Български екип на крачка от откриване на лекарство срещу COVID-19 

07 юли 2020 06:17   1869 прочита


 
Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това съобщи на брифинг в здравното министерство Кирил Ананиев вчера . 

През май стартира клинично изпитване с лекарствен продукт Ивермектин. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България. 

Имаше данни в края на месец април от Австралия, които са наблюдавали активно Ивермектин. България беше първата държава в ЕС, която стартира такова клинично изпитване. Малко след нас започна Испания, вече има такова изследване в Бразилия, в САЩ. В края на месеца се надяваме, че ще имаме вече клинични резултати от тази група от 30 пациенти. Но желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници, да бъдат включени допълнителен брой пациенти, така че към края на юли, началото на август, да ви дадем повече информация”, добави човек от екипа, който работи над въпросното лекарство. 
“Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия”, посочи министър Ананиев. 

Днес или утре ще бъде издадена и заповед за гражданите, които ще могат да влизат в България, както и за тези, които ще бъдат под 14-дневна карантина. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар