Жени съдят Тексас за отказани аборти 

08 март 2023 07:25   2335 прочита


 
 
Пет жени от Тексас, на които е отказан аборт въпреки сериозните усложнения, съдят консервативния американски щат. Те искат от съдия да изясни изключенията от новите закони. 

Според Центъра за репродуктивни права, който ги представлява, това е първата подобна жалба, подадена от жени, на които е било отказано прекъсване на бременност, след като Върховният съд на САЩ отмени правото на аборт през юни. 


Искът, подаден късно в понеделник, "включва опустошителни разкази от първа ръка за живота на жени, който почти е бил загубен, след като им е било отказано необходимото здравеопазване", заяви вицепрезидентът Камала Харис, която им даде подкрепата си в изявление във вторник. 

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер нарече подробностите "срамни и неприемливи". 

"Ужасяващи подробности за ненужна болка", се казва в изявлението на говорителката на президента Джо Байдън. "И всичко това заради крайните усилия на републикански служители да отнемат правото на избор на една жена". 

Жените, които са искали да износят бременността си докрай, но по време на медицинските прегледи се установило, че плодът им не е жизнеспособен. 

 

В жалбата си те твърдят, че лекарите им са отказали да извършат аборт въпреки рисковете от кръвоизлив и инфекция. 

Те обвиняват за тези откази различните закони, забраняващи абортите в Тексас, един от които предвижда до 99 години затвор за лекари, които не спазват забраната. 

Тези закони допускат ограничени изключения в случай на спешни медицински казуси, като заплаха от смърт или сериозно увреждане на майката, но според ищците те са твърде неясни. 

На една от тях, 35-годишната Аманда Зуравски, водите са изтекли в 17-ата седмица, което е твърде рано, за да оцелее плодът. 

Въпреки това в болницата са изчакали три дни - докато тя е показала признаци на инфекция - преди да извадят мъртвия плод. 
 
Според жалбата "тя едва не загубила живота си и прекарала дни в интензивното отделение заради септични инфекции, чиито трайни последици застрашават плодовитостта ѝ и като минимум затрудняват, ако не и правят невъзможно, повторното забременяване". 

Друга пациентка, Лорън Милър, е бременна с близнаци, когато научава, че единият от двата плода не е жизнеспособен. 

Въпреки рисковете за собственото ѝ здраве и за развитието на другия плод, медицинският персонал не пожелал да извърши аборт на нежизнеспособния плод и тя трябвало да пътува до Колорадо, на собствени разноски, за да се подложи на процедурата. 

Все още е бременна и трябва да роди в края на месеца. 
 

В 18-ата седмица от бременността Лорън Хол открива, че плодът ѝ няма череп и няма да оцелее. Налага се да пътува до Сиатъл, за да прекъсне бременността. 

За разлика от другите жалби, подадени от лекари или асоциации от юни насам, тази жалба не атакува забраната за аборт, а иска от съда да "изясни обхвата на изключението". 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар