Благоевградска област на трето място по загуба на работни места

25 ноември 2021 01:08   3 коментара   4162 прочита
Снимка: Дарик
Снимка: Дарик


Снимка: Дарик

Над 106 хил. души са уволнени от началото на месец юли насам. Оттогава всяка седмица броят на уволнените е по-голям от назначените на работа, показват данни на Националния статистически институт. В резултат проблемите на пазара на труда се задълбочават.

Сред причините за това е промяната на мярката за запазване на заетостта 60/40 от служебния кабинет, така че много беше ограничен кръгът от фирми, които могат да се възползват от нея. Веднага сред това броят на уволнение нарасна.

След въвеждане на зеления сертификат за достъп до редица обществени места оборотите на много фирми намаляха и уволненията станаха още повече, предава "Труд".

Само от въвеждането на зеления сертификат досега регистрираните нови безработни в бюрата по труда са над 23 хил. души, показват данните на НСИ. Същевременно назначените на работа са 12,5 хил. Така се оказва, че нетно над 10,5 хил. българи са останали без прехрана в рамките на месец.

Но проблемите в заетостта започват много по-отдавна, като основна роля за това имат действията на служебния кабинет. От началото на юли назначените на работа са 77,5 хил., а съкратените хора са 106 хил. А нетно около 28,5 хил. души са останали без прехрана.

Най-големи проблеми на пазара на труда има в Пловдив и Бургас, става ясно от данните на НСИ. От началото на юли насам в Пловдив са уволнени 8835 души, а са назначени само 5506. Така нетно 3329 души са останали без работа. Почти същата е и ситуацията в Бургас. Съкратените за периода там са 7121, а назначените са 3842.

Така нетно без работа са останали 3279 души.

На трето място по загуба на работни места е Благоевград, където нетно 2818 души са останали без препитание. Само в две области назначените от юли насам са повече от уволнените. Това са Габрово, където работните места на нараснали с 99, и Перник, където назначените са с петима повече от уволнените.

3 коментара
25 Ноември 2021 09:04 | дедо Благоев
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Нема такова население от глупаци който гласуват за ГЕРБ! Селяннието да си одат на село! Да гледат бишки и кокошки и тикви!


25 Ноември 2021 09:42 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Гарантирано от Мунчо! Първо те уволняват, после ти вдигат тока двойно. А олиото, хляба и други стоки от първа необходимост само другаря Жан ги продаваше по-скъпо


25 Ноември 2021 10:37 | До горния дебил
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Всеки ден доказва, че си глупак. Благоевград и областта са на дъното по доходи заради 12 годишното калпаво управление на герберастите и бившия кмет на Благоевград, Камбитов. Това е истината, всичко друго е ала бала.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар