Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕърза пица с €йца ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си   расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол
   –егистрац舫абравена парола

»мот за стотици хил€ди левове на Ћаскин се превърна в зми€рник


20 април 2019 11:45   12065 прочита»мот за стотици хил€ди левове на актьора »ван Ћаскин в ѕасарел се превърна в зми€рник – многобройните наследници не могат да се разберат за продажбата му.  итното село ѕасарел се намира на около 30 километра от —офи€ и винаги е било притегателно като магнит за почитателите на виладжийски€ начин на живот, природата и чисти€ въздух.

ћалцина обаче зна€т, че в него е преминало детството на един от най-обичаните български актьори »ван Ћаскин, пише в. „”икенд“. ƒалеч преди родата му да се премести в Ѕанк€ и сериалът „¬аско да √ама от село –упча“ да го изстрел€ в звездни€ небосклон на актьорската професи€, малки€т ¬анчо тичал по тучните пол€ни край селото и играел футбол с децата от махалата и с по-малките си брат€ ≈вгени и —ветослав.

ћестните казват, че лошото момче на българското кино и театър бил доста хрисимо дете. Ќе правел бели, не чупел прозорци и не се катерел по дърветата, за да бере чуждите черници и череши. —емейството му било едно от най-заможните и най-покровителстваните от комунистическите власти. Ѕлагодарение протекциите на местни€ партиен секретар открили кръчма в къщата си в центъра на ѕасарел.

”веселителното заведение било единственото м€сто, където пасарелци се черпели с раки€ и легендарни€ в годините на соца „облак“ - мента с мастика. Ѕащата на Ћаскин бил зет, но определено имал интерес към спиртните напитки и към кръчмарски€ бизнес на тъст си. ¬ двора на фамили€та имало и казан за производство на домашна шльокавица - нещо типично за българското село по времето на социализма.

ѕо мъжка лини€ ц€лата рода пиела в границите на умереното за българина - по малко, но редовно - вс€ка вечер. “ри месеца след смъртта на Ћаскин в ѕасарел б€ха потърсени роднини на актьора, които биха могли да разкажат нещо повече за една от любимите звезди на българското кино. ¬ъзрастен мъж посреща екип на изданието в началото на селото. — бастун сочи път€ към къщата на Ћаскин, като уточн€ва, че отдавна не е сграда, а руина. Ќаставл€ва да сме внимава, ако н€кой реши да влезе в двора, защото имало много змии и гущери. Ќикой не чистил м€стото, нито подр€звал дървета, а влечугите само това и чакали - да си намер€т пущинак, който да обитават.

ќказва се, че прабабата на Ћаскин е негова стринка. ƒ€дото с бастун дава напътстви€ да потърси баба Ћатина, ко€то е живата истори€ на населеното м€сто и ко€то всички наричат “ина. 85-годишната жена знаела всичко, защото била съседка на фамили€та. Ќейната свекърва и бабата на »ван били първи при€телки на млади години. ѕосле житейските им пътища се разделили...

„—емейството има имоти в селото. » ниви имат, ама всичко пустее, а това струва много пари, които буквално изтичат из ръцете им. „удим им се как не ги търс€т. «ем€та при нас е скъпа, почти като в —офи€, и веро€тно ще се дел€т милиони, ако многобройната рода на д€дото на »ван се събере и реши да продава, но те не предприемат никакви действи€. ћоже и да не са в Ѕългари€. ѕръснаха се. ќт години не са идвали в селото. »ван и брат€та му лов€ха риба като деца. »маха колелета и ходеха по водоемите, но това беше много отдавна. ѕосле се чу, че »ван се е снимал във филм, че е дете - звезда. ѕреди това не го знаехме, не му обръщахме внимание.

Ѕеше дете като всички деца.  ато възрастен какво е правил - не знам. ћоже и да е пиел, ама тук всички пи€т, ха-ха-ха. ѕие се - кой колкото има. Ќе пие този, който н€ма възможност“, през см€х разказва старецът и дава наставление, че джанките в двора на Ћаскини са цъфнали, но вече н€ма кой да ги бере като станат готови за джибри.

ѕрикрива уста с ръка вдига бастуна и повтар€ адреса на баба “ина - сакън да не се обърка н€кой в криволичещи€ асфалт на единствената главна улица.  ъщата й е точно срещу наследствени€ имот на Ћаскин. ѕред двора на старата госпожа като стража е застанало кучето ѕуфи, което единствено се осмел€ва да прескача найлоновата ограда в двора на ¬аско да √ама за да гони врабчета и пеперуди. ¬ърти опашка и посреща всички гостоприемно, докато стопанката му се мъчи да стане от кревата. —претнатата баба “ина посреща гостите си с усмивка и казва, че й е при€тно да посреща хора.

ѕреди да се разприказва обаче, пита можем ли да познаем на колко години е. —ледват н€колко предположени€, които буквално € разсмиват. Ќакра€ признава, че е на 85 и разговорът започва като по вода. „»мотът на Ћаскини е скъп. —обствениците му починаха отдавна. Ѕ€ха 4 сестри, а Ћаскин има д€л по лини€ на майка си, защото т€ е жив€ла тук.

ѕрез 50-те години д€до му беше учител в основното училище и тук се запозна с баба му и се ожениха. Ѕеше бивш активен ремсист и по тази лини€ го прехвърлиха на работа в Ѕанк€. Ѕеше шеф на јѕ  в Ѕанк€. ћайка му помагаше на баща си да върти едно заведение. Ќа м€стото на къщата н€кога беше селската кръчма “€ си беше от едно време, отпреди 9 септември 1944 г. ѕосле € национализираха и направиха магазин за хранителни стоки. —лед това дълги години беше на ќбщината. —лед 1954-55 г. стана здравна служба. »маше лекар, зъболекар и аптека.

ѕосле временно € взе —ъветът за строителни€ отдел към кметството. јбе, ставаха разни трансфери. » най-накра€ с мъжа си дойде да живее √юргена, една от лелите на »ван. “€ е най-малката щерка от четирите сестри. Ќейни€т мъж ћитко отиде да живее в посолството в »тали€ и т€ замина с него и оттогава къщата замр€. ѕоддържаха € известно време, но постепенно € изоставиха.

 ъм 1990 г. като се върна ћитко, загина в катастрофа край ѕасарел и така започна разрухата на имота. Ќикой не влизаше в не€. “€ започна да се руши, керемидите й изпопадаха и кметството взе решение да € събори. „истиха € миналата година, изкараха боклуците от не€, но т€ пак обрасна с трева. ¬секи хвърл€ боклуци в двора. Ѕ€ха пуснали об€ва за продажба на парцела, но нещо не се разбраха наследниците“, разказва баба “ина. “€ обаче не е на€сно с личните семейни истории на Ћаскини и хал-хабер си н€ма защо таткото на »ван е зар€зал майка му.

„ азваха, че —лавчо много пиел, ама то кой ли не пие? —амо че за н€кои се знае, за други – не“, защитава го старицата. ќказа се, че Ћаскини отдавна са напуснали селото и са се преселили в —офи€ и Ѕанк€. ќт н€когашната къща на два ката н€ма и помен. ѕокрив и стени са сринати до камък от безхаберие и разправии в рода. Ќикой не го е ен€ за дома на д€до »ван, чието име носеше »ван Ћаскин. –азрухата на имота започнала със смъртта на възрастни€ мъж.

„етирите му дъщери се пръснали по четирите краища на света барабар с домочадието си. ≈дна от т€х заминала за »тали€ с мъжа си. ƒвамата започнали работа в посолството ни и повече не стъпили в отечеството си. ƒруги две останали в —офи€, а третата пътувала непрекъснато в чужбина по важни дела. ƒецата им имали свои деца и живот. “ака с времето старата къща с единствената селска кръчма се превърнала в руина, а дворът-в зми€рник. «а да не брод€т из него скитащи кучета и да не препикават дърветата почерпени граждани, от кметството се принудили да сложат найлонова ограда, колкото да рамкират градинската площ » пак от кметството разрушили остатъците от дома, за да не паднат върху н€кой минувач и да направ€т бел€.

«аради близостта на имота до столицата той е апетитна хапка за всеки предприемач. ћерак на м€стото хвърлил пасарелец, който дълги години живеел във франци€ и имал скатани левчета в джоба. „≈дно момче тука, ≈мил се казва, искаше да го вземе, да го разчисти, да сложи маси и столове и пак да стане заведение. “ой е от търговско потекло и щеше да го съживи. Ќаследниците обаче са много и има н€какво неразбирателство между т€х“, тъжно констатира баба “ина. ћноголюдната рода на »ван Ћаскин всъщност обхваща две села - софийското ѕасарел по лини€ на майка му и самоковското јлино - по лини€ на баща му —лавчо. »моти и на двете места имало бол, но мераклии да ги стопанисват липсвали. “ака обработваема зем€ за милиони буквално пустеела.

«а фамили€та на актьора в ѕасарел се говорело, че отдавна била прокълната. ƒесетки жени пустосвали бабата и д€дото на »ван, че разливали мъжете и отмъквали парите им, наливайки ги с алкохолни питиета. “ежките думи в крайна сметка застигнали Ћаскини, защото по мъжка лини€ всички угасвали от страст по чашката. ƒори къщата била съборена от общинските власти, тъй като станала опасна. Ќ€кога т€ е била сред символите на селото и е претърп€вала куп трансформации - фамилна къща, кръчма и селски здравен пункт, в който по времето на “одор ∆ивков имало лекарски и зъболекарски кабинет, но после всичко замр€ло. ћълви се, че от завист и хорски клетви.../Blitz.bg

ќще за: имот  »ван Ћаскин  продажба ќще от: Ћюбопитно

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.