Новините на югозападна България
Бърза пица с яйца Домашен мехлем разрушава шиповете Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище
   РегистрацияЗабравена парола

Ето защо зъболекарите препоръчват да пазите млечните зъби на детето


10 декември 2018 09:39   3143 прочитаKогато ние бяхме деца, хвърляхме млечните си зъби по покривите и нареждахме „на ти, вранке, млечен зъб, дай ми железен!“, а пък днешните деца повече се вълнуват от Феята на зъбките, която им оставя пари под възглавницата... Въпреки че народната традиция е нещо чудесно, ние ви препоръчваме да не мятате млечните зъби по покривите, а да ги пазите... или поне 1-2 от тях. Да, звучи странно, но има една сериозна причина за това.

Пазете зъбите заради стволовите клетки

От млечните зъби могат да се извлекат стволови клетки, които се използват за лечение на нервни, костни и сърдечни заболявания. Откритието е на американски учени и датира от 2004 г. По принцип стволовите клетки забавят регенерацията си с възрастта, затова от колкото по-млади тъкани бъдат извлечени, толкова по-жизнеспособни са.

Ако сте пропуснали да съхраните стволови клетки от пъпната връв или плацентата, млечните зъби са едно добро решение. Как могат да помогнат? От стволови клетки могат се създадат всички други видове клетки. По този начин се заменят увредени клетки.

Проучванията показват, че стволовите клетки могат да са много полезни в борбата с рака. Стволовите клетки от млечни зъби могат да се използват при лечението на около 70 заболявания. Как да съхранявате зъбките? Всъщност процесът не е толкова прост. Не е достатъчно просто да приберете падналото зъбче. Най-подходящи за взимане на стволови клетки са кучешките зъби и резците.

Зъбчето трябва е напълно здраво – да няма кариеси и да не е инфектирано. Хубаво е и да не е много разклатено. Зъбчето се премахва под упойка и се съхранява в специален контейнер, докато стигне до банката за стволови клетки, където се обработва, а извлеченият материал се съхранява за 20 и повече години. 1-2 зъбчета са достатъчни за процедурата, а пък останалите... можете да метнете на враните!

© Dama.bg

Още за: деца  зъб  клетки Още от: Любопитно

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.