Новините на югозападна България
На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики Домашен мехлем разрушава шиповете Завръщането! Женствени обувки с котешки ток хит на 2018
   РегистрацияЗабравена парола

М. Писов, осъден на 7г. затвор за смъртта на Чората, се предаде в полицията в Благоевград


20 април 2019 15:28  25 коментара   34073 прочитаМирослав Писов, един от петимата полицаи, осъдени вчера от ВКС на 7 години затвор, се предаде в полицията в Благоевград.

Писов пристигна с джип със свой приятел, след като даде брифинг пред репортерите, влезе в полицията, след кратък разговор със следовател се върна до колата, взе си сак с дрехи и влезе отново в сградата на ОДМВР.

„Не зная дали тук или в прокуратурата трябва да се явя.

Това, което се иска от нас, ще го направим – да се явим, както разбрахме от медиите и от другите хора, че е необходимо да ни задържат и да ни приведат в изпълнение на политическото решение на Лозан Панов. Да е жив и здрав“, каза Писов.

Той определи присъдата като политическа: „Идват евроизбори и групата на Лозан Панов трябва да направи така че през решенията, които те взимат, да взема държавната власт насилствено. Те искат да я вземат насилствено, защото не могат да я вземат с избори. Ние сме представители на българската държава, ние сме представители на МВР, пише БГНЕС.

Ние не сме осъдени лично като хора, а какво е осъдителното решение, не знаем, те не искат да го дадат.

Ние как да обжалваме това нещо, те не искат да го дадат. Нашите адвокати не могат да получат решението, за да го обжалваме пред главния прокурор и пред ВКС.

Искаме да видим какво е това решение! Вчера Боби го задържат, без да знаем какво е това решение.

Аз получих телефонно обаждане, това е телефонна присъда. Казаха ми да се явим, за да ни задържат. Защото имало някакво решение, но и те самите не знаят, те не са и длъжни…

Как могат да подозират, че ние можем да се укрием, при положение, че ние 14 години се отзоваваме на всяко тяхно повикване в съдебна зала.

Всеки един гражданин може да бъде поставен в тази ситуация, заяви Писов. Какво е това правораздаване, при положение, че един човек разказва за мракобесие. Ние нямаме проблем, ще влезнем, ще изтърпим цялото наказание, ще отстояваме да излезе цялото дело в интернет, за да се види“, обясни Писов.

Според него това решение е все едно да осъдиш 17 български професори, които са казали, че смъртта на лицето няма връзка с действието на полицаите.

„Лозан Панов съдебен лекар ли е или се явява като моралния ментор на държавата“, попита Мирослав Писов.

Той обясни, че Янко Граховски в сряда ще дойде от Германия, за да се предаде.

„Сега като вляза вътре ще кажа: „Идвам, за да се предам, защото ме преследват, без да знам, че ме преследват. И не искам да се укривам.

Боби/Борислав Механджийски-б.р./ е в следствения арест. Те са казали, че трябва всички петима да сме тук да ни задържат, за да могат да ни предадат. Ама ти не съдиш петима като един човек. Такава колективна присъда няма в правораздаването“, оплака се Писов.

Според него това правосъдие е показване на мускули.

А този фин опит на прилагане на сила за завземане на властта в държавата е нов за Европа.

Ще се обърнем за да кажем всичко, което знаем. Леко подсказах за катедралата, съдията на този свят се казва Иисус Христос, а не Лозан Панов. Ние бяхме част от едно мероприятие, при което една вечер някой на три ракии се сетил да прави нещо срещу държавата“, завърши Писов.

БГНЕС припомня, че Върховният касационен съд излезе с окончателно решение за присъдите по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Решението магистратите са взели късно снощи. По 7 години затвор получават петимата, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Това са Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

………………………………….

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция “Респект” в Благоевград. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов.Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Последва дълго лутане между инстанциите.

Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд и накрая бяха намалени наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути.

След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къс врат.През 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките и близо 35 000 евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

 Още от: Крими
Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


25 коментара

20 април 2019 16:12 | единадесето:
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Не бий жена си!


20 април 2019 20:11 | Вътрешна сигурност
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Мислят се за недосегаеми полицаите в Благоевград има още много други за затвора самото име акция респект звучи като бой в мвр


20 април 2019 20:28 | Мартин
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Смешник, герберската машина те смаза, използваха ви и ви изплюха, не търси под вола теле.


20 април 2019 20:47 | Герб=гроб.
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

Хората на Цв Цв са аут, първи сте вие мишленца, след вас идва ред на котараците-кмета, кучката, Савеклиева, Манолчо, Котев и други.


20 април 2019 21:55 | народът
Оценка:
6
 (
24
 гласа)

КОЛКО МАЙКИ Е РАЗПЛАКАЛ ТОЗИ ЧОРАТА! ЗНАЯТ ЛИ НЕГОВИТЕ РОДИТЕЛИ? И ТЕЗИ МОМЧЕТА ДЕТО СА ИЗПЪЛНЯВАЛИ ЗАПОВЕДИТЕ НА СВОИТЕ НАЧАЛНИЦИ...
КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ???


20 април 2019 22:34 | Живко
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Случва се това, което трябваше да се случи.


20 април 2019 23:11 | Шишо бакшишо
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Писов, много поздрави от Иво Комитов:)


21 април 2019 08:15 | Колегата
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Писов в сака дето си взел дано има повече вазелин. Ще ти трябва, освен ако не го обичаш натурално да си го усещаш ..... целия


21 април 2019 10:36 | Джумалия
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Първа Цветница за Писов на тъмно, остават още 7. Боби Механджийски му звъннал на него, че го арестуват, на него "Баровеца" дето ги набута всички в лайната. Ионези другите Пламен Мичев и Савеклиев, и Костов и Богомил Янев.


21 април 2019 13:35 | 112
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Какво ревете като жени може да не сте искали това да стане но ниамате право да го пребивате сега си понесете отговорноста като сте маже да урок на полицаите


21 април 2019 18:42 | Liliya
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Чората, горе-долу две години преди да умре, преби и се опита да изнасили моя позната... Изнасилването не се случи, само защото бил надрусан и пиян и в един момент не можел да се държи на краката си. Това го ядосало още повече и почти я уби от бой. После я заплашваха да не пуска жалби, а и се хвалеше, че е информатор на полицията и те нямало да му направят нищо. Той беше долно изчадие и това, което му се случи беше закъсняло. Сега се е надигнала вълна от ярост срещу полицаите, които се опитаха да го спрат. На тези, които крещят срещу тях само ще кажа, че заслужават те или техните деца да жертви на такива изверги като Чората. Тогава да ги видим колко ще реват. Между другото момичето, за което споменах все още има проблеми с единия бъбрек. Когато тая отврат Чората умря, тя беше щастлива.


21 април 2019 18:47 | @@@
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

В Благоевград хората са късопаметни и неблагодарни, както винаги. Докато беше жив боклука Ангел Чората всички пискаха, че МВР не прави нищо, като им шибаше щерките. А сега, когато трябва да се вдигната и да защитят полицаите - дремат и пасуват, та и даже пишат против тях. Заслужаваме си мизерията, в която се намираме.


21 април 2019 18:50 | Krasi Klev
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Нека пишат, оставете ги. И без това читав човек няма да напише лошо срещу полицаите. Обикновените хора са наплашени и повечето не биха написали нищо по принцип. Всички гнусотии срещу полицаите са от престъпници, така или иначе.


21 април 2019 18:54 | Liliya
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Не мога да не съм потресена и да ги оставя да си пишат. Не казвам, че няма полицаи скапаняци, корумпирани и пр., но точно в такъв момент да се плюе срещу точно тези хора и да им се вменява вина за нещо, което не са направили, си и срам за нас като общество. Срам!


21 април 2019 18:56 | 1991
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Ние си заслужаваме Чори и пр. боклуци, няма какво да се лъжем.


21 април 2019 18:59 | Стефания
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Дано някой софийски Чора да се срещне с жената на Лозан Панов и на другите, които са постановили това малоумно решение. Или с дъщерите им!!!!


21 април 2019 20:31 | Реал
Оценка:
-12
 (
12
 гласа)

Последните коментари в защита на полицаите са писани от някой роднина на полицаите-убийци. Могли са да го арестуват, не да го убиват, като е толкова лош чората да получи 30 години затвор.


21 април 2019 20:34 | Р
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Не търсете вината в Лозан Панов, герб управлява вече 19 години, всички съдии и прокурори са техни, истината е, че от Брюксел са натисна ли Боко, видяли са какво е постановил съда там и какво тук. Боко ги жертва, знаем как гушера реже опашката си, при помнете си кой тогава беше главен секретар на МВР.


22 април 2019 09:37 | Тъжно
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

После пак разправяйте, че полицията спи. Не да спи ами пръста си няма да мръднат за да не ги обвинят в произвол и други подобни простотии


23 април 2019 12:49 | Jivomir
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Дълго ще остане травма в цялата полиция. хората ще са наплашени иняма да предприемат никакви рискови ирадикални действия спрямо Чорите. И НЕ, НЕ СЪМ НИТО РОДНИНА, НИТО ПРИЯТЕЛ НА НЯКОЙ ОТ НАБЕДЕНИТЕ ПОЛИЦАИ!


23 април 2019 18:18 | лили
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Задавате ли си въпроса колко деца си отидоха от този свят заради наркотиците, колко почернели семейства? С какви очи плюете по тези, които изпълняват заповед? Всички като този изрод трябва да бъдат в гроба, като зарибените деца!


24 април 2019 19:58 | Jivomir
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Изобщо, ние сме една жалка държава, с жалък и плах народ. Аз си тръгнах от България и живея в Германия от много години точно заради бездушието. А в тази държава, Германия, не можеш дори да си помислиш да скачаш срещу полицаи. Има случаи на умрели по време на арест, или направо застреляни, но некой, никой не подлага на съмнение действията на полицията.


25 април 2019 23:02 | Ник
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Как полицаите да си вършат работата, ако нямат право да докосват престъпниците по време на акция


7 май 2019 19:53 | Ангел Чората
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Щом има умрял ще има и затворници


7 май 2019 19:58 | Ангел Чората
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вътреееее да им изгният кокалите
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.