Броени дни до завръщането на благоевградските военни от Афганистан! Замина 38-и контингент в мисията "Решителна подкрепа"

03 май 2019 12:12   18078 прочита


Eдно от нашите момчета тръпне в очакване на прегърне новородената си дъщеричка..., която се появи на бял свят, докато той бе на мисия...

По-малко от месец остава до завръщането на 37-ми контингент на Българската армия, който участва в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа". 158 военнослужещи от Благоевград встъпиха в изпълнение на задълженията си през декември 2018 година. Смелите мъже работят по осъществяване на пропускателния режим в базата на летище Кандахар и охраняват вътрешния й периметър.

Близо половин година те са далеч от родината и дома, и вече броят дните до завръщането.

За тези почти 6 месеца, 37-и контингент неколкократно получи високи оценки за създадената организация и изпълнението на задачите.

Военните от Благоевград ще предадат щафетата на своите колеги от Хасково - 38-ия военен контингент, който бе изпратен вчера.

Военните, които ще заменят благоевградчани, бяха изпратени с икона на светеца-закрилник на военните Свети Георги и водосвет от централния площад "Свобода" в Хасково. Близо 150-те заминаващи военнослужещи ще останат 6 месеца в Афганистан. От тях 112 ще изпълняват задачи по охраната на летището в Кандахар, а останалите - щабни дейности в столицата Кабул. По-голямата част на ротата е съставена от армейци в 31-и механизиран батальон на 2-а Тунджанска механизирана бригада. Жените под пагон са 9. Повече от половината от личния състав е с опит в задгранични мисии.

"Чрез хора като вас Българската армия вече е спечелила признанието, че е достоен участник в поддържането на международния мир. Вие ни представлявате пред света по най-добрия възможен начин", каза в приветствието си зам. -министър Атанас Запрянов. "Убеден съм, че ще устоите на трудностите, предизвикателствата и лишенията", добави той, преди да връчи на ротата иконата на Свети Георги. Голяма радост очаква в симитлийското село Полето един от военнослужащите, които всеки момент ще се приберат. Неговата съпруга Роси го дари с прекрасна малка дъщеря, носеща името му. Военните ще бъдат тържествено посрещнати в Благоевград.

Г. Георгиев

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар