Ќовините на югозападна Ѕългари€
”жас€ващо! Ћицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (—Ќ»ћ » 18+) ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си  
   –егистрац舫абравена парола

»зследване с 80 000 медсестри показа страшните последстви€ от нощните смени за здравето на жените


14 март 2019 10:11   2443 прочита∆ените, работещи през нощта, имат 9% по-гол€ма веро€тност да получат ранна менопауза, дори ако нощните смени в работни€ им график се случват само н€колко пъти месечно.

Ћекари са проследили здравословното състо€ние на повече от 80 000 медицински сестри, които са работили на нощни смени в продължение на 22 години. –искът от ранна менопауза е намерен сред тези, които са работили през нощта в продължение на почти две години с периодичност поне три нощни смени месечно, в допълнение към дневните и вечерните смени.

“ова се дължи на нарушаване на производството на хормона на сън€ мелатонин, който, наред с други неща, вли€е и на активността на €йчниците. —тресът и безсънието при работа в нощна см€на също така пречат на женското т€ло да произвежда естроген. ¬ резултат на всичко това настъпва преждевременна менопауза.

Ќачалото на менопаузата в по-млада възраст не вещае нищо добро на жените, тъй като увеличава риска от развитие на сърдечни забол€вани€, остеопороза и деменци€.

ѕо време на изследването било установено е, че жените, които са ходили на работа през нощта в продължение на 20 месеца или три пъти месечно, са били с 9% повече подложени на в риск от ранна менопауза.

«а тези, чи€то менопауза започнала преди 45-годишна възраст, същи€т брой нощни смени повишава риска от ранна менопауза с 25%. јко сестрите са работили в нощна см€на повече от 20 години, рискът се е увеличавал до 73%.

–езултатите от проучването са публикувани в списание Human Reproduction. јвторите заключават: "∆ените, които вече са склонни към ранна менопауза, могат допълнително да намал€т репродуктивната си функци€, като работ€т по график, който включва нощни смени."

ѕредишни проучвани€ на лекари също показаха, че за жените, работещи през нощта, има по-гол€м риск от развитие на рак на гърдата и ендометриума. ќсвен това подобна работа увеличава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане при жените.

Ќощните смени предизвикват гол€мо безпокойство за здравословното състо€ние, тъй като човек е принуден да използва изкуствена светлина през тези часове, когато тр€бва да спи съобразно циркадните си ритми.bulnews.bg

ќще за: жени  работа  менопауза ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.