BG баба доживя до 100 години без да пие и едно хапче през живота си

09 май 2020 10:10   5492 прочита


Баба Фатме е родила 5 деца, а те са я дарили с 15 внуци и 26 правнуци

Фатме Фейзулова отпразнува 100-годишен юбилей в дома си в шуменското село Чернооково, пише Труд бг. Роднини и гости спазваха мерките срещу COVID-19, а за да поздрави рожденичката дойде и кметът на община Върбица инж. Мердин Байрям. Той донесе букет, подарък и торта, а столетницата спази ритуала да духне празничните свещички, похапна и от сладкиша.

Баба Фетме е родила 5 деца, а те са я дарили с 15 внуци и 26 правнуци. Според близките є, доживяла е достолепната възраст, защото никога не е спирала да се труди – копала неуморно в двора допреди 4 години. Не прекалява с храната – на трапезата й винаги има айрян, месо по-рядко, но само изпечено на жар. Сутрин става рано и без значение дали е студ или жега, първо отваря прозорците да влезе чист въздух. Това разказа пред “Труд” за навиците на майка си най-малката є дъщеря Халиме (60 г.).

Баба Фатме не е пила никога лекарства, не е взимала дори и хапче аналгин. Напоследък обаче е на успокоителни – по четвъртинка лексотан. Единствената й болежка са бъбреците. Вижда отлично без очила. Настолната й книга е Корана. Близките є отдават дълголетието й и на факта, че Фатме винаги е мислила доброто на хората, а това е много важно.

Преди години гледали животни и като се сдобиели с мляко или месо, половината раздавала на съседи. “Когато наготвеше, първо носеше храна на един самотен дядо, а после слагаше масата за нас петимата”, спомня си сега дъщеря й. Затова и местните в село Чернооково я обичат и я имат като талисман за добро.


Още за: баба   години   лекарства   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар