Новините на югозападна България
 Полезно! Културни обичаи, с които да внимавате при пътуване в чужбина 
   РегистрацияЗабравена парола

След сделката с прокуратурата: Хората на Слънцето от Банско излизат от затвора след броени месеци


17 февруари 2018 14:15  3 коментара   12222 прочитаПрокуратурата тази седмица се похвали, че е вкарала в затвора групата на Иван Митов-Слънцето, която бе арестувана през август 2016 г. заразпространение на наркотици в района на Слънчев бряг.

Присъдите обаче дойдоха след споразумения със седмината подсъдими, което следва веднага да запали „червената лампичка”. Справка с Наказателния кодекс показва, че при нормален съдебен процес прокуратурата е можела да претендира за затвор до 12 години, пише "Флагман". Става въпрос за тежки престъпления - разпространение на наркотични вещества чрез организирана престъпна група. Колко обаче ще лежат осъдените оттук нататък?

Шефът Иван Митов-Слънцето се разбра с прокуратурата за три години затвор. Той бе в ареста от 19 август 2016 г. до деня на присъдата – 7 февруари 2018 г. Това са над 17 месеца, които му се приспадат.

Следователно му остават малко над 18 месеца. Слънцето ще излезе от затвора през август догодина. 34-годишният Стойко Стоев е другият с тригодишно наказание. Спецсъдът отбелязва, че той е действал в условия на опасен рецидив. Стоев лежа в ареста, колкото и Слънцето.

Затова той също ще излезе на свобода през август 2019 г. Следващият по „ранг” на наказанието е банскалията Димитър Тодев, който се е разбрал с прокуратурата за две години затвор. Но и той досега бе в ареста, който му се приспада. Така Тодев ще лежи още само шест месеца и половина и ще излезе на свобода през август т.г. – през летния сезон. Най-младият член на бандата – 24-годишният Марио Говедарев, също от Банско, от своя страна е сключил споразумение с държавното обвинение за година и 10 месеца затвор. След приспадането на ареста му остават едва четири месеца и половина още – така той ще бъде свободен още през месец юни.

При същите параметри на арест и присъди са и „колегите” му Методи Зайков и Божидар Станулов. Т.е. и те ще бъдат свободни скоро. Най-леко е наказанието за Петър Димитров – той се е споразумял за една година и осем месеца затвор. Димитров обаче бе единственият член на бандата, който бе пуснат от съда с по-лека мярка за неотклонение в хода на делото.

Димитров бе в ареста 9 месеца – от август 2016 г. до май 2017 г. Затова и сега той ще трябва да „наваксва” и макар и с по-леко наказание ще излезе от затвора чак след 11 месеца – т.е. през януари догодина. Но, щом се е споразумял с държавното обвинение, значи е доволен. Както вероятно са доволни и съратниците му.

Все пак теоретично те можеха да лежат чак до 2028 г. Прокуратурата също е доволна – присъдите, макар и минимални, се водят успех за държавното обвинение. А крехката надежда на гражданското общество ще е в затвора Слънцето и сие да си вземат поука и да спрат завинаги с престъпната дейност…

С. Стоянов

 

 Още от: Крими
Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

17 февруари 2018 16:58 | Асен
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Ако беше при комунистите тоя щеше да стане от слънце та на облаче ама нали е демокрация престъпниците са по добре от честните хора


17 февруари 2018 20:47 |
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Предварителния арест да не им се приспада. Така пак няма да сте доволни. А тези които прокудиха децата ни и ги принудиха да правят престъпления нека живеят спокойно.


18 февруари 2018 16:10 | 9
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Слънце, облаци ли си, малко са ти десет години на топло. Но имаме най справедливата система на света!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.