Юнкер с план от 16 точки за бежанската криза

24 октомври 2015 10:30   1 коментар   2156 прочита
Снимка: EPA
Снимка: EPA


Снимка: EPA

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще представи план от 16 предложения и искания към страните от ЕС с цел по-ефективно сътрудничество и прекратяване на хаоса по границите заради бежанската криза.

"Съседите трябва да работят един с друг, а не едни против други. Някои европейски страни без съгласието на своите съседи прекратиха пропускането на хиляди мигранти", отбелязва Юнкер, който иска да бъде създадена контактна група, членовете на която да бъдат представители на страните от ЕС.

Съгласна плана на Юнкер всяко правителство от страните-членки на ЕС трябва да посочи своя представител в контактната група не по-късно от едно денонощие след провеждането на срещата по миграционните проблеми, която ще се проведе в неделя. Създаването на контактната група ще позволи ефективен обмен на информация за регистрираните мигранти.

За стабилизирането на Словения, преживяваща тежки времена след като Унгария затвори границата с Хърватия, Юнкер предлага до сряда в страната да бъдат изпратени допълнително 400 гранични полицаи. Шефът на Еврокомисията иска и ускоряване на процеса по депортация на бежанците, чиито молби за предоставяне на убежище не са одобрени.

"Европейските страни трябва да увеличат възможностите си за прием на нуждаещите се, предоставяйки им кръв, храна, медицинска помощ, вода и санитарни условия. Ако дадени страни не могат да осигурят всичко това, те трябва да прибегнат до механизма за гражданска защита на ЕС, насочен към сътрудничество при действия в извънредни ситуации", се казва в плана на Юнкер.

На спешната среща на Еврокомисията в неделя ще вземат участие лидерите на Австрия, България, Унгария, Германия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватия, както и лидерите на Еврокомисията, Евросъвета и Европарламента, ръководителите на агенцията за граничен контрол на ЕС "Фронтекс", на агенцията на ЕС по миграцията EASO и върховният комисар на ООН по въпросите на бежанците.

източник: btvnovinite.bg

1 коментар
24 Октомври 2015 18:50 | До Юнкер
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Абе ти тъп ли си? Дрънкайте си, на "бежанците "не им пука. Който ги е канил да си ги прибере.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар