Новините на югозападна България
Сузанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си  
   РегистрацияЗабравена парола

Бунт в петричкото с. Беласица! Жители на селото Въстанаха срещу цех за пелети, който трови въздуха с години!


14 март 2018 14:59  18 коментара   23027 прочитаПоложението е нетърпимо, децата ни дишат отрови, вредят на здравето ни и никой не взема мерки.. казват в жалба хората


Бунт в петричкото село Беласица. Жителите въстанаха срещу цех за пелети, стопанисван от местна бизнесдамата. Над 50 подписа бяха внесени днес в Общинска администрация- Петрич срещу цеха. Заедно с подписката жителите внесоха и жалба до кмета на Община Петрич Д. Бръчков, в която посочват:

"Нееднократно сме подавали устни сигнали и сведения до кмета на село Беласица относно цех за пелети функциониращ в местността "Чифлика" в селото.

Обръщали сме се и директно към собственика на цеха с искане да приведе производството в съответствие със здравословните и екологичните изисквания за тази дейност, но резултат няма. Фабриката се помещава в бивш стопански двор и започна дейността си преди около три години. Първоначално работеше на по-ниски мощности и нещата бяха търпими.

От около две години обаче явно се увеличиха машините и мощността, а не се прави нищо, за да се премахнат вредните последствия от работата. От дейността на цеха се отделят финни прахови частици, които са толкова много, че се наслояват като снежна покривка по покривите, колите и околността. Шумът е силен и има дим, който пълзи и обгазява целия район.

Подадохме сигнал до РИОСВ- Благоевград. Оттам дойдоха на проверка, но след като предупредиха собственика за това и естествено беше включена само една машина и ефекта от проверката беше нулев. Тя просто бе извършена фиктивно, тъй като според нас следваше да е изненадваща, да се съобрази с ефекта от производството при работа на всички налични машини в цеха, така както е в обикновен работен ден.

В съседство на цеха са къщите на хората- дели ги една улица и хората в съседните къщи живеят като в затвор - със затворени прозорци, не излизат навън, а децата им не играят по дворовете. Вредните последици обаче не се ограничават само върху тази улица, в която се намира цеха.

Положението е нетърпимо, а никой не ми обръща внимание. Затова сега подаваме настоящата жалба и се надяваме, че ще извършите обективна проверка и необходимите действия, за да защитите правата и здравето на хората от село Беласица. Надяваме се, че те са по-важни от личните облаги на собствениците на цеха и хората, които ги прикриват и им съдействат. Молим молбата ни да бъде разгледана и в рамките на дадените ви от закона правомощия да ни помогнете.

Към жалбата си прилагаме списък на хората, които са на становището изложено в нея като този списък не е пълен, в него са включени само част от недоволните, но смятаме, че той достатъчно нагледно показва, че има проблем, че този проблем засяга цялото село и че Общинска администрация трябва да ни съдейства. Ние жителите на село Беласица вярваме във Вас, затова официално се обръщаме най-напред до вас. Надяваме се, че ще има резултат." -посочват жителите на селото.

Надяваме се и ние, че отговорните институции ще вземат бързи и адекватни мерки, за да помогнат на жителите на село Беласица да започнат поне малко по често да излизат по дворовете си, защото по думите им в момента наистина са като в затвор. И както каза един от жителите "Ние виждаме какво дишаме".

Петя Петрова

Още за: бунт  Беласица  цех  пелети Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


18 коментара

14 март 2018 15:51 | Келнер
Оценка:
-11
 (
19
 гласа)

Тва е само от тоя комин да ве селяците прости не е от тва че горите дърва и парцали и шо ви падне ако затвори за 2 дена ки се опрай сичко зимно време


14 март 2018 15:55 | ...
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Проверете и цеха на кърналовската борса-как дишаме трици и ни се покрива стоката с прах. За какво плащаме такси? Наглеци-заради печалбата на едни се тровят стотици хора.


14 март 2018 16:01 | Мария
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Ела ми кажи на детето, че не е вредно и му обясни защо него изваждам на двора


14 март 2018 16:02 | горски
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

като им конфискуват контрабандните дърва и цеха сам ще си спре....


14 март 2018 16:24 | Вержиня
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Ужас това не се търпи


14 март 2018 16:41 | 111
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Абе аз съм в горния край на чофлико и смърди ама требва да тръпиме нали немаме пари ние никое сме


14 март 2018 17:50 | We
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Сменете си кмета и всичко ще вие наред


14 март 2018 17:56 | Вержиня
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

А на мен са ми на вратата и не мога да си искарам децата на двора трябва да се направи нещо


14 март 2018 19:51 | 123
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

същата работа е и с цеха за пелети в първомай но такава ни е оправията за жалост


14 март 2018 21:29 | Гого
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Kмета е на беласица е ГЕИ


15 март 2018 09:38 | Риосв
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Пушека е колкото две печки питайте и тогава спорете.
Цвета му е бял защото има изпарение от изсушаването на дървесината.
А шума вече е проблем!!!


15 март 2018 15:12 | 111
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Сеймено сигурно не му дава повече пари и за това кмето е направил подписка против негоКой е разрешил да се построи този цех -кмето. Кой се е оплакал устно на кмето -кмето? А дали е ... - това ке го кажат М.. и Р...


15 март 2018 22:18 | Бате Станка Коцинка
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Остейте го кмето, он си е арен! Елайте да си ударим по една гроздова, пелетите нека си горат.. зима е.


16 март 2018 04:37 | Коси
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А триците не са ли проблем?


16 март 2018 08:49 | аз
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Човешката злоба и завист нямат граници. Вчера минах оттам, не усетих нищо, но нали така е устроен българина да злобее и завижда.


17 март 2018 21:56 | ... до горния
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Какво ше усериш, като цеха от сряда не работи? За първи път жителите на с. Беласица дишат пист въздух. Повече няма да търпим да ни тровят.


19 март 2018 19:58 | Д-р
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не може това да се случва в една Европейска държава. Къде са институциите? Къде е кмета, който е избран от тези хора за да защитава интересите им? Както се казва \"НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА\" . ХОРА ИСКАЙТЕ СИ ПРАВАТА !!


19 март 2018 20:50 | Д-р
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Беласица е част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000” – защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна с наименование „Беласица” и идентификационен код BG0000167.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.