в Европа, дори минималната заплата в Румъния е 404 Евро.


16 ноември 2018 15:11 | Силвето
Оценка:
25
 (
29
 гласа)

Как Камбитов е кмет на годината, нали и кмета на Разлог е кмет на годината, или всички кметове на герб са с награди?


16 ноември 2018 15:12 | Юли
Оценка:
18
 (
34
 гласа)

2019 та Боко пада, Насето губи изборите, държавните калинки - герберасти си отиват на село. Ч Н Г гербери.


16 ноември 2018 15:16 | Баба Вуна
Оценка:
22
 (
40
 гласа)

Струма при Орешарски беше взет заем от 1 милиард лева, герберастите ореваха всичко, след няколко месеца герб ни загробиха с 16 милиарда дълг, който ще плащат децата ни.


16 ноември 2018 15:44 | ники
Оценка:
15
 (
31
 гласа)

Герб гроб


16 ноември 2018 15:46 | Безработица
Оценка:
16
 (
32
 гласа)

О С Т А В К А


16 ноември 2018 15:52 | докога
Оценка:
19
 (
25
 гласа)

Къде потъна новината от вчера че АПИ ще иска парички за преминаване през мостове, тунели .проходи и ....Скрихте я. Ще отлежи и след месец, два ще се приведе в изпълнение.


16 ноември 2018 16:00 | Шаляфо
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

Хем винетки, хем такси, народе....?


16 ноември 2018 16:07 | Бля бля
Оценка:
24
 (
30
 гласа)

Протестите не са само за горивата, протестите са за масово поскъпване на всичко ! И е основателно хората да стачкуват, при минимална заплата 520лв. Ток -100-150лв.
Вода-40лв
Храна-250-300лв.
Гориво- 200лв ( минимум)
Само до тук сме на -190лв.
Ами всекидневни разходи??
Ами ако имаш дете ???
Оставям изводите на Вас, за какво ли протестират хората и колко не основателно е!


16 ноември 2018 16:07 | Неутрален
Оценка:
19
 (
33
 гласа)

За герберастите гласуват ромите, държавните калинки, фирмите, които взимат всички обществени поръчки, нормалните хора презираме шайката крадци-герб.


16 ноември 2018 16:15 | Справка
Оценка:
17
 (
29
 гласа)

Нали цените не зависима от бандитското правителството, народа започна да се надига и веднага свалиха цените, а пипона Цветанов продължава да лъже понеже на борсите паднал петрола, за справка преди 10дни когато на борсите петрола за барел беше 68долара в България бензина беше 2, 52лв, а 2008г. когато на борсите бе136 долара барел в България бензина бе 2, 48лв. е другарю Цветанов когато фактите говорят и боговете мълчат


16 ноември 2018 16:18 | Стрина Мара - гледачката
Оценка:
-8
 (
18
 гласа)

Предсказания
2019 - ГЕРБ се отказва от властта (некои си мислят оти са го бутнале)
2019 по нанам - избори - 100 милиона лв. вътре
2019 още по- нанам - ГЕРБ пак печели изборите
другата нова година - Геле се чеше по *опките и си вика - Бах маа му за оти ни беше тва джамбуре? Ние тва оро сме го играле вече.


16 ноември 2018 16:19 | Кума Лиса
Оценка:
11
 (
23
 гласа)

Цветанов беше осъден на две инстанции, чак тогава Боко и Цацаров взеха нещатавсвои ръце и го..... Оправдаха:)


16 ноември 2018 16:20 | Неутрален
Оценка:
4
 (
22
 гласа)

Герб НИКОГА няма да спечели избори, дори със заплахи, подмяна на чували и печатен на бюлетини няма да помогне, народа вече се събуди от зимен сън.


16 ноември 2018 16:23 | Неутрален
Оценка:
10
 (
20
 гласа)

Струма, обяснете кой е кмет на годината, кмета на Разлог, Камбитов, кмета на Бургас? Просто на тази церемония тип-пленум на цк на бкп са раздадени десетки награди на почти всички кметове на герб.


16 ноември 2018 16:36 | ЕЛИ
Оценка:
8
 (
22
 гласа)

А ЗАЩО БЕНЗИНА САМО В БАЛГАРИА Е ПО СКЪП ОТ ДИЗЕЛА. ТА НАЛИ ПАРВО СЕ ПРОИЗВЕЖДА БЕНЗИНА И ОТ НЕГОВИ ОСТАТАЦИ СЕ ПРАВИ ДИЗЕЛА


16 ноември 2018 16:46 | Живко
Оценка:
11
 (
21
 гласа)

Защото в България всичко е наобратно, нагоре с краката


16 ноември 2018 17:57 | Петрич
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Герб=гроб


16 ноември 2018 18:12 | Венци нарцизо
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Ама идеята е тези след ГЕРБ да ги осъдят да ни върнат парите.... нешасници!


16 ноември 2018 18:15 | Ех
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

ХОРАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ С ИСКАНИЯ ЗА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА И ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ПОЛИЦИЯТА ПРЕДУПРЕЖДАВА ДА НЕ СЕ АГИТИРА, ЧЕ СЛЕДВАТ ГЛОБИ. ТОВА КАТО ГО ПРОЧЕЕ ЕДИН ГРЪК И ПАДНА ОТ СМЯХ. ВИКА ВАС БКП ЛИ ВИ УПРАВЛЯВА. НЕ ШОФЬОРА НА ТОДОР ЖИВКОВ. ОЩЕ ПО ЗЛЕ.


16 ноември 2018 18:29 | Стоян
Оценка:
-7
 (
11
 гласа)

Минималната заплата в Румъния 404€ а данъка на тях знаеш ли, че е 25% за сметка на работника а не на работодатела и колко прави това ? Цигарите там са 9 лв бензина и дизела с 30 40 ст по скъп неможе да ни сравнявате с Румъния 10ки години сюе пред тях


16 ноември 2018 18:38 | Петрич
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Ние сме най бедната страна в Европейския съюз, Румъния в Европейския съюз ли е? Пишете наизуст, лъжливи цифри.


16 ноември 2018 18:41 | Минчо
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

Пуснеш телевизора, четеш вестник и разбираш как родината ни е цъфнали вързала, след това отиваш в магазина, отвориш портфейла, погледнеш цените и разбираш, че нещо някой послъгва. Герберастите живеят в една действителност, народа в друга.


16 ноември 2018 18:44 | Орлин махала
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Румънците живеят доста по добре от нас, за съжаление.


16 ноември 2018 20:03 | !!!
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Е 4ак днес разбрах 4е протестите за горивата били само за бензина и дизела, а тези за метана и газта трябва да са отделни. Който иска да протестира и да е съпри4астен с другите трябва да отстоява правата си отделно. Това е стимул за екологията !!!НАВСЯКЪДЕ СЕ СТИМУЛИРА ГОРИВОТО КОЕТО НЕ ЗАМЪРСЯВА ВЪЗДУХА А ТУК ОБРАТНОТО С ВИСОКИ ЦФНИ


16 ноември 2018 20:03 | На мара мажо
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Погледнете автопарка на германците и си направете извода


16 ноември 2018 20:07 | Минчо
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Сбогом Валерка, скоро сбогом на Боко


16 ноември 2018 20:51 | waiiii
Оценка:
-8
 (
12
 гласа)

ЗА БОКО ЩЕ ПОЧЕКАШ ОЩЕ НЕКОЯ ГОДИНКА, АМА ДЕЙСТВАЙ ДЕ, РИПАЙ ПО ПОЩАДО


16 ноември 2018 21:00 | Минчо
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Ще почакаме, ще до чакаме, а ти след топлото си сегашно местенце в общината отиваш на нивата на село.


16 ноември 2018 22:32 | Безработица
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Малоумен, платен трол.


16 ноември 2018 22:40 | Ването
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Инвалид съм само пари искат ништо за инвалидитв


16 ноември 2018 22:41 | Васил Стоинов
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Като дойде на власт Корнелчето ще има големи пенсии големи
Заплати ниски цени на горивата хляба по 20 ст. ивсичко друго
Ще има Пей народе комунизма се завърна и след една година
Да си паркират Белица рейс пред парламента А. На здраве


16 ноември 2018 22:53 | Минчо
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

10 години е Боко, страната е най бедната в Европейския съюз, дали ще е Корнелия или друг ще е по добре от него, загроби народа с 16 милиарда дълг, направи злинки, колкото комунисти, костовисти и царски юпита накуп не могат да направят.


16 ноември 2018 22:55 | Ването
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ладе са маите коментари написах истината ама на найне му изнася


17 ноември 2018 08:05 | БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

БСП/ЛУКОЙЛ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ЗЛОТО В БЪЛГАРИЯ
огромни социални и финансови последици за всички български данъкоплатци са по време на управления на БСП и ДПС. Първата е банковата криза от средата на 90-те години на ХХ век по време на пагубното самостоятелно управление на БСП с кабинета Виденов. И втората е по времето на печалното управление на социалистите с ДПС чрез кабинета Орешарски, когато изкуствено бе фалирана КТБ. Мисля, че за ДПС би следвало да се посвети отделна книга главно за изследване на изкуството на тази партия да управлява, дори когато не е формално на власт като коалиционен партньор. Както самият Ахмед Доган казва в едно свое изявление „ДПС е като бацил, влезе ли веднъж няма излизане”. Затова аз предпочитам да говоря за вече превзета от корупцията държава. Банковата катастрофа по време на еднопартийното управление на БСП начело с Виденов.
2. Изкуственият фалит на КТБ при БСП и ДПС с кабинета Орешарски.
3. Проектът „Белене”, който е най-продължителният корупционен мод


17 ноември 2018 09:32 | Бончо
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Струма много ли сте доволни от начина на живот във България?
Аз съм живял на запад и за щастие все повече хора са били и са видяли.
Това тука е ежедневна подигравка от страна на властимащите кум народа си! Постоянно вдигащи се цени и 6 пъти по ниски доходи от западна Европа, а цените в магазините са ни по скъпи! Ето затова се бунтуват хората и ГЕРБ ще си ходят.


17 ноември 2018 15:58 | ???
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Падна цената на бензина, но цените на всичко, което се вдигна заради поскъпването на бензина остава. Та това е и радостно и нерадостно, защото стандарта на живот се вдигна, а заплатите са нищожни - 450 лева. А бизнеса (разбирай крадливите новобогаташи с първосигнална система) реве, че няма работна ръка. А в интерес на истината цената на бензина все още е висока. Докато тази измет не се измете от управлението на държавата нещата ще продължават да са трагични.


17 ноември 2018 17:41 | Валери уклов
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Не са само цените на горивата! Тази година какво ли не вдигнаха, екотакса, ток, вода, гражданска, хляба и на края данъка за автомобили над 15год.! Протести докато не отхвърлят предложението за новия данък за автомобилте и оставка ако не на цялото правителство, то най малкото на менда Стоянова! Искане за повече и безплатни дентални услуги! И данъците на хората да не се увеличават докато мин. заплата не стане 800лв. и мин. пенсия 400лв.!!! Бонусите за пенсионери да са 50%от. Онусите на депутатите и 13 заплата за работещите! Така мисля че ще. е. справедливо, а ние обещаваме да не протестираме ако се изпълнят исканията ни!


17 ноември 2018 18:47 | qaz
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

и 1, 5лева да го направите какво? едни памперси са 30лева


18 ноември 2018 05:16 | До qaz
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Е, според теб, кой е длъжен да купува памперси на твоето дете? Ти и таткото, за какво сте?
Всеки с оплаква за нещо !Професионални мрънкащи!


18 ноември 2018 09:04 | !
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

цените посочени в платената ви статия не са верни. преди 2години зареждахме дизел в Македония за 1. 50 лева за литър, а не 1. 36 долара. проблемита са много най- вече тоторитарното управление на бившето БКП


18 ноември 2018 09:54 | az
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Да преди години години бензина беше няколко стотинки по скъп, ама и петрола беше 160 долара на барел. В момента петрола е 70 долара на барел, нито акциз, нито данък са се повишили, ама бензина пак си гони 2. 50 .
Така че спрете да пишете малоумни оправдателни статии


18 ноември 2018 11:49 | Изнервен
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

платената (от управляващите )статия. Вестник Струма -продажници


18 ноември 2018 12:09 | ML1234
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

всички на протест!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.