Новините на югозападна България
Учените с революионно откритие! "Убиват" псориазиса с клетъчна терапия  
   РегистрацияЗабравена парола

Битката започна! Директорката В. Величкова: Кой е вдигнал „дамоклиевия меч” над 9 ОУ „Пейо Яворов” в Благоевград?!!


14 юни 2019 09:41  6 коментара   4827 прочитаОчаквано започна битката за първокласници между училищата в Благоевград. Вчера както съобщихме, родителите подадоха сигнал, че местата за 40 първолака в 8-мо училище не достигат, а не позволяват на директор Биров да открие нови паралелки, тъй като това ще доведе до преминаване на двусменен режим на обучение, против новите изисквания на министерството на образованието. И докато в 8-мо училище се чудят какво да правят, директорката на 9-то, Василка Величкова изригна в социалната мрежа, ето какво написа тя : Споделям с Вас какво мисля за доброто училище с надеждата, че ще разберете истината и ще помогнете за спасението и развитието на едно от най-добрите училища в Благоевград.

А това, че е е сред най-добрите може да се удостовери с факти или критерии, както искате ги наречете. Важно е да са насочени към ВСЯКО ДЕТЕ, а НЕ към ДЕТЕТО НА ЕДИ-КОЙ СИ ЕЛИТЕН РОДИТЕЛ. Според италианския социолог Парето елитът е в контраст с не-елита. Първият управлява, вторият е управляван. Лично аз не бих Ви препоръчала да запишете детето си в което и да е „претъпкано“ училище, за което се говори, че е елитно. Първо, защото днес и тук за елитни се смятат хора, които са далеч от елита. Второ, защото детето Ви, попадайки в голямо училище, ще „търси покровителството на по-силните“ и ще развива слугински, а не лидерски умения.

Нито съм психолог, нито социолог, но от годините натрупан опит като дете на учители, възпитател, учител, директор, майка и баба мисля, че мога да анализирам училищното образование.

Всички ние искаме най-доброто за детето си, но не винаги постъпваме в негов интерес, в опит да удовлетворим нашите собствени амбиции, неосъществени мечти и несбъднат живот. Когато останем разочаровани от родителските си грешки, е късно.

Връщам се към фактите или критериите за добро училище. Това не е училището на нереалните ни копнежи, а училището на реалните ни стремежи. Ние всички се стремим към три прости неща за детето си – да е живо и здраво, да е щастливо и да има добро бъдеще. От тези наши простички желания произлизат и критериите за добро училище.

На първо място, доброто училище осигурява сигурна и безопасна физическа среда на децата – светли, топли и добре обзаведени класни стаи и кабинети с достатъчно пространство за всеки ученик, условия за спорт, здравословно хранене и целодневно обучение на учениците, като задължителните учебни часове са сутрин, а следобяд – самоподготовката, заниманията по интереси и отдиха. Доброто училище е в район без оживен трафик и не е заобиколено от кафенета и други изкушаващи децата места „за бягство“. На учениците със специални образователни потребности доброто училище осигурява допълнителна подкрепа от екип от специалисти. По-малкото училище е по-доброто училище. Най-близкото училище е най-доброто училище.

На второ място, в доброто училище има атмосфера на уважение, приятелство и хармония. Учителите и училищното ръководство познават всеки ученик и той ги познава и поздравява. В доброто училище учителите работят в екип и открито, а не в непрекъснати интриги, конфликти и раздори, които се отразяват на Вашето дете. По-доброто училище има по-добър психоклимат. Най-доброто училище включва всяко едно дете в училищния живот и го учи на чисто човешки ценности.

На трето място, доброто училище е проектно ориентирано и непрекъснато разширява хоризонта си, излизайки извън границата на квартала, града и България, като създава партньорства и дейности на международно ниво. По-доброто училище мотивира и подпомага Вашето дете да развива и изявява таланта и способностите си, да популяризира българските традиции извън страната, да участва в международни състезания и проекти. Най-доброто училище дава не само знания, но и умения, необходими за един успешен живот.

Бих искала да Ви споделя още много неща, но усещам, че Вие вече ги знаете. Жителите на квартал „Ален мак“, в който се намира Девето основно училище „Пейо Яворов“, са свидетели на непрекъснатата ни борба за запазване и възход на нашето училище. Местните управляващи не ни подкрепят. Може да кроят други планове за училищната сграда, за мен, за персонала, за децата. А те заслужават да имат най-доброто училище! Нашето спасение зависи от Вас!

Напрежението ескалира, инспекторатът по образование трябва да излезе с решение, как точно ще се успокоят родителите и как ще осигурят прием на деца, удовлетворявайки избора на училище.

В. Величкова:

П. Иванов

Още за: В. Величкова  сигнал  паралелки Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


6 коментара

14 юни 2019 09:54 | Бивша учителка
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Вие сама си вдигнахте този меч, печелейки от проекти за интеграция на римските деца, си напълнихте училището с ромчета, падна критерият за оценяване и конкуренция между децата и жителите на квартала избягаха от вече не най-доброто училище в града ни. Не търсете вина в никой, единствено в себе си!


14 юни 2019 12:01 | До директорката на 9
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Не търсете вината извън училището. Вие сами сте виновни за ситуацията, в която изпаднахте. Грешите, като смятате, че някои училища са елитни заради елитни родители. Не, те са такива заради елитни преподаватели и подготовката, която дават на своите ученици. Години наред съм обучавала в горния курс на обучение ученици от различни училища. Най-зле подготвени и неграмотни бяха тези от 9 училище.


14 юни 2019 12:12 | Тъпо
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Колко от децата в 9 са от махалата? Процентно. И от самосебеси получавате отговор защо децата отиват в 8-мо.


14 юни 2019 12:21 | Гражданин
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Глупава ситуация. Живея до девето и вместо детето ми за минути да е в училището, аз трябва да го изпращам в 8мо.


14 юни 2019 12:26 | Тъпо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Сутрин се разминавам с ученически автобус и предполагам вози деца към училището. От къде возят тези деца? Няма ли по-близко училище? Ако се разпределят по училище то в други училища има ли разпределени? Струма вие сте медията, дайте информация. Моля.


14 юни 2019 16:24 | само пирин
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Така е, направихте го цинанско с всичките му ползи за вас през годините, а сега искате да е друго ... е не става, никой не иска да учи в гето
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.