Новините на югозападна България
 Ужасяващо! Лицето на красива моделка бе изпепелено от етерично пачулиево масло (СНИМКИ 18+) Снимка: ezine.bgСелска кухня! Друсан кебап
   РегистрацияЗабравена парола

Да сринеш сървърите на Facebook = да "заразиш" 1/10 от компютрите по света


16 март 2019 10:46   3787 прочитаСъоснователят на "Интернет общество - България" Димитър Ганчев с коментар


След колосалния срив на социалните мрежи Facebook и Instagram, Trafficnews.bg се свърза с един от интернет-пионерите на България и съосновател на организацията "Интернет общество - България" Димитър Ганчев.

"Никой все още не знае на какво се дължи този срив. От Facebook твърдят, че не е атака, което може и да е вярно. Начинът, по който се счупи, действително не предполага непременно атака", обясни той.

По думите му причините за подобен срив са най-различни: "Този тип системи са така направени, че работят много сървъри паралелно и в различни точки на света. Когато някой от тях откаже, трафикът, който той обичайно обслужва, се прехвърля към друг сървър. Ако причината за отказ е вътрешна, то е много възможно като се прехвърлят потребители от счупен към работещ сървър, да се окаже, че работещият в този момент също е излязъл от строя".

"Друга възможна причина е, когато се качва нова версия на софтуера. Сървърите, които са отдалечени от централната им точка, те могат да решат, че тази промяна е невалидна, да откажат да я въведат и да се самоизключат. Такова самоизключване може също да причини срив в системата", уточни Ганчев.

Според него, обемът от информация на Facebook сървърите трудно би могъл да се сравни с нещо.

"Техните сървъри са десетки хиляди. Възможно е да са пострадали само сървърите, които отговарят за верификацията на потребителите - за проверката кой, кой е. Достатъчно е само тези сървъри да излязат от строя за известно време, за да не можем да използваме услугата", поясни още Ганчев.

Възможна ли е хакерска атака?

"Трудно можем да говорим за хакерска атака в случая. Нито биха могли да искат откуп, нито биха могли да го правят с цел промотиране на услуга. Нито биха могли, че по този начин ще извадят Facebook от бизнеса. Мрежата им е така направена, с разполагане на сървъри във всяка държава, че почти е практически невъзможно с атака да ги свалиш всички. Дори да има масова атака, тя ще засегне само част от сървърите", поясни той.

По думите му Facebook генерира около 1/4 от трафика в инернет изобщо.

"Трафикът, който генерират е в основната си степен от тях към интернет. Всички интернет трасета са двупосочни, така че Facebook разполагат и с толкова капацитет от интернет към тях. Ако допуснем, че генерират 1/4 от интернет трафика, то за да им "запушиш" сървърите, трябва да генерираш около 1/4 от целия интернет трафик насочен към тях под формата на атака. Това е колосално количество. Това означава да заразиш 1/10 от всички компютри. Не мисля, че дори най-голямата хакерска мрежа разполага с такъв ресурс", Димитър Ганчев.

Според него обаче е възможно да свалиш сървърите в дадена държава, но не и в глобален мащаб.

Още за: мрежи  пионери  организация Още от: Любопитно

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.