Последната бележка на разстреляния на 25 април преди 22 години Васил Илиев: Да пратя на мама още пари за ремонта в Кюстендил!

25 април 2017 10:23   11295 прочита


22 години след убийството на основателя на ВИС Васил Илиев, разследването е прекратено поради давност, убийците не са задържани, а версиите са десетки, припомня Дир.бг. в рубриката си "Студени досиета". На 25 април 1995 г. около 21.15 часа 30-годишният Васил Илиев пътува с луксозния си "Мерцедес" към "централата" на ВИС - ресторант "Мираж" в София.

Двамата гардове на Императора го следват със "Сеат Толедо". Двете коли навлизат в кварталната улица "Никола Каменов", която е осеяна с дупки. Наблизо има строеж. Васил Илиев намалява скоростта, за да не потроши новия сребрист "Мерцедес", който е купил ден по-рано от Филип Найденов-Фатик. Тогава от строежа изскачат двамата килъри, въоръжени с автомати "Заги", и откриват огън по колата на Илиев. Дъждът от куршуми пръска предното стъкло, а след това и предния десен прозорец на автомобила.

Васил Илиев издъхва за секунди, а гардовете му така и не успяват да реагират на смъртоносната атака. Двамата убийци пък изчезват в тъмнината между блоковете. При огледа в мерцедеса на основателя на ВИС са открити видеокасети с филмите „Кръстникът” и „Шотландски боец”, златна гривна, златен часовник, мобилен телефон, 2000 лева, документи и бележка с надпис: „Да пратя на мама още пари за ремонта в Кюстендил!”. Два дни след убийството основателят на ВИС е погребан пищно в родния си град Кюстендил. Около 5000 облечени в черно мъже плачат на 4-километрова траурна процесия. Сред тях са братът на Васил - Георги Илиев, Константин Димитров-Самоковеца и Димитър Димитров-Маймуняка. През следващите 10 години и тримата бяха ликвидирани от наемни убийци.

През 2015 г. разследването на поръчковия разстрел е прекратено поради давност. Убийците не са разкрити, поръчителят също. Сред най-спряганите имена обаче са тези на сръбския наркобос Сретен Йосич и на един от босовете на групировката СИК Милчо Бонев-Бай Миле, който бе застрелян заедно с охранителите си на 30 юли 2004 година от група маскирани като антимафиоти в ресторант-градина "Славия" в София. В Кюстендил пък внушителната гробница, в която преди 22 години е погребан Васил Илиев, все още е под денонощна охрана. Основателят на ВИС има една дъщеря - Ивона от първата си съпруга Мариета.

Преди две години Ивона Илиева присъства на юбилейното 20-о издание на международния турнир по борба за кадети "Васил и Георги Илиеви". "Пазя само скъпи спомени с баща ми. Като всяко дете сме ходели на различни места, на почивки заедно. Бях на 9 години, когато почина, така че имам ярки спомени. Но това са лични неща и се натъжавам много. Винаги съм била свързана със спорта. Родителите ми са майстори на спорта. Майка ми е акробатка, а татко професионален борец.

Може да се каже, че съм израснала в залите", сподели тогава младата жена. Във "Фейсбук" пък от няколко години са създадени групи ВИС-1 и ВИС-2, втората от които има вече над 35 000 последователи, обменящи снимки, разкази и спомени за мутренските времена от началото на 90-те години.

Blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар