Пробив: Армията на САЩ създаде най-мощната и безвредна ваксина срещу всички К-19 мутации 

13 януари 2022 07:45   1 коментар   8568 прочита


 

Има нова ваксина срещу COVID-19 и изненада, тя не е от Pfizer, Moderna или друга фармацевтична компания. 

Армията на САЩ обяви ранни резултати за ваксина, разработена от Изследователския институт на армията на Уолтър Рийд, която включва защита срещу сега доминиращия омикронен вариант на COVID-19 - щам, причиняващ пробивни инфекции при хора, които са получили две или повече ваксини, съобщава cnet. com. 

Доказано е, че ваксините са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт от COVID-19. 

Последните данни от 5 януари от щата Вашингтон показват, че неваксинираните хора над 65 години са 13 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани и 15 пъти по-вероятно да умрат от COVID-19 в сравнение с тези от същата възрастова група, които са получили две дози от ваксините Moderna или Pfizer или една доза на Johnson & Johnson. 

Тъй като вариантът на омикрон нараства по целия свят, новата армейска ваксина за съществуващи и бъдещи варианти на COVID-19 може да се превърне в променящо пандемията решение за спиране на повторното заразяване от мутации на коронавируса. 

Учените проектират ваксината така, че да бъде адаптивна за всички вируси в семейството на коронавирусите, бъдещи и минали, включително SARS, който зарази повече от 8000 души по време на последното си огнище през 2003 г. 

Какво представлява ваксината срещу COVID-19 на армията на САЩ? 

Трите ваксини, разрешени в момента за употреба в САЩ, използват два подхода за защита срещу инфекция с COVID-19. Ваксините Pfizer и Moderna използват иРНК за изграждане на имунитет срещу болестта, а ваксината Johnson & Johnson използва безвреден вирус (не този, който причинява COVID-19), за да тренира имунната система на тялото да реагира на COVID. 

Ваксината на армията на САЩ - официално наречена Spike Ferritin Nanoparticle (или SpFN) ваксина срещу COVID-19 - използва трети подход, използвайки безвредна част от вируса COVID-19, за да стимулира защитата на тялото срещу COVID. 

Ваксината на армията също има по-малко рестриктивни изисквания за съхранение и манипулиране от ваксините Moderna и Pfizer, което й позволява да се използва в по-голямо разнообразие от ситуации. 

Ваксината на армията може да се съхранява в хладилник при минус 36 градуса по Фаренхайт до шест месеца и при стайна температура до един месец, според военни учени. 

Ваксината на Pfizer изисква ултрастуден фризер за транспортиране и съхранение и е стабилна за 31 дни, когато се съхранява в хладилник. 

Ваксината е тествана с две инжекции с интервал от 28 дни, а също и с трета ваксина след 6 месеца. 

Всички ваксини на Moderna, Pfizer и Johnson & Johnson са насочени към специфичния вирус – SARS-CoV-2 – който причинява COVID-19. Армейските учени проектират ваксината си да бъде „пан-коронавирус“, което означава, че планират да я използват срещу различни коронавируси, включително нови щамове на вируса, когато се появят. 

Сега ваксината преминава през клинични изпитвания, за да се определи колко е безопасна и ефективна. Завършването на трите фази на клинично изпитване може да отнеме от три до пет години, но спешността на пандемията от COVID-19 може да ускори процеса. Съществуващите ваксини срещу COVID, разрешени от Администрацията по храните и лекарствата, бяха тествани, прегледани и разрешени в рамките на една година. 

 

1 коментар
13 Януари 2022 08:04 | Баба Вуна
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ново 20.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар