Новините на югозападна България
На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики Красавица! Мъжете въздишат по Гришовата Никол Тежки дни за Деси Слава! Тя огромна си стои вкъщи, Благой вилнее по кръчмите (Фото)
   РегистрацияЗабравена парола

Афера по програмата за развитие на селските райони! Дело за измама с еврофондове влиза в съда в Благоевград


28 ноември 2018 09:09   6178 прочитаОкръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.И. (извършител) и Г.А. (помагач) за представяне на неверни сведения с цел получаване на парични средства от фондове, финансирани от Европейския съюз

На 09.02.2009 г. обвиняемият Г.И., в качеството си на бенефициент по „Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013“, подал заявление и бизнес план за подпомагане на стопанства на млади фермери. Пред отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ при Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция – Благоевград, той представил неверни сведения, за да получи безвъзмездна финансова помощ от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Мъжът декларирал, че обработва имот от девет декара земя в землището на с. Долна Градещница, местността „Орехово поле“, община Кресна, от които едната част са градински домати, а другата - угар. В таблица с описания на инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи било посочено изграждане на оранжерия, помещение за съхранение на препарат и закупуване на трактор. В действителност обаче Г.И. не отглеждал домати, но в резултат на представените от него неверни данни получил първо авансово плащане в размер на 24 446 лева.

Две години по-късно обвиняемият Г.И. подал заявление за подпомагане по друга мярка – „Модернизиране на земеделските стопанства“, както и приложени към него необходими документи – бизнес план, анкетни формуляри, договори, протоколи. Той депозирал в Областната дирекция протоколи за избор на доставчици на комплексна напоителна система в оранжериен комплекс, хладилно оборудване, монтажни работи, както и договори за сертифициране и контрол на системата за биологично производство на едногодишни култури, доставка на блокова оранжерия, складово стопанство, възлагане на оценка на инвестиционния проект. В тях отново били представени неверни сведения, тъй като бенефициентът не създал условия и не осъществил необходимите инвестиции, с които да отговори на изискванията за получаване на средства в размер на 1 049 727,04 лева, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава.

Освен това, на 15.11.2012 г. обвиняемият Г.И., в заявка за авансово плащане към договор за финансово подпомагане, представил неверни сведения, че притежава банкова гаранция. В необходими специфични документи той отбелязал – банкова гаранция – оригинал, в размер на 110 % от стойността на заявеното авансово плащане, за срока на договора с ДФЗ, както и писмо от банкова институция за срокове и условия на издаване на такава. С тези действия обвиняемият целял да получи авансови средства в размер на 230 000 лева.

През цялото време обвиняемият Г.И. бил подпомаган от Г.А., който умишлено го улеснил, чрез даване на съвети, разяснения и набавяне на средства.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в съда.

С. Петров

Още за: прокуратура  акт  сведения Още от: Крими

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.