Ќовините на югозападна Ѕългари€
—узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си ќт чистачка до милионерка! ѕодробности около кървавото убийство на гръцки кардиолог: ≈то го полица€т... “рагеди€: ÷€ло семейство повито в черно! ƒвама брат€ и бременна жена загинаха под свлачище
   –егистрац舫абравена парола

ўе има ли пречки пред новото име на ћакедони€?


16 юни 2018 10:26   2814 прочита

—нимка: btvnovinite.bg
—нимка: btvnovinite.bg


—нимка: btvnovinite.bg

Ќай-сериозното изпитание за името Д–епублика —еверна ћакедони€Ф ще е през септември, когато тр€бва да се проведе референдум в западната ни съседка


 акво следва след евентуалното подписване на споразумението между √ърци€ и ћакедони€? ћоже ли да се стигне и до обрат?

Ќай-сериозното изпитание за името „–епублика —еверна ћакедони€” ще е през септември, когато тр€бва да се проведе референдум в западната ни съседка. „—поред моите прогнози и очаквани€ този референдум ще бъде положителен”, отбел€за Ѕор€н …овановски, журналист в македонската Ќова тв.

ѕреди това проблем може да настъпи и в гласуването в парламента, по закон 2/3 от депутатите тр€бва да са „за” новото име. —поразумението тр€бва да се подпише от президента. √еорге »ванов вече се закани да наложи вето.

„√еорге »ванов н€ма да има възможност чисто конституционно-правно да блокира процеса. “ака че пром€ната чрез референдум, от една страна, е гаранци€ за √ърци€, а от друга – маневра на «аев да заобиколи »ванов”, коментира ƒимитър Ѕечев, експерт по ёгоизточна ≈вропа в ”ниверситета на —еверна  аролина.

‘иналното решение ще е в ръцете на гръцки€ парламент. √ласуването ще е най-рано в началото на следващата година.

„“ова споразумение ще се гласува, след като бившата югославска република изпълни всички изисквани€ – да организира рефендум, да се гласуват промените от парламента им и да ги приложат в конституци€та си”, за€ви јпостолос ћангириадис, журналист на гръцката —кай тв.

„—трува ми се, че външните сили опитват да вли€€т на двете страни вече повече от 20 години, така че дали точно в този момент ще успе€т, е трудно да се каже. ќчевидно е, че на ≈вропа ѝ е писнало от един спор, който ѝ изглежда излишен”, посочи проф. »ван »лчев, член на българо-македонската комиси€.

—м€ната на името е обвързано с опитите за членство на ћакедони€ в ≈вропейски€ съюз и Ќј“ќ, които досега са блокирани от √ърци€.

източник: btvnovinite.bg

ќще за: пречки  име  ћакедони€ ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.