Ќовините на югозападна Ѕългари€
—узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики ”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€
   –егистрац舫абравена парола

”чени доказаха сензационно: „овешки€т живот н€ма предел!


1 юли 2018 10:18  1 коментар   3633 прочитаЌаблюдени€ върху най-възрастните жители на »тали€ разкриват, че веро€тността те да умрат започва да намал€ва, когато те достигат пределната възраст от 105 години.

“ова показва, че предел на живота всъщност не съществува. ƒо този извод стигат учени, които са публикували и стати€ по темата в списание Science.

"—ъгласно всичко, което сме учили и наблюдавали досега шансовете човек да умре се увеличават с неговата възраст и влошаване на здравословното му състо€ние. ”становихме, обаче, че това р€зко спира, когато човек стане на 105 години. ¬ъзрастните италианци, които наблюдавахме, умираха еднакво често и на 105 и на 110 годинии. “ази иде€ за "полето на смъртността" в миналото предизвика много критики, но доказахме, че е в€рна", твърди  енет ”охтър от калифорнийски€ университет в Ѕъркли.

“ипичната продължителност на човешки€ живот никога не е била посто€нна константа. ƒо раждането на цивилизаци€та т€ е траела 20-30 години, а след това с развитието на науката и медицината започва неизменно да расте. ƒнес в повечето страни по света хората живе€т повече от 60 години, а в япони€ и други развити държави с висок клас на живот и първокласна медицина - повече от 80 години.

ќт друга страна за много живи същества има н€каква максимална възраст, определена от т. нар. закон на √омпертц. —лед нейното достигане по-гол€мата част от животните умира от старост, а при останалите шансовете да умрат още следващата година започват да растат експоненциално.

ѕрез последните години учените активно спор€т за това характерно ли е това и за човека. ѕрез октомври 2016 година американски изследователи доказват, че ппри хората тази максимална възраст може би е 100-115 години, което е доста скромно, ако се вземат, например, н€кои библейски персонажи.

”охтър и колегите му се усъмнили в тези изводи поради простата причина, че авторите на научната публикаци€ използвали данни, събрани по време на допитване до най-възрастните хора, много от които, както предположили учените, са били склонни да завишават или занижават възрастта си.  ато се вземе предвид това и неголеми€ брой разпитани дълголетници, статистиката вече се промен€.

«атова и екипът на ”охтър тръгва по друг път - те използвали данни, събирани от социалните служби на »тали€ сред най-възрастните жители на страната от 2009 до 2015 година. Ѕиологичната възраст на всички т€х била провер€вана и по документи от архивите на държавните ведомства в »тали€.

ќказва се, че преди три години в »тали€ са живели почти четири хил€ди души, по-възрастни от 105 години. ѕовечето от т€х били жени и само 463 - мъже.

Ќаблюдавайки колко често умирали дълголетниците, учените с удивление установили, че шансовете те да не доживе€т до следващата година оставали еднакви - примерно 45-50%, но това ставало само, ако вече са достигнали онзи предел от 105 години.

ј това от сво€ страна означавало, че законът на √омпертц не важи при хората. »наче веро€тността за смърт на тези столетници би продължавала да расте, а не да спре на онзи пределен момент от 105 години. — други думи - предел на живота не съществува.

Ќе всички учени са съгласни с тези изводи. Ѕрендън ћълхоланд см€та, че дори данните на ”охтър и неговите колеги да са верни, това не означава обезателно, че хората могат да живе€т неограничено дълго. ¬ този случай пределът на живота би бил значително по-гол€м от тези гранични 105 години, както показвали първоначалните изчислени€./Zdrave.to

ќще за: живот  предел  учени ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

2 юли 2018 11:46 | јз
ќценка:
5
 (
5
 гласа)

ћечти, мечти...
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.