Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян 

24 септември 2020 08:04   2359 прочита


Китай построил 380 концентрационни лагера в Синдзян 
 

Китай е построил близо 400 концентрационни лагера в Синдзян-уйгурския автономен регион, като през последните две години продължава строителството на десетки нови лагери, въпреки че китайските власти увериха, че прекратяват системата за "превъзпитание". Информацията за лагерите е съобщена от Австралийския институт за стратегическа политика, пише "Гардиън". 

Мрежата от лагери се намира в Западен Китай. Тя се използва за задържане на уйгури и хора от други мюсюлмански малцинства. Китай строи още 14 лагера, според сателитни снимки, с които институтът се е сдобил. 

 

Истината е, че в последно време някои политици и медии в САЩ и на Запад клеймят 

От Австралийския институт за стратегическа политика са установили 380 лагера в региона от 2017 г. Някои от тях са лагери за превъзпитание с малка охрана, а други са силно укрепени затвори. 

Предишни изследвания установиха над 100 лагера по-малко. Сега изследователите вярват, че са установили повечето от лагерите за задържане в региона. 

Информацията е публична, включително и координатите на отделните лагери, в база данни, които са достъпни онлайн, Xinjiang Data Project. 

Много от концентрационните лагери са в близост до индустриални паркове. Има информация, че затворниците са използвани за принудителен труд. 

 

 

Пекин уверява, че няма нарушаване на човешките права в Синдзян. Първоначално китайските власти отричаха, че съществуват концентрационни лагери, но по-късно ги описаха като центрове за професионално обучение и програми за превъзпитание с цел справяне с бедността и антитероризъм. 


Миналата година висш представители обяви, че повечето задържани хора в лагерите са "върнати в обществото". Китай обаче не пуска журналисти, правозащитници или дипломати до лагерите. 

Повечето информация за лагерите е от оцелели, които са избягали в чужбина, изтекли в публичното пространство документи на китайското правителство и сателитни изображения, които потвърждават локацията на лагерите. news bg


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар