2400 лв. на час струвало спасяването с хеликоптер на бедстващите туристи край Банско

14 февруари 2015 16:32   2 коментара   11743 прочита


Всеки път, когато туристи се изгубят в планината, или любители на силните усещания като скиори и сноубордисти попаднат в екстремни условия и се хвърлят сили и техника за спасяването им, се повдига въпросът колко струва това.

Нито турският сноубордист Алпер Боскурт, нито английският му колега, който се заклещи между скали в местността "Демянишка поляна" в Банско, са имали застраховка. Въпреки това, и двамата бяха спасени от екипи на "Активна грижа". Това уточниха за BNews от застрахователната компания, която се включи в спасяването им. Всеки път, когато туристи се изгубят в планината, или любители на силните усещания като скиори и сноубордисти попаднат в екстремни условия и се хвърлят сили и техника за спасяването им, се повдига въпросът колко струва това.

"Ако човек сключи застраховка "Активна грижа" и се наложи да бъде спасяван, това ще му струва само 6 лева, колкото е цената за застрахователната полица.

Спасяването с хеликоптер струва 2400 лева на час", обясни Мария Максимова от "Лев инс". Разходите за операциите по спасяването на двамата чужденци сноубодисти ще се поемат от "Активна грижа". От компанията се надяват така да възпитат застрахователна култура у гражданите.

В този диапазон се движи и цената на Планинската спасителна служба, когато се налага в издирването или спасяването да се включи и хеликоптер - 2800 лева на час.

Припомняме, на 24 януари 2015 година хеликоптерът на „Лев Инс“ и „Активна грижа“ транспортира тежко пострадалия турски сноубордист Алпер Боскурт. Тогава действията на служителите от Планинската спасителна служба и на пилотите от медицинския хеликоптер се оказаха животоспасяващи за Алпер Боскурт, който бе с множество счупвания, тежък кръвоизлив и вътрешни разкъсвания. Наложи се далакът му да бъде отстранен.

Преди дни Боскурт е изписан от болницата в Разлог и вече се възстановява успешно в родината си.

Както Struma.com писа, хеликоптер на „Активна грижа“ се включи с помощта на лебедка при изтеглянето на английския сноубордист, заклещен в скалите на "Демянишка поляна" над Банско. За късмет 23-годишният Джак Елекот се оказа, че не е сериозно пострадал.

2 коментара
14 Февруари 2015 19:51 | Пена
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Нема страшно, богатият български данъкоплатец ще плати 4800 лева, че и отгоре, за спасяването на 2 "бедни" чужденци, спестили си 3 евро за застраховка! Ако така смятат да ги възпитават - мерси, не ща!


15 Февруари 2015 16:47 | 1
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Пена написа:Нема страшно, богатият български данъкоплатец ще плати 4800 лева, че и отгоре, за спасяването на 2 "бедни" чужденци, спестили си 3 евро за застраховка! Ако така смятат да ги възпитават - мерси, не ща!


Да ги плати концесионерът на ски зоната в Банско, откъде накъде народът ще ги плаща ... Не стига, че му е подарена тази концесия, ами пак народът да плаща ...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар