Ќовините на югозападна Ѕългари€
“ежки дни за ƒеси —лава! “€ огромна си стои вкъщи, Ѕлагой вилнее по кръчмите (‘ото) ƒомашен мехлем разрушава шиповете Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан
   –егистрац舫абравена парола

¬асил ѕиронков: 80% от автобусите н€мат колани


16 април 2018 09:28   2195 прочита

≈кспертите са категорични, че ако са били ползвани колани в автобуса, бро€т на жертвите е щ€л да бъде по-малък. —н.: Bulphoto
≈кспертите са категорични, че ако са били ползвани колани в автобуса, бро€т на жертвите е щ€л да бъде по-малък. —н.: Bulphoto


≈кспертите са категорични, че ако са били ползвани колани в автобуса, бро€т на жертвите е щ€л да бъде по-малък. —н.: Bulphoto

80% от автобусите н€мат колани. “е още от завода не са конструирани да ползват колани.

“ова каза председател€т на —дружението на автобусните превозвачи пред ЅЌ– ¬асил ѕиронков по повод катастрофата край ¬акарел в петък, когато загинаха 6 души и б€ха ранени 22.

“ой добави, че автобусите, произведени след 2007 - 2008 г., са с колани.

"“ози процент не е повече от 20% от общи€ брой автобуси, които са лицензирани да извършват обществен превоз на пътници в страната", за€ви ѕиронков. —поред него основното е повишаване на културата на пътниците.

ѕиронков об€сни, че коланите в автобусите са на кръста и за това не е сигурно, че при автобусната катастрофа на магистрала "“раки€" биха били полезни.

¬ «акона за автомобилните превози се казва, че автобуси с курс до 30-50 км разсто€ние имат право на сед€щи и правосто€щи, подчерта ѕиронков. —поред него дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а гол€ма част ще бъдат и правосто€щи.

"«аконът тр€бва да се разгледа много точно", каза той. ≈фектът ще бъде дори отрицателен, —поред него тр€бва да се мисли за механизми, които да доведат до поднов€ване на автобусни€ парк.

ѕовечето неща, които тр€бва да се направ€т са свързани с контрола по пътна, коментира експертът и бивш депутат Ќастимир јнаниев пред bTV.

"≈дин народен представител може да направи закон и закон има – тр€бва да се слагат колани. ѕровер€ва ли н€кой автобусите дали се слагат коланите?, попита той.

јнаниев се об€ви и за въвеждане на стандарт за постав€не на еластични мантинели, тъй като в участъка на катастрофата не е имало. „¬ «ападна ≈вропа, в »тали€ например всички магистрали имат еластични мантинели, които да намал€т удара, да го облекчат и по този начин да намал€т жертвите и ранените“, каза јнаниев.

—поред инж. ѕавел ƒиковски, зам.-председател на Ѕраншова камара "ѕътища" и член на јсоциаци€та "ѕътна безопасност", обаче, участъкът на 27 км, където е станала катастрофата, "е идеално равен, почти н€ма насип, прав участък и там е абсурдно да се постав€ мантинела".

—поред ƒиковски мантинелата не е панаце€, ко€то да спаси превозното средство от преобръщане и напускане на път€ при вс€ко едно обсто€телство, особено когато става дума за тежко возило и добави мнението си, че тази катастрофа, дори с мантинела, н€маше да може да бъде избегната. —поред него отговорността за тази катастрофа е на участниците в не€.

"«а мен има един малко странен факт – тежък автобус, пълен с хора, той има една енергийна маса много гол€ма и ударът от една лека кола, много по-малка от него, да го прати извън трасето, говори, че може би има н€какъв друг фактор. ћоже би в н€каква степен водачът на автобуса не е усетил навреме удара“, каза ƒиковски.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: ¬асил ѕиронков  автобуси  колани ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.