Мъж удари брутално жена си по време на сватбата им, защото ... 

22 юни 2022 05:27   3616 прочита


 

Мъж в Узбекистан удари брутално жена си по време на сватбата им, след като тя го победи в игра. 

Играта, организирана от гостите на сватбата, включваше състезание по отваряне на сладки, в което булката спечели. След победата ѝ мъжът я удари силно по главата. 

„Разгневеният младоженец я удари по главата“, се казва в изявление на правителствена комисия след индицента. 

В изявлението се добавя, че полицията е разговаряла с двойката и техните родители за инцидента, станал на 6 юни в южния район Сурксондарио в Узбекистан. 

На кадрите се вижда как булката е видимо обезпокоена от нападението, докато бурни аплодисменти приветстват победата ѝ. 

Държавният прокурор на Узбекистан каза, че младоженецът е обвинен в „дребно хулиганство“ и може да бъде глобен или да прекара максимум 15 дни в ареста, ако бъде признат за виновен. 

Отделна комисия в горната камара на узбекския законодателен орган заяви, че младият мъж се е „извинил на булката и е изразил съжаление за действията си“ на квартално изслушване относно насилието. „В същия ден булката и младоженецът се помириха и сега живеят заедно“, казаха от комисията. 

Саида Мирзийоева, дъщеря на президента Шавкат Мирзийоев и влиятелен човек на медийната сцена в страната, нарече действията на младоженеца „отвратителни“ в публикация във Facebook. „Не трябва да мълчим за такива случаи, не трябва да се правим, че са еднократни“, написа тя. 

„Ето защо се нуждаем от образование, което отваря хоризонти и прави жените независими и силни”, допълни още Мирзийоева. 

Домашното насилие е широкоразпространен проблем в Узбекистан. 

Проучване от 15 май 2021 г. установи, че малко над 10 процента от респондентите мъже не са против домашното насилие. Те твърдят, че съпрузите са оправдани да използват сила, ако са провокирани от съпругите си. В статия, публикувана с проучването, се отбелязва, че „домашното насилие в повечето случаи не води до развод“. 64, 4% от участниците в проучването казват, че си струва да се запази бракът в интерес на децата. 

Въпросът за домашното насилие отдавна е табу в Узбекистан, въпреки че получи малко повече внимание, след като президентът Шавкат Мирзийоев дойде на власт през 2016 г. При неговия предшественик Ислам Каримов самият термин „домашно насилие“ не съществуваше. Тъй като престъплението "не е съществувало", за него не е предвидено наказание. Защитата на жените в страната като цяло е слаба. 

Vesti. bg 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар