Ќовините на югозападна Ѕългари€
ѕолезно!  ултурни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина  
   –егистрац舫абравена парола

19 май - ≈вропейски ден за борба със затлъст€ването. —пециалисти от –«»-Ѕлагоевград съветват


19 май 2019 10:37   3091 прочита19 май е ≈вропейски ден за борба със затлъст€ването. ¬се повече млади хора страдат от наднормено тегло. ≈то защо специалистите от –егионална здравна инспекци€ Ѕлагоевград дадоха важни съвети в борбата със справ€нето с проблема и превенци€ на затлъст€ването.

—поред т€х, за да се поддържате здравословно телесно тегло, е необходимо да спазвате следните правила:

• ѕриемайте на храна с енергийна стойност, съответстваща на ¬аши€ енергоразход.

• ’ранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите);

• ”величете консумаци€та на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. “ези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;

•ѕриготв€йте и съхран€вайте храната по начин, осигур€ващ нейното качество и безопасност.

• »зб€гвайте пикантните подправки, намал€вайте солта;

• ѕийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно;

• Ќамалете консумаци€та на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;

• ќграничете консумаци€та на сладкарски и тестени издели€ (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и гол€мо количество мазнини;

• ѕрепоръчва се ежедневна оптимална двигателна активност, ко€то да включва енергично ходене пеша минимум 30 минути, разходки на открито в парк и планина, спортни занимани€ като плуване, игри с топка, тенис, ски, футбол, йога, каране на колело, ролери, кънки и др. Ќеобходимо е родителите заедно със своите деца да прекарват повече време навън като игра€т, спортуват и се разхождат. ƒецата от ранна възраст да се занимават със спортни игри, които да са съобразени с техните желани€ и възможности.

 ампани€та за отбел€зването на този ден e проведена за първи път през 2009 г. от Ќационални€ форум за борба със затлъст€ването във ¬еликобритани€ и Ѕелгийската асоциаци€ на пациентите със затлъст€ване. ќснователите са убедени, че непрекъснато се увеличава бро€т на хората с наднормено тегло и затлъст€ване в ц€ла ≈вропа. ÷елта на кампани€та е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намал€т част от теглото си, като по този начин намал€т риска за себе си от сърдечно-съдови забол€вани€, ортопедични забол€вани€, забол€вани€, свързани с обм€ната на веществата, като подобр€т качеството си на живот.

¬ Ѕългари€ европейската инициатива се отбел€зва от месец май 2011 г. и обедин€ва специалистите по хранене и медицинските специалисти, пациентските общности и редица организации в усили€та за ограничаване на наднорменото тегло и затлъст€ването, в подкрепа на хората с този проблем.

ѕ. ѕенева

ќще за: борба  специалисти  съвети ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.