НОЩ с препоръки към МОН, към собствениците на заведения, към баби и дядовци 

05 ноември 2020 10:36   4795 прочита


НОЩ с препоръки към МОН, към собствениците на заведения, към баби и дядовци 
 

 
Очевидно е че ще трябва да идългжим мерките и след 12 ноември, като те ще останат минимум до края на месеца. Време е да помислим за ограничавене работното време на заведенията до 22 - 23 часа, посочи по време на брифинга на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев. 

Препоръките му: 

Ограничаване на присъствето в офисите до максимум 50% - тези които могат извън офиса да работят, да го правят. 

Специална препоръка към МОН: Считаме, че при тези данни е редно да се помисли за затваряне от 5-ти до 12 клас, всякакви изнъкласни работи да спрат за всички от 1 до 12-ти клас. 

Висшите училища – изцяло на дистанционно обучение, изключение само за учещите медицина, при това само за упражненията. 

"Считам, че е редно хората над 65 години да пазаруват в зелен коридор от 8 до 10 часа, за да ги предпазим максимално. 
В момента в болниците се лекуват 3200 души - получават пълната медицинска помощ. Много е лесно да се намерят трима, при които е имало забавяне на линейката, при които не е имало навременно приемане в болницата, сигурно ги има и ще продължи да ги има. Но фокусирането в този 0. 1% създаваме впечатление за хаос", каза още главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му почти цялата Европа е в "тъмно червено", има само 5 страни в оранжевата зона - Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция, всички останали са със заболяемост над 120 над 10 хил. 

"Нашата 14-дневна заболяемост за този период е 388 на 100 хил., това е две седмици назад и е осреднено, реално ако погледнем вчерашния ден тя вече достигна 430", обясни Кунчев. 

Това ни нарежда на 17 място сред 30-те страни от ЕС и на 4-то място на Балканския полуостров. 

По отношение на смъртността в България за този период тя е 5, 20 на 100 хил., което ни нарежда на 10-то място в ЕС и на 4-то на Балканите. 

"В България само Видин, Добрич и Силистра са в оранжевата зона, другите са в червената и са със заболяемост над 120 на 100 хил. Много вероятно и те ще влязат там", посочи експертът. Глас бг 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар