Ќовините на югозападна Ѕългари€
—нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап “айната на една отвара, ко€то прави чудеса с т€лото ви  ”чените с революионно откритие! "”биват" псориазиса с клетъчна терапи€
   –егистрац舫абравена парола

“ръгвате на почивка в √ърци€, “урци€, или —ърби€?! ¬нимавайте! ≈то колко ще ви струват нарушени€та по пътищата им


18 юни 2018 09:11   4200 прочита

—нимкa: Reuters, архив
—нимкa: Reuters, архив


—нимкa: Reuters, архив

¬ сезона на летните отпуски хил€ди българи потегл€т за почивка през границата. ѕо данни на ћинистерството на туризма миналото л€то над 300 000 българи са почивали в чужбина. √ол€ма част от т€х избират по-близките дестинации - като √ърци€, “урци€, —ърби€, и предпочитат да пътуват със собствен транспорт, пише ƒарик.

«а да избегнат непри€тни срещи с властите по път€, е важно шофьорите предварително да проучат какви са основните правила за движение в съответната държава, към ко€то тръгнат, съветват от —ъюза на българските автомобилисти (—Ѕј).

 акви наказани€ се предвиждат за основните видове нарушени€? „—ериозно перо” за български€ джоб са паричните санкции в √ърци€. «а използване на антирадар от шофьорите се налага глоба от 2000 евро, лишаване от свидетелство за управление за месец и свал€не на регистрационните табели за 60 дни. ѕреминаването на червен светофар се санкционира с глоба от 700 евро, пише ƒарик.

ќсвен това се отнемат регистрационните табели на автомобила за 60 дни, както и шофьорската книжка на водача за 20 дни. √лоба от 700 евро и 20 дни лишаване от право на управление е наказанието и при неправилно изпреварване или изпреварване на жп прелез. «абранен обратен завой „бърка в джоба” на провинили€ се шофьор с 200 евро, отнемат се регистрационните табели на автомобила и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни.

ѕредприемане на опасна маневра се наказва с 700 евро, 30 дни без книжка и 10 дни без регистрационни табели. «а превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч, както и движение по автомагистрала с над 150 км/ч, виновните шофьори получават глоба от 350 евро и 90 дни лишаване от право на управление. ѕи€ните водачи се наказват с глоба от 200 до 700 евро, в зависимост от количеството употребен алкохол и отнемане на книжката за три месеца (90 дни).

—поред гръцките закони при заплащане на наложените глоби в 10-дневен срок, размерът на дължимото наказание се намал€ва с 50% от указаното в квитанци€та. ќт април т.г. в —ърби€ действа нов «акон за движение по пътищата. √лоба от 10 000 динара (около 85 евро) се налага за шофиране без колан или мръсни регистрационни табели.

—ъщото е наказанието при шофиране в населени места със скорост по-висока с 20 до 30 км/ч от разрешената или използване на мобилен телефон без устройство „свободни ръце”. ѕочерпените водачи в западната ни съседка могат да отнесат глоба до 120 000 сръбски динара (около 1016 евро), отнемане на контролни точки и осем месеца без книжка.

—ъщата е паричната санкци€ и за управление на ћѕ— в населено м€сто със скорост от 71 до 90 км/ч над максимално разрешената; шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща максимално позволената с 81 до 100 км/ч; возене на дете под 12 г. на шофьорската седалка или на непредвидените за тази цел места; както и шофиране без книжка.

—поред сръбските закони шофьорите могат да бъдат наказани дори със затвор. “акова е наказанието при управление на ћѕ— без необходимата за категори€ и/или управление с над 2 промила алкохол, както и при превишаване на скоростта в населено м€сто с над 70км/ч, в зона със забавено движение, превишение с над 50 км/ч, в зона „30“- превишаване с над 60 км/ч; движение без включени светлини през нощта.

¬ече близо година в страната се прилага електронен контрол на средната скорост на превозните средства по автомагистралите. «а целта устройствата, отбел€зващи часа на преминаване през пунктовете за заплащане на магистралните такси, са синхронизирани. јко при преминаването между два пункта средната скорост на ћѕ— е надвишила максимално допустимите 120 км/ч, служители на пътна полици€ налагат глоби на м€сто.

—анкциите започват от 3000 динара, а за нарушени€ над 201 км/ч глобата скача до 100 000-120 000 динара, включително и лишаване от свобода за срок от 15 дни. —троги са пътните закони и в “урци€. √лобите за шофиране с превишена скорост започват от 199 турски лири (при превишение от 10 до 30% над позволената скорост) и скачат до 412 турски лири (при превишение над 30% над позволената скорост).

«асечените зад волана шофьори, качили се след употреба на алкохол, се наказват с глоби от 844 турски лири при първо нарушение до 1698 турски лири при следващо нарушение. “олкова е и санкци€та за шофиране без книжка. ѕри установено управление на автомобил с употреба на алкохол над 1 промил срещу водача се завежда и наказателно дело. «а непозволено паркиране глобата е 92 турски лири; за преминаване на червен светофар - 199 турски лири.

«а управление на ћѕ— при липса на необходимата категори€ свидетелство за правоуправление се налага глоба от 700 турски лири. 92 турски лири е глобата, ако шофирате без предпазен колан или говорите по телефона. ѕолици€та в “урци€ може да ви санкционира и за слушане на силна музика в автомобила.

ўе отнесете наказание и при използване без причина на дълги светлини и фарове за мъгла, неспазване на дистанци€, неразрешена см€на на лентите за движение, извършване на непозволен завой или отнемане на предимство. «а вс€ко нарушение, причинено от лице, което не е собственик на превозното средство, същата глоба се налага и на собственика.

ѕри плащане в 15-дневен срок от нарушението глобата се намал€ва с 25%. ¬ ћакедони€ всички шофьори на ћѕ— с българска регистраци€ тр€бва да представ€т застраховка „«елена карта” с покритие югозападната ни съседка. “ам н€ма винетни стикери, но се заплащат такси на пунктове при влизане и излизане от магистрален път в размер до 2 евро.

«адължително е денонощното използване на фаровете по всички пътища на страната. Ќарушителите се наказват с глоба от 45 евро. ¬ ћакедони€ нарушени€ на скоростните ограничени€ ще ви струват от 45 до 300 евро. ѕочерпените шофьори с над 0,5 промила се наказват с глоба в размер от 250 до 400 евро. Ћимитът на позволеното количество алкохол в кръвта на професионалните шофьори е нула. 20 евро е глобата, ако шофирате без предпазен колан.

ѕодобно на правилата у нас употребата им е задължителна за всички пътници в автомобила. Ќа предната седалка до шофьора е забранено возенето на лица под 12- годишна възраст, глобата е 45 евро. “олкова е и санкци€та за ползването на мобилен телефон от водача по време на движение. √лобите се заплащат в най-близката банка или пощенски клон.

ѕарична санкци€ от 50 евро може да получите и за хвърл€не и остав€нето на харти€, фасове, амбалаж, растителни отпадъци, а също и за паркирането на автомобили на разсто€ние, по-малко от 10 м от контейнер за отпадъци. ¬ –умъни€ законът предвижда отнемане на книжка за не малък брой нарушени€.

—тандартното ограничение на скоростта е като в Ѕългари€, с изключение на магистралните пътища. “ам максималната разрешена скорост е 130 км/ч. «абраната за управление на ћѕ— се налага за срок от 30 до 90 дни, което влиза в сила след 15 календарни дни от датата на отнемането на свидетелството. Ўофирането по време на наложена временна забрана за шофиране се наказва със затвор.

Blitz.bg

ќще за: сезон  отпуски  туризъм  чужбина ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.