Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕърза пица с €йца  
   –егистрац舫абравена парола

Ѕанско отбел€за тържествено 296-та годишнина от рождението на сво€ съгражданин ѕаисий ’илендарски


19 юни 2018 13:46   4470 прочитаЌа днешни€ ден – 19 юни, когато Ѕългарската православна църква чества ƒен€т на български€ светец, —в. ѕаисий ’илендарски, обществеността в Ѕанско тържествено отбел€за 296 години от неговото рождение и 256 години от написването на „»стори€ слав€нобългарска”.

„естването започна с Ѕожествена —вета литурги€ в храма „—вета “роица”, последвано от тържествено поднас€не на венци и цвет€ пред монумента на големи€ българин, изграден на пл. „¬ъзраждане” в планински€ град. Ќа честването присъстваха кметът на община Ѕанско – √еорги »кономов, председател€т на ќбщински съвет – Ѕанско – ѕетър Ѕар€ков, заместник-кмета »вайло –ъхов, общински съветници, директори на учебни заведени€, представители на културните институции, ученици и граждани.

¬ своето слово към присъстващите кметът √еорги »кономов изтъкна значимостта на скромни€ ’илендарски монах и на неговото дело:

„”важаеми дами и господа, скъпи съграждани,

ќтново сме тук, за да почетем името и делото на наши€ велик съгражданин, ѕреподобни —вети ѕаисий ’илендарски. ќнзи ѕаисий, който буди българското национално съзнание, внушава на всички българи да паз€т сво€ род и език, да имат високо национално самочувствие и гордост, както и да отсто€ват националната си чест и достойнство. Ќеговата „»стори€ слав€нобългарска” се превърна в изключително важен документ за българската национална култура и истори€. Ќ€ма да е пресилено, ако кажа, че ѕаисий ’илендарски е първи€т идеолог на Ѕългарското възраждане и създател на първообраза на Ѕългарската национална доктрина. ƒа си роден в родното м€сто на ѕаисий, означава да носиш частица от негови€ дух, да € предадеш на децата си, та и те да помн€т јтонски€ монах, който събуди роба и така пръв подготви почвата за онази борба, с ко€то завърши епохата на Ѕългарското възраждане. —ъс своите идеи той се доближи до ≈вропейското просвещение и напомни на българите славното им минало. —ветлината, ко€то запали той, и до днес озар€ва нашата духовност, а животът и всеотдайността му са нравствен пример за всеки човек. ƒами и господа,

Ќека пренесем през времето титанични€ му дух! ƒа пазим неговото дело и помним неговото име, во век и веков”.

—пециален гост на събитието бе артиста янко Ћозанов, който изпълни въздействащ рецитал на одата „ѕаисий” от »ван ¬азов, както и откъси от „»стори€ слав€нобългарска”. ѕрограмата продължи с презентаци€, подготвена от ћузеен комплекс – гр. Ѕанско. “€ бе под надслов „ќт Ѕанско през —вета гора до бъднините български“ и представи истори€та на манастирите ’илендар и «ограф, както и т€хната неразривна връзка с Ѕанско и Ѕаанови€ род, от който е сами€т ѕаисий.

ќще за: Ѕанско  годишнина  рождение  ѕаисий ’илендарски ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.