1301 кандидат-гимназисти решаваха задачите от двата модула на теста по математика в Пиринско

31 май 2011 00:10   4942 прочита
Всички седмокласници в VIII СОУ в Благоевград се явиха на външно оценяване по математика
Всички седмокласници в VIII СОУ в Благоевград се явиха на външно оценяване по математика


Всички седмокласници в VIII СОУ в Благоевград се явиха на външно оценяване по математика

В Кюстендилско се явиха 896

1301 седмокласници в Пиринско останаха по местата си и решаваха задачите и от втория модул на националното външно оценяване по математика, което се проведе вчера. От общо 2637 ученици в 7 клас в Благоевградска област на теста се явиха 2563. Той не е задължителен, но е препоръчителен и оценката се зачита за текуща само по желание на ученика, но с резултата от двата модула, в който се провежда изпитът, се кандидатства в профилирани и професионални паралелки с прием след 7 клас.

Учудващо малко ученици се явиха на националното външно оценяване в някои училища, сред които в Добринище, община Банско, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов. Той коментира, че вероятната причина е недостатъчното мотивиране на децата от страна на учителите и този факт ще се анализира прецизно от експертите в РИО.

Изпитът в Пиринско протече без инциденти и проблеми, последни получиха тестовете седмокласниците от СОУ - Банско, които започнаха да работят в 9.30 ч.

1419 седмокласници в областта писаха и по двата изпитни модула по български език завчера. Толкова са и потенциалните кандидат-гимназисти, които ще кандидатстват след 7 клас. Местата с прием след 7 клас в профилирани училища и професионални гимназии в Благоевградска област са 1534 в общо 59 паралелки. Със сигурност ще има закрити паралелки, но колко и кои точно ще са те, ще се знае след приключване на приема. Резултатите от външното оценяване в 7 клас по български език и математика ще станат известни до 10 юни, съобщи Ив. Златанов.

46 от седмокласниците в Кюстендилска област, които трябваше вчера да седнат на чиновете за втория изпит по математика, не успяха да стигнат навреме, каза шефката на Инспектората по образование Радостина Новакова след началото на теста. Едва 896 седмокласници от общо 942 решаваха задачи по изтегления вариант 2 за външното оценяване по математика след седми клас.

Седмокласниците тази година са много нахъсани да не пропуснат изпитите и да се представят добре, защото резултатите от тях се използват директно за кандидатстване в профилираните гимназии, каза още Новакова.

Задачите не бяха трудни, повечето сме решавали в клас или по време на часовете по свободноизбираема подготовка, каза седмокласникът Михаил Иванов минути след излизане от класната стая във "" ОУ "Даскал Димитри" в Кюстендил.

След края на препитването кандидат-гимназистите от школото организираха поход в лесопарк Хисарлъка, за да ознаменуват края на учебната година.

Първият модул за националното външно оценяване по математика съдържа 25 задачи, които са структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. Този модул продължава 60 минути, а максималният брой точки за него е 65, обясни математикът на "" ОУ "Даскал Димитри" г-н Тодоров, който е и класен ръководител на една от четирите паралелки седмокласници в школото.

Вторият модул от изпита по математика е по-труден, той включва пет задачи с отворен отговор. От тях три задачи са с кратък отговор, като от учениците трябва да напишат кратък отговор, без да обясняват своето решение. Другите две задачи са с разширен отговор - трябва да се опише и аргументира изпълнението на определена дидактическа задача, обясни математикът.

Над 300 преподаватели от Кюстендил на разменни начала бяха квестори на втората малка матура. Повечето от колегите, които се включиха в изпитите, работят в началния курс, а там, където квесторите не достигнаха, изпълвахме учители по други дисциплини и от други училища, казаха от Инспектората по образование в областния център.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар