Банско се напълни със сърби и гърци

24 януари 2021 12:07   4 коментара   10126 прочита


Туристи от съседните държави напълниха ски курорта Банско. Наред с нашенци сърби, гърци и руснаци, както и от съседна Северна Македония въпреки пандемията налазиха ски пистите над Банско, разказа Иван Обрейков, мениджър директор на концесионера „Юлен“, пред „Телеграф“. 

Той посочи, че в момента работят 13 писти, а до ден-два ще бъдат пуснати още 3. Осигурили сме достатъчно сняг с оръдията, пистите са обработени, допълни Обрейков. Хората си обичат Банско и вече са тук, а ние сме взели всички противоепидемични мерки в кабинковия лифт, седалковите лифтове  и влековете. Всеки ден от 9 до 17 часа всички съоръжения работят“, допълни Обрейков. Резервациите и заетостта  все повече се увеличават. Дневната карта за ползване на лифта в Банско за възрастен е 70 лева и няма промяна спрямо миналата година.

 

За съжаление в нито един от другите курорти не могат да се похвалят с ръст на резервациите. От Боровец коментираха, че е изключително труден този сезон и изобщо не може да се сравнява с предходни години.

Като цяло обаче концесионерът на ски зоната прави всичко възможно за това пистата да остане отворена до края на зимния сезон, тъй като хората се нуждаят от това. Осигурени са всички необходими средства за дезинфекция и се спазват стриктно противоепидемичните мерки.

От курорта са пуснали и на сайта си информация при ситуация на пълно затваряне на ски пистите, каквато имаше миналата година. Така в случай на затваряне потребителите имат възможност са ползват остатъка от закупената ски карта през летния сезон на тази година или да ползват кредит в размер пропорционален на неизползвания остатък от валидността на лифт картата при закупуване на същия вид сезонна лифт карта за следващия ски сезон.

Засега малко приятели на ските се качват в местността Бодрост и ски парка в местността Картала, който е на 27 км над Благоевград в Рила планина. 5-километровата ски писта е може би най-дългата в България. „Няма достатъчно сняг, в долната част на пистата е 10 см, а в горната около 20 см. Трябва да навали поне още 20 см“, разказа благоевградчанинът Евгени Цонев, запален любител на ските.

 Малко хора идват, страхуват се от пандемията. Пускаме кабинката само в събота-неделя, когато се събират повече хора, казва Илия Ризов, управител на ски зоната. Цените на картите за ползване на ски съоръженията за цял ден за възрастни е 33 лв., учещи – 29 лв., деца – 24 лв. Отделно може да се ползват само бейби влек, който струва  8 лв.

Междувременно стана ясно, че пътят от Благоевград към планината и ски зона Картала всеки момент може да бъде затрупан заради активирало се свлачище. Община Благоевград подготвя искане до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за спешно укрепване на скалата в непосредствена близост до пътя към курорта Бодрост.

Експертен анализ е потвърдил сериозни свлачище-срутищни процеси, които застрашават живота на хората. Има готовност и за изграждане на обходен път към планината. Водопровод на „Напоителни системи“, изграден на 45-50 метра височина по протежението на хълма, и тръбите, на който са монтирани през един сантиметър, е в основата на сериозното нарушаване на скалните масиви, категоричен е експертът по инженерна геология доц. Кирил Ангелов, който е обследвал терена.

Основно българи са сред посетители на ски пистата, разположена в близост до хижа „Рилски езера“. „Стартът на сезона в Рила беше даден на 17 януари, неделя. Именно тогава бяха отворени съоръженията. Към този момент няма много сняг, но определено има добри условия“, коментираха кюстендилци, присъствали на откриването.

По техни думи за разлика от други години на ски пистата в Рила липсват чужденци, което обаче се компенсира от нашенци. Масово са фрийрайдърите, които карат извънпистово и предимно по горите. „Определено очакваме тази събота и неделя да сме повече скиорите. Там спазваме всички противоепидемични мерки, още повече че при нас храни и напитки няма в близост до пистата, няма разни барчета и изкушения.

Има само в хижата, а там също се спазват всички мерки“, обясни 34-годишен кюстендилец, който отново очаква с нетърпение неделния ден, за да се качи до Рила. По негови думи целодневната карта за ски пистата в Рила излиза по 35 лв. на човек, като в нея е включена медицинска застраховка, ползването на ски-влека и лифта.

На български туристи основно разчита и Пампорово. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона, коментира преди дни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Заради топлото време и дъждовете преди седмица Пампорово затвори пистите, тъй като снегът се стопи. С падането на температурите и с помощта на оръдията за сняг работата на ски зоната бе възстановена на 16 януари.

Прогнозите са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон. Анализи на министерството сочат, че от началото на този зимен сезон има общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто. От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%.

 


Още за: Банско   туристи   гърци   сърби   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
24 Януари 2021 13:18 | боби
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

абе тия къде са напълнили банско къде се хранят и пият, на поляната или в заведенията в хотелите, сандвичи ли си носят, храна за път, а заведенията в градовете затворени и 24 те лева ги няма никакви, за ноември преведоха 24 лева, сега сме края на януари и още няма преводи, ама хотелите на депутатите се пръскат по шевовете


24 Януари 2021 17:45 | Фончо
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Къде бе ги видехте хахахахахахаха гърци и сърби.... Тцтцтц цирк е пълен


24 Януари 2021 21:35 | До до до Василев,
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Фен на фалирал бизнесмен на държавна хранилка си е диагноза!


24 Януари 2021 22:16 | да
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Нали змаете, че това ще продължи до 2025 г. ваксината е за да имате сертификат да пътувате, а грипа си остава с маските. Молете се Бойко да не е, защото ще има и вечерен час за и за двама заразени
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар