Ќовините на югозападна Ѕългари€
”жас€ващо! Ћицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (—Ќ»ћ » 18+) Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики ѕолезно!  ултурни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина
   –егистрац舫абравена парола

Ќай-опасното езеро в света може да ви убие само за 1 час (—Ќ»ћ »)


18 юни 2018 09:42   6598 прочита≈зерото се намира до един от най-големите €дрени обекти


¬одата дава живот. ќбикновено в интернет с да ви заливат снимки на райски кътчета с изумително красиви езера в най-необичайни цветове, то за разнообразие ви предлагаме да се запознаете с езерото  арачай в –уси€. «апознанството обаче задължително тр€бва да остане само и единствено задочно.

≈зерото се намира в югозападни€ район на –уси€, „ел€бинск, близо до границата с  азахстан. Ќеговото местоположение обаче, е причината то да е едно от най-опасните и смъртоносни места на «ем€та. “о е разположено до завода „ћа€к“ — един от най-големите €дрени обекти в района.

—м€та се, че езерото е „склад“ за €дрени отпадъци, вследствие на което само едночасово стоене на брега може да зареди човек с доза от около 600 рентгена, което е напълно достатъчно, за да го убие.

ѕостроен през четиридесетте години, след като руснаците преместили производството на оръжие на изток, с цел да избегнат нацистката инвази€, "ћа€к" е един от най-важните заводи за €дрено оръжие, който 45 години е бил напълно недостъпен за чужденците.

ѕрезидентът ≈лцин обаче подписал указ през 1992 година, с който отворил областта за учените от «апада, те получили достъп и незабавно об€вили м€стото за най-замърсеното на планетата «ем€.

«а времето, в което заводът е работил в тайна, €дрените инженери били принудени да се бор€т с множество аварии на €дрените реактори, а радиоактивните отпадъци изхвърл€ли в езерото.

“ака то се превърнало в коктейл от радиоактивни елементи, които имат време на полуразпад за период от 30 години.

¬ средата на 50-те години е било решено да се спре изхвърл€нето на €дрените отпадъци в реките и езерата и вместо това да се съхран€ват в резервоари. Ќо през 1957 г., поради пожар, те се взривили със сила, еквивалентна на 85 тона тротил, изхвърлили 70 тона радиоактивни вещества почти километър и половина към небето.

ќблакът с радиоактивен прах се разпростр€л на повече от 13 000 квадратни километра и покрил регион, в който живели почти 270 000 души.

ѕоради разрушаването на системата за съхранение на отпадъците, властите решили да насочат радиоактивните отпадъци към езерото  арачай. ѕоради това, че не е имало реки, които да изтичат от него, то тр€бвало завинаги да остане скрито от обществеността. “айната била запазена цели десет години, докато цели€т регион не е бил поразен от страшна суша.

ѕовърхността на езерото  арачай сега се състои повече от бетон, отколкото от вода, но замърс€ването все още не е намал€ло до безопасно ниво.

/fakti.bg/

–уси€

ќще за: езеро  обекти  кътче ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.