Борисов разпореди на министрите: Всеки човек и бизнес да бъдат обгрижени, затова са необходими гъвкави заповеди

30 октомври 2020 13:13   5 коментара   4106 прочита


Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия разпореди премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет. „Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани.

Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, категоричен беше Борисов. Той нареди всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19. В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов постави специален акцент върху образователната система.

Той поиска здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове, епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбеляза министър-председателят Борисов. По време на онлайн съвещанието премиерът Борисов запозна членовете на кабинета с дискусията, която е водил с държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по време на неформалното видеоконферентно заседание Европейския съвет по въпросите на COVID-19 вчера.

Министър-председателят постави акцент върху дискутираната теза за купуването на ваксини, които ще бъдат пуснати на пазара на ЕС. Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин. Министър-председателят подчерта, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители. „Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът Борисов.

„Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента“, подчерта премиерът Борисов.


Още за: Борисов   министри   бизнес   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
30 Октомври 2020 13:50 | Чичо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

О С Т А В К А.


30 Октомври 2020 14:07 | �����
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

да бъде обгрижван и където има керис да ми бъде прехвърлен на мен чрез братчеда Ради, дето не познавам
р. s. без коли, че още помня Прага


31 Октомври 2020 21:07 | Бай ОнчоВ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

престъпник


01 Ноември 2020 15:18 | Бай ОнчоВ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

МРЪСЕН ГНУСЕН СЕЛСКИ ИДИОТ


01 Ноември 2020 15:20 | Бай ОнчоВ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

50 ЛВ ДАВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ-ДА СИ ГИ УВИЕ ТИЯ 50 ЛВ И СИ ГИ НАБЛЪСКА В ГНУСНИЯ ДЕБИЛ ГЪЗ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар