10 причини да остаряваме по-бързо през зимата

29 декември 2018 09:10   2839 прочита


Вижте защо това е така

Зимата носи своя чар, въпреки студеното време. Тя е наситена с уютни и светли празници, които ѝ придават една особена магия, караща много от нас да очакват зимата с нетърпение. Освен студа и лошото време обаче има още една негативна страна, която зимата носи заедно с доброто празнично настроение, пише Az-jenata.bg. Тя кара кожата ни да остарява по-бързо. Колкото и странно да звучи, ние стареем повече през зимата, отколкото през лятото. Защо това е така?

1. Във въздуха има значително по-малко влага

През зимата времето е студено и сухо. Ниските температури предразполагат към изсушаване на кожата, което отнема от нейната младост и свежест. Честа проява на това е сухотата, склонността на кожата към лющене и цепене, зачервяване, особено при леден вятър. Тази съвкупност от студ и сух вятър води до преждевременно състаряване.

2. По-стресирани сте

През лятото нивата на стрес намаляват. Слънцето и топлината увеличават по естествен път хормоните на щастието. Тогава е и сезонът на отпуските, пътуванията и ваканциите. Всички те пораждат приятни емоции и добро настроение.

През зимата обаче нивата на стрес се повишават, особено с наближаването на коледните и новогодишните празници. Хормоните на стреса имат вредно за кожата влияние, както и за целия организъм, като го карат да старее по-бързо.

3. Не нанасяте слънцезащитен крем

Често забравяме за лосиона против слънце през зимата. Но вредните UV-лъчи проникват през атмосферата и облаците, дори да не виждаме слънцето. Ето защо вредното им за кожата влияние оказва стареещо действие върху кожата по коварен и неусетен начин.

4. Използвате същите козметични продукти като през лятото

Не сте изхабили кремовете, гримовете и останалите си продукти за кожа, които сте отворили през лятото? Не мислете, че довършването им през зимата е препоръчително за кожата, напротив. Всеки сезон има своите характерни особености, с които трябва да се съобразите и затова да използвате адекватна козметика. Зимният сезон предполага по-голяма нужда от защита и хидратация, затова наблегнете на подходящи продукти в тази посока.

5. Къпете се с по-гореща вода

Нормално е едно от желанията на повечето от нас, когато влезем в банята, да се стоплим повечко. Взимането на много горещ душ обаче вреди на кожата, изсмуква влагата от нея и я прави изключително уязвима. Първият от тези ефекти е преждевременното стареене.

6. Използвате почистващи изделия, които са твърде агресивни

Сухата кожа е най-големият проблем през зимата. Атмосферните условия са пагубни за нея в този сезон. Не я пресушавайте допълнително, защото това е огромна грешка. Не използвайте агресивни почистващи скрабове или маски за лице, които да увредят още повече крехката кожа през зимата. Наблегнете на маслата и допълнителното хидратиране.

7. Похапвате по-често вредни храни

В този студ телата и умът ни имат нужда от сгряване. Шоколадът във всичките му форми, тестените изделия и забранените храни, от които се предпазваме през лятото, за да пазим фигурата си, сега сломяват волята ни и заемат трайно място на трапезата. Избягвайте ги, колкото и да ви се похапва нещо забранено, защото освен калории, те носят и преждевременно стареене на клетките на организма и кожата.

8. Изложени сте по-малко на слънчева светлина

Парадоксално е, защото продължителното седене на слънце също води до състаряване и злокачествени изменения в кожните клетки. Но и отсъствието на слънцето в ежедневието ни през зимата има сходно влияние. За да е млад организмът ни, а с него и кожата ни, ни е необходима слънчева светлина, която да провокира синтез на колаген и витамин D за кожата. Нивата на витамин K също спадат през зимата, а той има не по-малка важност за здравето на кожата и премахването на тъмните кръгове около очите.

9. Водите по-заседнал начин на живот

Активността през зимата през повечето време спада. Ако сте любител на спортуването на открито, като джогинга например, през зимата тази дейност е ограничена. Така е с много спортове. Студът ни кара да предпочитаме да се свием уютно пред телевизора и да похапнем нещо сладко и вкусно, вместо да спортуваме.

Неглижирането на здравето и фигурата ни крие много рискове, отразяващи се на младостта на клетките, включително високо кръвно налягане, нарушено кръвообращение, диабет, наднормено тегло, възпалителни процеси в тялото.

10. Усилвате парното или климатика вкъщи

Прекалено топлите помещения вкъщи и в офиса са вредни за кожата и здравето като цяло. Сухотата, която причиняват отоплителните уреди през зимата, особено когато са усилени до максимум, кара кожата да старее много по-бързо, а организма да страда от различни състояния и заболявания най-вече на респираторната система.


Още за: зима   чар   празници   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар