Учени обясниха "странната асиметрия" на Луната

26 юни 2020 11:51   2496 прочита


Международен екип от учени даде обяснение за "странната асиметрия" на далечната страна на Луната, която е с различен състав от обърнатата към Земята, съобщи Фокс нюз. 

Когато са направени първите снимки на далечната страна на Луната преди десетилетия, специалистите осъзнават, че тя почти няма морета - тъмни райони. Там те са само 1 процент от повърхността, при 31 процентa на близката до нас страна.

Специалистите установиха, че това се дължи на неравномерното разпределяне на радиоактивни елементи след сблъсъка, формирал естествения ни спътник. Макар и образуването на Луната още да е загадка, повечето експерти подкрепят хипотезата, че тя се е формирала от сблъсък на обект с големината на Марс с протоземята.

"Заради относителната липса на ерозионни процеси, повърхността на Луната пази данни за геоложки събития от ранната история на Слънчевата система - пише в съобщение за изследването един от съавторите Матийо Ланьовил. - По-специално, в райони на близката страна на Луната има концентрации от радиоактивни елементи като уран и торий, каквито няма на други места по нея. Разбирането на произхода им може да обясни ранните етапи от образуването на Луната и като следствие условията на ранната Земя".

В изследването са участвали учени от Токийския технологичен институт, университета на Флорида, от институцията "Карнеги", университета Тоусън, космическия център "Джонсън" на НАСА, университета на Ню Мексико, допълва БТА./новини.бг


Още за: луна   учени   обяснение   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар