Новините на югозападна България
На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики Домашен мехлем разрушава шиповете Уникален скандал в чалгата! Емилия за Коко Динев: Някакъв мухльо ме предал!
   РегистрацияЗабравена парола

Вандали посегнаха на гитантските секвои край село Богослов


17 април 2019 10:10   1750 прочита

Снимка: ТП Осогово
Снимка: ТП Осогово


Снимка: ТП Осогово

Номинираните за Европейските дървета на годината за 2018-а са природна забележителност в България


Вандали посегнаха на вековните секвои в местността "Ючбунар" край Кюстендил. Проверка на РИОСВ - Перник е установила, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои има повреди - направени са дупки, от които има изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне.

От Държавно ловно стопанство "Осогово" са взели мерки, като са поставили две табели. Едната е противопожарна, другата забранителна, със съответните съдържания да не се пали огън в гората и да не се извършват дейности като кастрене на клони и чупенето им, които могат да навредят на вековните дървета. Вече е заличено и нерегламентираното огнище.

Към този момент няма постоянна охрана, която да наблюдава природната забележителност.

Трите гигантски секвои в местността Ючбунар край село Богослов, попадащи в териториалният обхват на ТП ДЛС "Осогово", са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазването им. Те бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018 г. и бяха класирани на 8 място с 11 625 гласа. Това са и най-старите и най-високи секвои в България, като възрастта им е над 120 години, а височината над 30 метра. Около тях има над 100 по-млади секвои, отгледани от семена от горските работници Илия и Гюла Цветански.

От ДЛС Осогово се обръщат с призив този вандализъм към секвоите да бъде преустановен. Ако станете свидетели на повторно посегателство, ви молят да проявите обществена отговорност и да уведомите стопанството, РДГ Кюстендил, РИОСВ- Перник или МВР.

Секвоята е вечнозелено иглолистно дърво, живеещо до над 2000 години и считано за най-високото дърво в света- достига до над 115 м височина и над 7 м диаметър в основата. Естествената му среда е Калифорния, Северна Америка. Гората от този секвоя край село Богослов е единствената по рода си в България. Отделни дървета са засадени на различни места в страната (например край Боянската църква, в двора на Бачковския манастир и др).

източник: dnes.dir.bg

Още за: вандали  секвои  Богослов Още от: България и свят

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.