Ќовините на югозападна Ѕългари€
”жас€ващо! Ћицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (—Ќ»ћ » 18+) Ѕърза пица с €йца “айната на една отвара, ко€то прави чудеса с т€лото ви
   –егистрац舫абравена парола

¬ажно за жителите на Ѕлагоевград! —вършва ли животът на панелните блокове и колко опасни са вече те?


10 септември 2018 10:05  1 коментар   4638 прочита √ол€ма част от панелните блокове в Ѕлагоевград са санирани по оперативната програма за енергийна ефективност. “ова не само промени облика на града, но и заздрави основите на опасните блокове. ¬се пак, остават много от т€х, които наистина са на доизжив€ване и са опасни.

ћилион и половина българи живе€т в над 700 000 панелни жилища, разположени в 20 000 сгради в ц€лата страна. ѕадащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се по€в€ват в тези постройки. ќтминалата седмица беше бел€зана от тежък инцидент в —илистра.

∆ена полет€ от четвърти€ етаж с балкона си, напомн€ Ќова тв. “ова съвсем не е първи€т такъв инцидент. ѕрез 2014 г. балкон на апартамент се срути в панелен блок в Ўумен. —ъщата година отломка от фасада полет€ от пети€ етаж и едва не уби жена в Ѕургас. ѕанел се отцепи от последни€ етаж и помете долната тераса в Ћом. ќгромна плоча падна в Ѕургас и се разби пред вход. ѕрез 2017 г. мазилка от панелен блок едва не уби 6-годишно дете в ѕерник. ѕоказателен е случа€т с панели на блок 208 в столични€ квартал „Ќадежда”. “ой се разцепи през 1998 г.

ƒве години по-късно обитатели на жилищата, където се по€ви пукнатината, б€ха евакуирани.  омпрометираната конструкци€ обаче все още не е разрушена. «аповед за събар€не отдавна е издадена, но процедурата се бави. —лед рестарта на националната програма за саниране през миналата година се оказва, че най-малко сгради са обновени в —офи€ – едва пет, а най-много в Ѕлагоевград – 93. ѕри лоша поддръжка обаче дори по-новите сгради и тераси са опасни, а потенциална жертва може да е всеки.

Ќ€кои от най-старите панелни блокове имат нужда от спешни ремонти заради падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Ќад 95% от жилищата обаче са в частни ръце и именно собствениците тр€бва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живе€т. «а всеки блок тр€бва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да „живее” възможно най-дълго. “ака и инцидентите с пострадали хора да станат все по-малко

—. ѕетров

ќще за: блокове  ефективност  постройки ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

10 септември 2018 19:01 | !!!
ќценка:
5
 (
5
 гласа)

 ак ли санирането е заздравило основите на блоковете не ми е €сно явно се е родил нов двоиник на инж ƒоган
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.