Как бедността в България подхранва проституцията в Германия? 

16 септември 2020 07:58   1 коментар   4193 прочита


"Няма да ви кажа на колко съм години", казва през смях Щефани Клее. Всъщност тя е на 58 години и е основателка на Федералното сдружение за сексуални услуги – гласът на жриците в Германия. 

"Политиката умишлено ни заобикаля по време на коронавируса. Никой не се интересува какво се случва с нас. А ние сме поне също толкова значими, колкото и фризьорите", настоява тя пред "Дойче веле". 

Висшият административен съд в Мюнстер отмени забраната за оказване на сексуалните услуги в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. И в повечето други провинции секс работниците получиха право да се завърнат на работа. 

"Мнозина не знаеха дали ще оцелеят след карантината. Те нямаха спестявания и трябваше да взимат пари назаем", разказва Клее. 

Особено сложно е положението на жените от Източна Европа, настоява тя и твърди: "Някои от тях дори са плащали данъци тук, но въпреки това не получават дори и социални помощи". 

Сферата на сексуалните услуги бе една от най-губещите по време на пандемията. На 16 март всички провинции забраниха този вид услуги. 

Публичните домове, частните клубове, сауните - всичко беше затворено. Много източноевропейки междувременно напуснаха най-големия бордей в Европа - "Паша" в Кьолн, който обяви несъстоятелност. Част от жените потеглиха обратно към родните си страни. Други останаха и предлагат секс услуги онлайн, често пъти незаконно и без никакви осигуровки. 

Преди 20 години Щефани Клее печели делото, което завежда, с цел да си извоюва право на заплата. По този начин тя проправя пътя и към легализирането на проституцията. 

"Проститутките сега са в състояние легално да изкарват своите пари", казва Ане Росенбах от Социалната служба на католическите жени към "Каритас". 

Заради пандемията тази година тя съветва много повече проституиращи от предишни години - осигурява пакети с храна, помага в попълването на документи за обезщетение при безработица, утешава ги. 

С гордост тя разказва за един успешен проект в Кьолн, където има обособено място на улицата, предназначено за сексуални услуги. Там има тоалетни, душове и автомати за храна. От 20 години проектът се подкрепя от всички партии в местното управление, социалните служби също оказват подкрепа. 

Борба срещу бедността 

"Забележителното е, че през всичките години почти никога не е имало случаи на насилие. Има и организации, които предоставят информация за заболяванията, предавани по полов път, и помагат на онези, които искат да се откажат от проституцията", разказва Росенбах. Проституиращите се отказват от секс услугите, когато разполагат с друга перспектива. 

През 2001 година германският Бундестаг прие Закона за проституцията. Неговата цел бе да подобри правния и социален статус на проституиращите. 

А Ане Росенбах знае кои са следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети: "Трябва да се води борба срещу бедността в България и Румъния, за да се пресуши проституцията

1 коментар
17 Септември 2020 09:03 | Един
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ако обичате, повече не публикувайте статии от "Дойче Веле". Тези комплексирани идиоти са се втренчили в България, защото не могат да критикуват малцинствата в Германия. В екипа на "Дойче Веле" има много комунисти, избягали от народната "любов" през 90-те години. Един от тях е Иван Кръстев, известна бетонна глава и българофоб.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар