1030 декара залесява тази есен югозападното държавно предприятие

06 октомври 2016 12:54   1 коментар   3731 прочита


Нови 1030 декара ще бъдат залесени тази есен на територията на Югозападното държавно предприятие. През пролетната кампания бяха засадени над 3000 декара, с което общата площ на новите насаждения до края на годината се очертава да достигне повече от 4000 декара.

Над 43 500 тополови фиданки, отгледани в горските разсадници на предприятието, са подготвени за есенната кампания. По-големите залесявания са в районите на горските стопанства в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и София.

„Върху 130 декара в района на Кресна предвиждаме залесяване с дъбови семена, като за целта са събрани 500 кг жълъди. Върху опожарени площи в района на Брезник и в територии, в които естественото възобновяване е затруднено - в Земен, ще се залесява с черен бор, а в района на Гърмен с бял бор. Интересно е и залесяването със семена от бадем на площ от 50 дка в Сандански, което се прави за първи път”, коментира инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в ЮЗДП.

В момента се провеждат процедурите за възлагане на дейностите по подготовка на почвата и залесяване догодина. Над 4100 декара планира да залеси през 2017 г. ЮЗДП, като най-сериозно ще се работи в Осоговската планина, където има най-много съхнещи култури в резултат на нападение от върхов корояд.

Около 7 тона дъбови семена и 1300 кг семена от бук, акация, бреза, явор, кестен, липа и др. широколистни видове се очаква да бъдат събрани тази есен. От тях ще бъдат произведени близо 3 милиона фиданки, с които ще се залесява през следващите години.

 

1 коментар
06 Октомври 2016 21:13 | българин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Най-после нещо хубаво като замисъл, ама дали ще стане само всевишния знае.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар