РегистрацияЗабравена парола

Българска орисия - хляб и сълзи! Убийствена мизерия в Благоевград! 56-г инж. М. Генева осакатя след инсулт, умира от болки, пенсията не стига за лекарства и тя взе решение....


6 февруари 2018 15:42  13 коментара   23765 прочитаЗа да имам хляб и ток, спрях да купувам животоспасяващи лекарства, докато издържа!, казва Мариана! Мъжът, с когото живее е с инсулт и инфаркт. Много болен. Двама български граждани тънат в нищета, искат домашен помощник, или социален асистент, но институциите нехаят.........


"Не живея! Вегетирам! Съществувам в болки и нищета с мизерна пенсия, плащам поради неуредици промишлен ток, не мога да ходя, едната ми ръка е неподвижна, а другата ме боли ужасно, не мога да се обслужвам, пълна мизерия и нищета, която ме поболява още повече", така започна изповедта си пред Struma.com 56-годишната Мариана Генева.

Български инженер, отдал живота си, работейки в родината до 40-та си годишнина. Едва навършила 40-те, Мариана получава инсулт, който я превръща в полуинвалид. "След инсулта можех поне да се обслужвам, първо с бастун, после бутах количката, горе долу се оправям. Преди две години почина най-скъпия ми човек, моята майка, която ми помагаше. Дали от стреса покрай смъртта и, здравият ми крак започна да ме боли и съвсем отказа. Едната ми ръка е парализирана, а другата ме боли ужасно, разказва Мариана.

За нищо не ставам в момента, нищо не мога да направя сама. Живея с любим човек от години, но съдбата е жестока и той получи инфаркт и инсулт. Живеем с пенсиите си, които не стигат за неговите лекарства, без които той не може. Затова аз се отказах от моите, за да остават пари само за хляб и ток.

Тук сме в кооперация, но още не е оправен тока и всички плащаме по цени за промишлен ток. Писах до ЧЕЗ, обещават, но нищо. В тая зима предпочитам да платя тока, за да е топло, отколкото да купя лекарствата си. Дойдохме с мъжа ми от Белица, той е икономист по образование, уж в Благоевград, за да е по-добре. Има повече институции, които да ни помогнат, но уви.

Писах навсякъде, че искам домашен помощник, който да ни гледа, или социален асистент, но никой не ни обръща внимание, ей така водим едно безсмислено, жалко съществуване, докато умрем", разказва потресаващо Мариана, която от месеци не приема нужните и лекарства, за да има пари за лекарства на мъжа до себе си. "Болката ми е голяма, как не се намери служба, която да дойде да ни посети, лекар, който да ни види, в какво състояние сме, държавата да се погрижи за хора като нас Сигурна съм, че има много такива хора, жалко е. Държавата за едни е майка, а за други мащеха, сякаш сме виновни, че сме живи", говори през сълзи Мариана.

Разказът на тази жена ни потресе. Интелигентна, но безпомощна, захвърлена на произвола, докато издържи сърцето и. Мъка и безсилие, което е покъртително. Никаква вяра, че нещата може и да се оправят. "Не вярвам в нищо, просто стоя у дома като посадено цвете и чакам, не ми остава нищо освен да чакам да ме вземе оная с косата, то това нашето живот ли е?!

Обръщаме се към социалните служби в Благоевград, към отговорните в общината: Мариана и съпругът и страдат, не могат да се обслужват сами, пенсиите им не стигат само за лекарства, хранят се със сълзи и хляб! Егати държавата!

Социални работници, вие, които получавате заплатите си от нашите данъци, вие, които отговаряте за такива хора! Помогнете им! Живеят в кв. "Освобождение" в Благоевград и имат нужда от асистент, който да облекчи страданието им!

Петя Иванова

Още за: М. Генева  живот  цени Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


13 коментара

6 февруари 2018 16:14 | Бай Гуй
Оценка:
32
 (
34
 гласа)

Важно е, че държавата е стабилна. Имаме доверието на нашите евроатлантически партньори.....
Боже!


6 февруари 2018 18:00 | Анонимен
Оценка:
4
 (
24
 гласа)

Няма значение кой съм и как съм запознат със случая, но това е лъжа. Г-жа Генева получава храна всеки ден и жена от социално заведение ходи всяка сряда да почиства жилището и да закупува необходимите продукти. В случая държавата не е "мащехата". Това, че не е назначен личен асистент, не означава, че никой не се грижи за нея. Не виждам защо е нужно да се лъже чрез медийна изява.


6 февруари 2018 18:36 | Павлова
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Много тъжно!!!


6 февруари 2018 19:34 | джумаята
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

взимайте и двамата по една туба бензин и вървете в общината и я запалете..... или си вземете по един пистолет и пак там отидете но стреляите по :точните " хора..... в македония незнам дали помните миналата година бивш военен какво направи .....внучето му болно .....чакат институциите да им помогнат да спасят детето..... отказвят им помощ и финансова и физическа, дядото си взима пистолета и се опита да убие министъра на здравеопазването им .....та така и тук..... колко хора умират заради нехайство на разни калинки гербери комунисти патриоти и т. н..... всички сме хора .....идваме без нищо и си отиваме без нищо.....


7 февруари 2018 07:57 | тамерланд
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

БОЙКООООО ПЛЕМЕТО ТИ ИЗМИРА А ТИ СЕ КЕФИШ ЕГАТИ ЛИДЕРА


7 февруари 2018 08:07 | Феро
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Българио, ти гробище за живите.....


7 февруари 2018 08:30 | Бат Сали
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Истината е някъде там... Госпожата живее в новопостроена кооперация, в която най-евтиният апартамент струва 50 000 евро! Много станаха желаещите да получават помощ от наивници и да живеят за чужда сметка! А наивниците веднага бързат да ругаят държавата!


7 февруари 2018 13:27 | Ганка
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Какви са тези коментари за цени, по-добре е да легват на улицата ли?
Лично информирах социалните служби за състоянието ама ще реагират изглежда като замирише на съседите


7 февруари 2018 15:57 | Митко
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Да не Остарее човек. Пази боже


7 февруари 2018 16:44 | Дафинка Маркова
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Като чета коментарите, установявам че много от хората не са се сблъскавали със серизни проблеми, да не говорим за серозни болести!!! Можете само да благодарите на господ за това!!! Доставят и храна, но за един човек и тя си я плаща!!! И на улицата ли да излезе!!! Бъдете хора преди всичко, и без да сте преживяли такива неща не Съдете!!!


8 февруари 2018 04:31 | Аман
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Къде са Васи Маркова и компания от статията с кучето да помагат :т

Вие богаташи ги изкарахте тия хора, а мерцедес имат ли?


8 февруари 2018 09:38 | изпатила
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Скоро написах коментар под статия за подобни проблеми с тежко болни. Написах че соц. работници постоянно мрънкат, че са им ниски заплатите, а аз виждам, че и тях не заслужават. Назначени са за соц. работници хора, които са роднини или близки на управляващите в общината ...назначени са хора, които имат ужасно отношение към болните и инвалидите и не им пука дори да ги навикат, когато болни или близките им се обърнат за помощ. Лично съм свидетел на пълната неграмотност на една нагла, невъзпитана и арогантна служителка, която ми върна правилно попълнени от мен документи и ме накара да ги попълня така, както тя смята, че е правилно. Явно личеше, че никога не е чела формулярите и когато и обясних за какво става въпрос, въпреки лошото и отношение тя най-после се замисли, явно разбра че съм права, но като крайно прост човек, за да е на нейното ми каза - ще ги попълните както ви казах... колежката и от съседното гише разбра, че не е права и ме погледна извиняващо се


9 февруари 2018 12:47 | Мари1961
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Публикацията се отнася за мен. Аз живея в гарсониера и я закупих с парите, които получих от продажба на къщата ми. Станах жител на Благоевград, за да живея, а не да съществувам, но... Какви 50000 евро, като даже улицата не е асфалтирана, токът все още е промишлен. Наистина получавам и плащам храна от соц. патронаж, наистина идва жена за половин час да ми чисти пода и то само на една стая (нито балкон, нито баня, нито другата стая има кой да забърше. Да, жената пазарува, но ако намеря някой да ми тегли пенсията. Тя няма право да я тегли. Аз съм на инв. количка и с работеща лява ръка. Няма кой нито да измие съдовете, прозорците, няма кой да простре, няма никой. Но ще ме разбере май само болният инвалид. Социалните обещават, но нито асистент, нито дом. помощник имам, а откак съм влязла в апартамента, не съм излизала. Проблемите ми никак не са малко, съществувам по-зле от прасетата, а затворниците живеят царски в сравнение с мен. Статията е написана най-вече с молба за асистент или д. помо
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.