Спират Сърбия за ЕС заради отказа от санкции за Русия 

30 септември 2022 06:39   1 коментар   1726 прочита


Европейският парламент ще поиска от ЕС да спре преговорите за присъединяване със Сърбия, докато страната не наложи санкции на Русия. 

Това се посочва в проектодоклада за новата стратегия на съюза в процеса на разширяване от 26 септември, до който Радио Свободна Европа (РСЕ) има достъп. 

„Да се даде приоритет на привеждането в съответствие на присъединяващите се държави към общата външна политика и политика за сигурност на ЕС и да се осъществи напредък в преговорите за присъединяване със Сърбия, само ако страната се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия“, се посочва в проекта. 

В предложения документ сред компромисните изменения евродепутатите включиха и финансови условия. 

По-нататъшната финансова подкрепа за Сърбия, както се посочва в текста, ще зависи от отношението на Белград към Москва, но също и от напредъка в демокрацията, върховенството на закона и „приемането на ценностите и приоритетите на ЕС“. 

„Да се преразгледат всички фондове на ЕС за Сърбия в тази светлина, особено всички проекти, финансирани по Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, за да се гарантира, че всички разходи на ЕС са напълно в съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС“, гласят компромисните изменения. 

Авторът на документа Тонино Пикула обясни пред Радио Свобода Европа, че този доклад призовава за прекратяване на преговорите за присъединяване. 

„Ние обуславяме тяхното продължаване при спазване на политиката на ЕС спрямо Русия и напредък в ключовите реформи“, подчерта Пикула. 

Членовете на Европейския парламент ще обсъдят проекта на доклада в комисията по външна политика на 13 октомври, а окончателният вариант на проекта ще приеме формата на резолюция на Европейския парламент на гласуване, което се очаква през ноември. 

Сърбия е единствената държава в региона, която не е наложила санкции на Русия. 

Миналата седмица министрите на външните работи на Сърбия и Русия Никола Селакович и Сергей Лавров подписаха в кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк План за консултации между своите министерства за периода 2023-2024 г. ЕС реагира, като подчерта, че е "сериозно загрижен" от подписването на този документ и че по този начин Сърбия изпраща сигнал, "че възнамерява да засили сътрудничеството си с Русия". 

Най-вероятно няма да има напредък в процеса на присъединяване през 2022 г. 

Сърбия води преговори за членство в ЕС от 2014 г. Върховенството на закона, както и отношенията с Косово се смятат за ключови елементи, които определят напредъка на процеса на присъединяване, пише БГНЕС. Но от началото на войната в Украйна на 24 февруари, отношенията с Русия също станаха важни и те ще бъдат ключови за решението за откриване на нов клъстер. 

Съседната ни страна имаше сравнително ниска степен на привеждане в съответствие с политиките на ЕС, именно поради несъгласуване с решенията, засягащи Русия. Тъй като по правило страната, която се стреми към членство, трябва да съобрази 100% политиките си с тези на ЕС до навечерието на пълноправното си членство, до началото на тази година, не беше упражняван толкова рязък натиск върху официален Белград. 


 

1 коментар
03 Октомври 2022 03:01 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Правилно господин Европейски съюз. Смачкай ги тея сърболяци! Няма да налагат санкции... Кой им дава право? Какви демократи са Вучич и сие, та не ти слушат заповедите? Ама я... Бой от тук, та чааак до края на ЕС...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар