Върховният съд заличи 50 години право на аборт в САЩ 

26 юни 2022 09:41   1327 прочита


 

Консервативното мнозинство отмени ключовото историческото решение от 1973 г., известно като Роу срещу Уейд, според което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. През 1992 се води подобно дело, познато като Кейси, при което Върховният съд потвърждава решението си от 1973 г. 

По информация на АП решението на съда е в противоречие с общественото мнение на мнозинството американци, което според социологически проучвания подкрепя конституционното право на аборт. 

Новината вече доведе до забрани на абортите в близо половината щати. 


„Ние считаме, че Роу и Кейси трябва да бъдат отменени. Конституцията не споменава аборт и никое такова право не е имплицитно защитено от конституционна разпоредба“, пише един от върховните съдии Самюъл Алито. “Правомощията за регулиране на абортите са на политическите клонове, а не на съдилищата”, казва още той. 

Към Алито се присъединиха съдиите Кларънс Томас, Нийл Горсуч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет. Последните трима са назначени от Тръмп. Съдиите Стивън Брайер, Соня Сотомайор и Елена Каган от по-малкото, либерално крило на съда се противопоставиха. 

„Със скръб – за този съд, но най-вече за много милиони американски жени, които днес са загубили основна конституционна защита – ние се противопоставяме“, пишат те. 

Очаква се решението да засегне непропорционално жените от малцинствата, които вече са изправени пред ограничен достъп до здравни грижи, според статистика, анализирана от Асошиейтед прес. 

Решението идва на фона на проучвания на общественото мнение, според които мнозинството от американците се противопоставят на отмяната на Роу срещу Уейд. Едно от тях е на Центъра за изследване на общественото мнение Associated Press-NORC. То показва, че 1 от 10 американци искат абортът да бъде незаконен във всички случаи. 


Според данните мнозинството подкрепя абортите да бъдат законни при всички или повечето обстоятелства, като много хора са съгласни да има ограничения, най-вече в по-късна бременност. 

Тринадесет щата, предимно южни и среднозападни, вече имат предвидени законодателни промени, с които да забранят абортите в случай, че Роу срещу Уейд бъде отменено. Други няколко щата имат почти пълни забрани или забрани след 6 седмици от бременността, когато много жени все още е възможно да не са научили, че са бременни. 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар