Започна войната за планетата Марс

01 август 2020 01:08   3640 прочита


В продължение на 60 години големите сили се състезават, за да стигнат там, където никой все още не е успял - в Космоса. Държавата, която води в космическата надпревара, получава не само привилегии и гордост, но и много повече възможности. СССР успява да шокира всички през 1957 г., когато изстрелва "Спутник" - първият сателит, който обикаля в орбита около Земята. А през 1961 г. Съветският съюз подготвя още по-амбициозна мисия. Така в открития Космос излита и първият човек - Юрий Гагарин.

Успехите на СССР засрамили САЩ. Но това накарало президента Кенеди да декларира своята визия за това, как Америка ще изпрати човек на Луната преди края на десетилетието. И Америка успява, а това е преломната точка, в която САЩ установява своята доминация над Космоса, която продължава вече 50 години.

Китай може и да е закъснял за първите 60 години от съревнованието, но със сигурност наваксва през последните няколко.

Един от топ приоритетите на страната в сферата на науката е именно изследването на Космоса. Под ръководството на Си Дзипин Пекин инвестира милиарди долари в космическата си програма. А през 2016 г. Ву Янхуа, заместник-началник на Националната космическа администрация, заяви: "Общата ни цел е до около 2030 г. Китай да бъде сред основните космически сили в света".

Така борбата за надмощие между САЩ и Китай вече не се води само на Земята, но и в Космоса.

Само 4 години след като се превърна в първата държава, изпратила роувър върху "тъмната страна на Луната", Китай изстреля Tianwen-1, чието име означава "Стремеж към Небесна Истина" към Марс. Това е първата мисия на Пекин на Червената планета. Идеята е апаратът да орбитира около планетата, преди да приземи роувър на повърхността. Целта е да се събере важна информация за марсианската почва, геоложка структура, околна среда, атмосфера и да търси вода, съобщава CNN.

Според екипа, разработил Tianwen-1, той е различен от роувърите на НАСА, които вече изследват Марс, тъй като ще влезе в орбита, ще се приземи и ще освободи роувър, който да изследва повърхността на Червената планета и веднага ще започне да предава данни наведнъж. Мисиите на НАСА се различават по това, че те обикновено се изпълняват на етапи. Скоро Америка също ще изпрати нов роувър на Червената планета.

А освен САЩ и Китай, Обединените Арабски Емирства също се включват в Космическата надпревара, тъй като и те изстреляха своя сонда към Марс в неделя. Така и трите машини трябва да стигнат на Червената планета през февруари.

Но изпращането на сонда до Марс няма да е достатъчно, за да успее Китай да изпревари САЩ. За да поведе в Космическата надпревара, азиатската страна трябва да направи нещо по-грандиозно - да изпрати човек на Червената планета. И именно това е планът - ако мисията на Tianwen-1 е успешна, към Марс ще полети и първият човек. Но към това се стреми и НАСА.

От 1972 г. насам всички космически проучвания се извършват от роботи, които са не само по-евтини, но и далеч по-дълготрайни, още повече никоя държава не иска да е първата, чийто астронавт ще загине на друга планета.

Кацането на роботизирани сонди на Марс е достатъчно трудно, предвид атмосферните условия на планетата. Безопасното пребиваване на човек там може да е дори невъзможно.

Но това не е спряло политиците да спекулират по темата за човешка мисия до Марс.

В началото на своя мандат президентът на САЩ Доналд Тръмп упълномощи НАСА да "води иновативна програма за космически проучвания за изпращане на американските астронавти обратно на Луната и в крайна сметка на Марс". Той създаде и Space Force, нов клон на въоръжените сили, с който иска още веднъж да покаже, че космосът е бъдещето.

Според Тръмп, САЩ са лидер в космоса. Съревнованието с Китай се задълбочава на много нива и пренасянето му в открито пространство е нова глава във войната помежду им./glas.bg


Още за: война   Планета   Марс   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар